Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednički izbori 2009.

12 kandidata u utrci za Pantovčak

kandidatisvi
18.11.2009.
u 11:32

Zajedno su kandidati u Državno izborno povjerenstvo donijeli 
više od pola milijuna potpisa; Dvoje kandidata, A. Hebrang i V. Pusić, sveučilišni su profesori

Kad se analiziraju neki od osnovnih podataka svih 12 predsjedničkih kandidata koji jurišaju prema Pantovčaku, doznaje se da su najstariji među njima Andrija Hebrang i Miroslav Tuđman koji su navršili 63 godine, a najmlađi je Dragan Primorac (44 godine).

No, Hebrang i Tuđman osim iste godine rođenja dijele još jednu zajedničku crtu. Obojica su, naime, rođena u Beogradu, a Dragan Primorac i Milan Bandić rođeni su u BiH. Prvi u B. Luci, a drugi u Grudama.

Sedam nezavisnih
Čak sedmero kandidata (Primorac, Bandić, V. Škare-Ožbolt, Vidošević, Tuđman, Mikšić i Jurčević) u utrku za Mesićeva nasljednika krenulo je u statusu nezavisnog kandidata. Ostali iza sebe imaju stranke. Troje ih je u prijašnjoj državi bilo u Savezu komunista (Bandić, Josipović i Primorac). Jedan se može pohvaliti funkcijom gradonačelnika (Bandić), a četvero su zastupnici u Saboru (Hebrang, Josipović, V. Pusić i Kajin). Za Hebranga, Primorca, Vidoševića i V. Škare-Ožbolt

sad se kaže i to da su bivši ministri. Deset kandidata je na različite načine sudjelovalo u Domovinskom ratu (Hebrang, Josipović, Tuđman, Jurčević, V. Škare-Ožbolt, Kajin, Vidošević, Vukšić, Bandić i Primorac), a samo jedan ima i čin generala (Tuđman).

Uz imena petero kandidata stoje titule sveučilišnih profesora (Tuđman, Hebrang, Josipović, Jurčević i V. Pusić). Dvojica ipak nisu fakultetski obrazovana.

Dvojica bez fakulteta
Kajin i Vukšić imaju završenu srednju školu. No, Slavko Vukšić jedinstven je po tome što se jedini, kad god to poželi, može vinuti prema nebu jer je jedini pilot među pretendentima za Mesićeva nasljednika.

On posjeduje vlastiti mali avion kojim redovito pilotira i po Hrvatskoj i po inozemstvu. Uzme li se u obzir imovinsko stanje, ni za jednog od kandidata ne može se reći da tijekom života i radnog staža nije nešto stekao. Svi žive u vlastitim kućama ili stanovima, a neki imaju i vikendice te zemljišta. To su stekli ili vlastitim novcem ili nasljedstvom.

Zajedno su kandidati u DIP donijeli više od pola milijuna potpisa. Najviše ih je (140.600) prikupio HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang.

Komentara 84

WE
western01
07:52 19.11.2009.

...GENERAL MIROSLAV TUDJMAN pokoj dusi njegovome OCU nikada nije sudijelovao u zvanicnim operacijama toga vremena u LIJEPOJ NASOJ to odgovorno tvrdim...

OB
-obrisani-
14:25 18.11.2009.

Očekujem da će prof. Jurčević, kao istinski hrvatski domoljub i intelektualac u skladu sa svojom idejom o jednom kandidatu hrvatske opcije javno odustati od kandidature u korist prof. Tuđmana. još samo 92 dana mesića pozdrav vaš zmijicamala

OB
-obrisani-
20:46 18.11.2009.

vise kriminalaca i lopova, nego pravih kandidata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije