Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Vrijedan više od 100 milijuna eura: Pogledajte najnapredniji brod izgrađen u Hrvatskoj

Novogradnja 487, odnosno Ultramarine, koji se gradi u splitskom brodogradilištu, ugovoren je s američkom tvrtkom Quark Expediions koja je u sastavu grupacije Travelopia.
19. prosinca 2020. u 14:40 22 komentara 10533 prikaza
Pogledajte galeriju 1/6

U svibnju smo ovdje i ovdje pisali o porinuću tehnološki najnaprednijeg broda napravljenog u Hrvatskoj, polarnog kruzera koji se pod tehničkim imenom Novogradnja 487 gradi u Brodosplitu. U petak popodne Ultramarine je i zaplovio, prvi je puta vlastitim pogonom otišao na dokovanje u brodogradilište Viktor Lenac. Novogradnja 487, odnosno Ultramarine, koji se gradi u splitskom brodogradilištu, ugovoren je s američkom tvrtkom Quark Expediions koja je u sastavu grupacije Travelopia.

Kako kažu u Brodosplitu, Ovaj brod je praktički većim dijelom sagrađen tijekom pandemije korona virusa, a porinut je u more u svibnju ove godine uslijed nevjerojatnih okolnosti i otežanih uvjeta i pandemije koja sada doživljava svoj vrhunac, navodi se u priopćenju Brodosplita. Nakon dokovanja novogradnja će se vratiti u splitski akvatorij, gdje će se obaviti probne vožnje i završno opremanje prije primopredaje koja će se dogoditi u prvoj polovici veljače.

 | Autor :

Ultramarine je dugačak 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima te će imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija za sve njih. Vrijednost broda je preko 106 milijuna eura. Kredit za njegovu gradnju je osigurao HBOR, a jamstvo je 16. 05. 2018. svojom odlukom dala Vlada RH. - Ovim brodom Brodosplit učvršćuje svoju poziciju na tržištu putničkih brodova do 200 metara duljine gdje konkurira u niši graditelja najmodernijih polarnih kruzera, kažu u Brodosplitu.

 | Autor :

PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade