Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskustvo iz Splita

14 godina nakon poroda i dalje pamti svaki detalj: Žalosti me što se ništa nije promijenilo

Križine, KBC Split
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
15.10.2018.
u 20:39

Nisu mi dale da dojim dijete noću 'jer se mama mora odmarati.' Pitala sam ih od čega. Nisam dobila odgovor, dio je onoga što je jedna majka doživjela u splitskoj bolnici

Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić svojim potresnim svjedočanstvom u Saboru o kiretaži koju je imala u splitskom KBC-u potaknula je žene diljem Hrvatske da podijele svoja iskustva.

Jedna je tako odlučila podijeliti iskustvo s poroda koji je imala također u splitskoj bolnici, a kojeg pamti u detalje iako je bio prije 14 godina.

– Iako je bilo prije 14 godina, žalosti me da se stvari nisu promijenile na bolje. Porod i briga o meni tijekom poroda prošli su uredno. Moj liječnik, dr Mimica ima sve pohvale. Horor je počeo nakon carskog reza. Smjestili su me u šok sobu gdje su me ostavili 48 sati jer 'nije bilo mjesta na odjelu' – počela je ona svoju priču za Slobodnu Dalmaciju.

– Uobičajeno je da se tamo provedu 24 sata. Nisu mi željeli donijeti mobitel, nisu željeli pozvati moga liječnika da mu se požalim. Nisam imala telefon jer je tu navodno zabranjeni, a sestre su u isto vrijeme sve bile sa svojim mobitelima. To sam im i rekla pa nisu dobro primile tu primjedbu. Dijete su mi donijele tek treći dan da ga vidim, svaku smjenu molila sam da mi donesu dijete, sve su govorile da hoće, tek su mi ga donijele kada su mi rekli da idem na odjelu. A tamo...

>> Potresno iskustvo Marije Dadić

Za početak nisu imali čistu posteljinu pa sam tako ležala na hodniku dok nije stigla posteljina. Dobila sam spavaćicu s rupom, naravno da nisam smjela donijeti svoju. Nakon što sam se slučajno zalila juhom, dva sam dana hodala u toj prljavoj spavaćici 'jer nije bilo čistih'. kao da je moja bila čista. Tople vode nestalo bi već u 6 sati ujutro, nije bilo wc papira, a o stanju toaleta bolje da ništa ne pričam. Žao mi je što tada nije bilo mobitela s kamerama...

Sestre na odjelu bile su GROZNE, osim jedne, ime joj ne znam. Nisu mi dale da dojim dijete noću 'jer se mama mora odmarati.' Pitala sam ih od čega. Nisam dobila odgovor. Mlijeka sam imala za petero djece, svejedno mi ga nisu htjele donositi noću iako sam se budila i stalno ih molila. Pritom je pisalo na natpisu zalijepljenom na staklu sobe u kojoj su bile bebe, koje li ironije, da je to rodilište prijatelj djece?!? Kad mi je krenulo mlijeko, imala sam takve bolove u prsima da je to bilo neizdrživo. Obratila sam se sestri, ona me je savjetovala da masiram grudi ali mi je u isti trenutak i stisnula bradavicu tako da me je i mozak zabolio. Rekla sam joj da mi se više ne približava nikada u životu. To sam riješila sama.

Sestre su se prema rodiljama zaista ponašale neljudski. U tim trenucima si krhak, pod hormonima, naročito ako si prvorotkinja i nije ti baš jasno što se događa. Jedno jutro došla je neonatologinja (ili pedijatrica, ne znam više) i mamama govorila kako su im djeca. Meni je rekla: 'Vaše dijete ide na dodatne pretrage' i otišla do sljedeće mame , bez ikakvog objašnjenja.

Tražila sam da mi objasni što to znači, a ona mi se s visoka obratila: 'Koje ste vi struke? Jeste li medicinske struke?' Rekla sam joj da sam mama i da imam pravo znati što to znači. A, usput, i da sam novinarske struke te da će završiti u novinama i na portalima ukoliko mi ne kaže što mi je djetetu. Onda je, opet nadmeno, počela pričati sve u nekim kraticama. Nisam se dala, rekla sam joj: 'Budući da nisam medicinske struke, sad mi sve te kratice lipo pojasnite.' Na kraju se smilovala i rekla da je to uobičajeni postupak kod djece rođene na carski rez, da to nije ništa posebno i da se nemam zbog čega brinuti. Šta bi Robi K reka, uletilo mi tupilo od nekuženja. Zašto nije odmah tako kazala?

>> Svjedočenje Mostove saborske zastupnice

Uglavnom, tada sam rodila svoje prvo i posljednje dijete. Ima li to veze s mojim lošim iskustvom nisam sigurna, ali to je nešto što nikako nisam željela ponovno prolaziti. Nemam lijepe riječi za te osobe koje tamo rade, shvaćam da im nije lako, da sigurno nisu dobro plaćeni, da sustav ne funkcionira... Možemo naći stotine opravdanja. Ali da pokažeš malo ljudskosti prema ženama koje prolaze traumu poroda, to bi valjda u medicinskoj struci trebalo biti pravilo. Ja taj posao ne bih mogla raditi i zato ga i nisam izabrala – prepričala je ona svoje iskustvo.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
21:19 15.10.2018.

Kako je grozno po tim ginekologijama da me uopće čudi da i jedna majka i dijete izađu živi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije