Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Panasonic sustav Smart Home - sustav za nadzor i upravljanje domom

Zahvaljujući sustavu kamera, senzora i pametnih utičnica nadgledajte što se događa u vašem domu i budite opušteni
30. lipnja 2016. u 08:15 2414 prikaza
Panasonic
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/9

Smart home sustavi se već neko vrijeme mogu pronaći i na našem tržištu pa ovom prilikom predstavljamo Panasonicovu liniju proizvoda za nadzor i upravljanje pametnim domom, koje možete pronaći u trgovinama tvrtke SE-MARK.

Panasonic u ponudi ima potpuno novi sustav kućnog nadzora, koji daje korisnicima mogućnost provjeravanja što se događa s njihovim domom i vlasništvom kada nisu kod kuće, radi pojednostavljenja njihovog svakodnevnog života. Bilo da se radi o djeci ili kućnim ljubimcima, automobilima ili motociklima, sada možete "držati oko" na svim važnim stvarima u vašem životu putem pametnog telefona ili tableta.

Inovativan sustav korisnicima daje mogućnost da na jednostavan način povežu pametne uređaje (kamere, senzore i utičnice) i da njima upravljaju putem tableta ili pametnog telefona. Panasonicov sustav Smart Home temelji se na DECT ULE tehnologiji koja omogućuje uređajima spajanje na kućno čvorište (hub), jednim dodirom. Hub je “srce” sustava na koji se vežu sve komponente (kamere, senzori, sirena, pametne utičnice, SD kartica, …).

Nakon što su spojeni s hubom, uređaje možete uključivati i isključivati i kada niste u svome domu, dok vam kamere nude mogućnost dvosmjerne komunikacije. Drugim riječima, kameru možete koristiti kako bi, primjerice, dostavljača uputili gdje da ostavi paket. Također, zahvaljujući kamerama možete i umiriti dijete koje se nalazi u svojoj sobi putem svoga glasa ili mu možete pustiti melodiju omiljene uspavanke.

Sustav uključuje i senzore pokreta koji se mogu koristiti za automatsko paljenje i gašenje svijetla putem aplikacije kojom zadajete pravila. Sustav pravila možete kreirati u "kućnom" i "na putu" profilu, prema vašim potrebama.

Bilo da želite paljenje i gašenje svjetala dok ste na odmoru kako bi obeshrabrili lopove ili želite primiti obavijest kad se vaša vrata otvore kako biste bili sigurni da su se vaša djeca sigurno vratila iz škole, sustav Smart home možete podesiti tako da odgovara svakoj vašoj potrebi i potrebama vaše obitelji.

Ukratko, Panasonicov Smart home je sustav za nadzor i upravljanje vašim domom s jednostavnom instalacijom i laganim korištenjem, te vam omogućuje da ga koristite za nadzor kuće dok niste u njoj ili za uključivanje i isključivanje raznih kućnih uređaja. Pri tome vam se nudi mogućnost da svojim domom upravljate s vašeg pametnog telefona ili tableta, a za rad sustava nema nikakve mjesečne pretplate.

Zahvaljujući DECT ULE tehnologiji sustav Smart home jedan je od najsigurnijih zaštitnih sustava na tržištu. Uređaji neće biti prepoznati kada netko traži WiFi mrežu, a signal se bez poteškoća proteže na raspon od 300 metara izvan doma. To znači da vas uređaji mogu obavijestiti i tome da li je netko ušao u dvorište, vrtnu kućicu ili garažu.

Panasonic nudi korištenje zaštitnog sustava Smart home u tri paketa:

  • "Home Safety Starter Kit": hub, senzor za prozor i senzor pokreta

  • "Home Safety Starter Plus Kit": hub, sirena, senzor za prozor i senzor pokreta

  • "Home Monitoring and Control Kit": hub, dvije vanjske kamere

Panasonic | Autor : PR FOTO Foto: PR FOTO
Panasonicov sustav Smart home

  1. Što je Smart Home

Smart home je sustav za nadzor i upravljanje Vašim domom sa jednostavnom instalacijom i laganim korištenjem. Koristite li ga za nadzor kuće dok niste u kući ili samo jednostavno uključujete odnosno isključujete vaše kućne uređaje, Smart home Vam daje mogućnost da nadzirete i upravljate Vašim domom sa Vašeg pametnog telefona ili tableta.

Nema mjesečne pretplate za rad sustava, a naš sirok spektar opcionalnih dodataka omogućuje Vam proširenje sustava po Vašim potrebama.

1.2. Prednosti Smart Home

Smart Home sustav se iznenađujuće jednostavno podešava. Zahvaljujući upravljanju pomoću jednog gumba, jednostavno pritisnete gumb na svakom uređaju.

Svi Smart home uređaji komuniciraju sa drugima koristeći Ultra Low Energy (ULE) bežični standard nevidljiv prosječnim electroničkim proizvodima. Naš Smart home sustav radi do 300m udaljenosti, tako da će jednostavno pokriti sva područja Vašeg doma.

Panasonic | Autor : PR FOTO Foto: PR FOTO
Panasonic aplikacija za nadzor i upravljanje

1.3. Jednostavnost korištenja

Postoji jako puno opcija kako možete koristiti Vaš Panasonic Smart home sustav pomoću aplikacije. Svoj Smart uređaj možete opremiti kod kuće ili ga opremite dok ste izvan kuće ili na putu. Također možete iz udobnosti fotelje upravljati svojom rasvjetom koristeći Smart utičnicu. Kosritite aplikaciju za provjeru slike na 4 različite kamere odjednom (split screen) te napravite snimke s kamera ili pokrenite snimanje.

Kontrolom cijelog sustava upravlja se pomoću aplikacije koju treba preuzeti na smartphone ili tablet uređaju (podržan je Android i iOS – od verzije 6 na više), a aplikaciju je moguće instalirati na maksimalno 8 smartphone ili tablet uređaja, kako bi više ukućana imalo pristup Smart home sustavu. Na sustav se može priključiti ukupno 50 komponenti (senzori, utičnice, sirena ), 4 kamere, 8 smartphonea, 6 dect telefona, tipkovnica i off/on privjesak za ključeve.

1.4. Hub

Osnova svakog Panasonic Smart home sustava je Smart Hub, uređaj koji je bežično povezan sa svim ostalim Smart Home uređajima, koji posjeduje značajku koja omogućuje snimanje zapisa koje dobije od aktivnih Smart home kamera na microSD/microSDHC kartice.

Smart Hub se vrlo jednostavno podešava, pa je na uređaju koji bežično spajate dovoljno pritisnuti jedan gumb, a on će ga odmah prepoznati i unijeti u sustav.

Panasonic | Autor : PR FOTO Foto: PR FOTO
Hub

1.5. Vanjska i unutarnja kamera

Vanjska Smart home kamera služi za prijavu ulaza u kuću, te je robusnog i kompaktnog dizajna, a otporna je na sve vremenske uvjete, te omogućuje snimanje u boji i noćni način rada, a ugrađeni vizualni i infracrveni senzor s odabirom područja detekcije, poslat će vam alarm kada uoči neki događaj, dok ugrađeni mikrofon omogućuje komunikaciju u oba smjera.

Za snimanje unutrašnjosti doma poslužit će vam Smart home unutarnja kamera koja omogućuje da na oku držite sve što se događa unutar kuće. Kamera je opremljena senzorima pokreta, temperature i zvuka, a ugrađeni zvučnik omogućuje da razgovarate sa svima u dometu. Možete joj čak reći da ignorira dijelove slike, pa vaš pas recimo neće aktivirati alarm ukoliko se kreće po kuhinji. Korištenjem aplikacije za provjeru slike, moći ćete na jednom zaslonu vašeg tableta pratiti 4 različite kamere odjednom u split screen modu.

Panasonic | Autor : PR FOTO Foto: PR FOTO
Vanjska kamera

1.6. Senzori, sirena i pametna utičnica

Među zanimljivim Smart home gadgetima nudi se i pametna smart utičnica uz koju možete koristiti svoj smartfon za kontrolu kućnih električnih uređaja bez obzira gdje se nalazili, pa vam se neće dogoditi da recimo odete na godišnji, a potom strepite jeste li isključili bojler ili štednjak. Također pomoću iste možete povezati različite senzore (isključiti klimu kada se otvore vrata ili prozor, upaliti svjetla kad se ustajete iz kreveta, upaliti hladnjak ili klimu kada dolazite kući…).

Panasonic | Autor : PR FOTO Foto: PR FOTO
Pametna utičnica

Među uređajima koji se nalaze u Panasonicovoj Smart home ponudi nalaze se i senzori pokreta koji mogu također biti u ulozi alarmnog sustava protiv neželjenih posjetitelja, ali također mogu služiti i za automatiku u vašem domu, pa će recimo upaliti svjetlo u hodniku kada se nađete na stepenicama.

Za osiguravanje vaših vrata i prozora nude se posebni senzori za tu namjenu koji se također bežično povezuju sa Smart Hubom, a možete ih postaviti tako da šalju upozorenje na vaš smartfon, ali i da uključuju svjetla, ili aktiviraju zvučni alarm pomoću glasne sirene koja se također nalazi u okviru Panasonicovog Smart home sustava, a nudi mogućnost bljeskanja i stvaranja buke razine do 110 decibela.

Startni komplet Panasonic Smart home KX-HNB600 (Smart Home HUB, sensor pokreta i sensor za vrata/prozor), dostupan je za samo 1.099 kuna, a više informacija o njemu kao i o mogućnostima nadogradnje možete dobiti kod domaćeg distributera SE-MARK.

Panasonic | Autor : PR FOTO Foto: PR FOTO
"Home Safety Starter Kit": hub, senzor za prozor i senzor pokreta

Mirno spavajte, bezbrižno putujte i nadzirite svoj dom u svakom trenutku uz najbolje rješenje Panasonic Smarthome .

GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova