Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Željezni most'

Takav je i Pelješki: Faust Vrančić prije četiri stoljeća kreirao je most ovješen o lance

29.07.2022.
u 12:42

''Ta je inovativna ideja sigurno jednako važna kao i padobran, ali nažalost, vrlo se malo ističe da je Vrančić njezin začetnik. Ona predstavlja jedno od dominantnih rješenja gradnje mostova od sredine 20. stoljeća u cijelome svijetu. Kod nas takav je Pelješki most, zatim dubrovački most dr. Franje Tuđmana i Domovinski most u Zagrebu'', objasnila je dr. sc. Marijana Borić, viša znanstvena suradnica iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Ključne riječi

Komentara 3

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
02:08 02.08.2022.

Antes vi po prilici ste ste vise naobrezden od ove autorice ovog članka Gdje probate pobit nauke našeg znanstvenika Faust Vrančića mog imenjaka Max Vrancic. Zao mi je to citati da vidim da postoji neki Antes koji proba ispraviti našušu autoricu koja se trudi da se čuje i vide hrvatski znanstvenici a ne kako po običaju Hrvati budu izostavljeni po svemo po nauci a po postojanju da ih se nebi znalo da postoje a to bi ja prepustio Hrvatskom narodu da ima zadnju riječ . Da nas je vise takovih ko ova autorica vise bi se znalo za Hrvatsku i njenog pukaovom burnom svijetu gdje nitko s nikim nemoze . Ja osobno kao Max Vrancic urgirao da se Pelješki most preimenuje u Faust Vrancic da se zna da ga je izumio Hrvat Faust Vrancic prije pet stoljeća a za Tibetance neka bude njihov Thangtong Gyalpo pa da bude vuk sit i ovca cijela. Ja bi rado upitao našeg”antesa” dali mu je poznato o Nikoli Tesli koji je bio diskriminirani u Americi sa svojim znanjem i djelima da dokaze i objasni koji su to razlozi radi znanosti ili znatizeljeda se upozna sa izumijecem Hrvata uopće i koliko mi Hrvati smo priznati u toj svjetskoj zajednici koja propovjeda kako joj paseš o nama Hrvatima zavisi koliko nam je u srcu naša Hrvatska domovina. Moja je bila dužnost kao imenjaka Fausta Vrančića da stanem uz našu autoricu daznade da nismo jedini koji nedozvolite da se umalovaze izumi našeg znanstvenika Fausta Vrančića. Nezaboravimo na hrvatsku poruku cijelom svijetu da dok je Hrvata dotle je i Fausta Vrančića.

Avatar antikomunist6
antikomunist6
15:20 29.07.2022.

Ima li Pelješki most postavljene kamere uživo? Zna li netko?

AN
antes
10:14 30.07.2022.

"Faust Vrančić prije četiri stoljeća kreirao je most ovješen o lance...." Tako piše u ovom članku, a nije točno.Faust Vrančić je samo opisao most obješen lancima na stupove. Prvi lančani mostovi pojavili su se u Europi i Americi početkom 19.. stoljeća, a u Aziji još u 15.stoljeću.Gradio ih je Thangtong Gyalpo Tibetanski 'sidha'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?