Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IT stručnjaci

Sve manje mladih na ICT studijima iako nedostaje informatičara?!

'07.02.2011., Zagreb -  V gimnazija u Klaicevoj 1 odrzava nastavu matematike na kompjuterima. Predmet je informatiziran i V gimnazija su prvi u Hrvatskoj koji su to uveli.  Photo: Marko Lukunic/PIXSEL
'Marko Lukunic/PIXSELL'
17.03.2012.
u 11:00

U Europskoj će uniji do 2015. čak 90% radnih mjesta zahtijevati vladanje informatičkim vještinama

Stručnjaka koji vladaju informacijsko-komunikacijsko-tehnološkim vještinama malo je na tržištu radne snage. Već danas u Europskoj uniji nedostaje između 400.000 i 700.000 ICT stručnjaka. I unatoč potražnji i sigurnom zaposlenju, trend je negativan, sve manje mladih upisuje i završava ICT studije, što je doista alarmantno, naglasio je Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra. Usto, radno sposobno stanovništvo ne vlada digitalnim kompetencijama i zapravo je informatički nepismeno.

Vještima manje otkaza

A za tri godine, do 2015., predviđa se da će u EU čak 90 posto radnih mjesta zahtijevati od radnika vladanje informatičkim vještinama za rad s tehnologijama, dok trenutačno situacija uopće ne prati potrebe tržište rada, kazao je Balen te dodao kako su upravo zaposleni u ICT sektoru najmanje otkaza dobili tijekom krize jer je sklonost poslodavaca pri otpuštanju bila okrenuta prema onim radnicima koji su bili lošije informatički pismeni. A zbog negativnih trendova, Europska unija pokrenula je inicijativu te će se u 35 europskih zemalja i Hrvatskoj održati Europski tjedan ICT zanimanja i digitalnih kompetencija od 26. do 30. ožujka.

Svi žele u menadžere

– Moramo podići svijest o potrebi kontinuiranog ulaganja u obrazovanje, osposobljavanje radne snage i prednosti koje podizanje razine informatičke pismenosti građana donosi za cjelokupno gospodarstvo neke zemlje – smatra Vedran Mornar, predsjednik Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje uime Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

– Čini se da svi žele biti menadžeri, a iako ima posla za informatičare, oni radije odlaze na ekonomiju. Upisne kvote neprimjerene su Hrvatskoj. Sve je manje onih koji studiraju prirodne znanosti. Usto, ni poslodavci ne prepoznaju baccalaureuse (prvostupnike) na tržištu rada iako su oni za potrebe Hrvatske i te kako radno spremni. Tako godišnje diplomira tek 350 računaraca jer se inzistira na petogodišnjem studiju, za što smo i mi sa Sveučilišta krivi. Ako gledamo diplomante na milijun stanovnika, Ukrajina izbaci više od šestotinjak diplomiranih stručnjaka, Rumunjska oko 350, a Hrvatska ni stotinu – iznio je Mornar trendove koje bismo, želimo li rasti kao gospodarstvo, svakako trebali prekinuti.

Ključne riječi

Komentara 49

IN
InfoMan
11:06 17.03.2012.

Ma molim te lijepo sada se bune kako ljudi oce samo na ekonomiju i u managere! Pogledajte oko sebe sto ste stvorili, manageri imaju najvece place i vrlo malo odgovornosti. Svi drugi, pogotovo znanost, gotovo pa iskljuceni iz drustva. Jedno mozes probat vani naci posao.

Avatar History
History
11:37 17.03.2012.

Matematika dame i gospodo, ljudima se gadi matematika. Bio sam i ja na tehničkom fakultetu, jedan semestar pa sam vrlo brzo odustao upravo zbog matematike, fizike i elektrotehnike. Lakše je sjest i bubat pravo, povijest, ekonomiju i ostale stvari... I iz osobnog iskustva samo mogu reć: podržavam to! Onaj mali broj nek ide u koštac sa matematikom, ja ću rađe društveni fakultet završit i bit 10 godina nezaposlen nego se bavit matematikom.

ZA
Zagrebas
15:39 17.03.2012.

BTW, 3 godine nije bivsi dip.ing. , to je ekvivalent vise skole sa mogucnoscu upisa magisterija ili kako se to vec zove danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije