Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

SpaceX lansirala četiri astronauta prema Međunarodnoj svemirskoj postaji

SpaceX, tvrtka koju je osnovao Elon Musk, prethodno je uspješno završila pokaznu misiju koja je trajala od svibnja do kolovoza, tijekom koje je dvoje astronauta poslala na ISS i vratila ih na Zemlju bez teškoća.
16. studenoga 2020. u 07:05 1 komentara 351 prikaza
A SpaceX Falcon 9 rocket, topped with the Crew Dragon capsule, is launched carrying four astronauts on the first operational NASA commercial crew mission at Kennedy Space Center in Cape Canaveral
Foto: JOE SKIPPER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

SpaceX, kompanija poduzetnika Elona Muska, lansirala je u nedjelju četiri astronauta na let do Međunarodne svemirske postaje (ISS). Novoprojektirana SpaceX kapsula Crew Dragon, koju je posada nazvala Otpornost, podigla se s rakete SpaceX Falcon 9 iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveral na Floridi.

Elon Musk NEVJEROJATNO Elon Musk: 'Testirao sam se četiri puta u jednom danu, rezultati su me šokirali'

Let do ISS-a će trajati 27 sati. Posadu čine Amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover i Shannon Walker, te Japanac Soichi Noguchi. Pristajanje na ISS predviđeno je u utorak u zoru po GMT-u.

Radi se o prvoj šestomjesečnoj "operativnoj" misiji kojom se potvrđuje nastavak letova s ljudskom posadom iz Sjedinjenih Država iz svibnja, nakon devetogodišnjeg prekida i ovisnosti o Rusiji.

A SpaceX Falcon 9 rocket and Crew Dragon capsule is readied for launch in Cape Canaveral NASA: Lansiranje SpaceX-a s ljudskom posadom odgođeno za nedjelju

SpaceX, tvrtka koju je osnovao Elon Musk, prethodno je uspješno završila pokaznu misiju koja je trajala od svibnja do kolovoza, tijekom koje je dvoje astronauta poslala na ISS i vratila ih na Zemlju bez teškoća.

Članovi iduće misije s ljudskom posadom planirane krajem ožujka 2021. bit će Europljanin Thomas Pesquet, dva Amerikanca i Japanac.

 

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti