Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPOREDNI TEST

Može li mobitel zamijeniti skupi fotoaparat?

Samsung S20
Foto: Native tim VL
1/7
01.06.2020.
u 10:50

Kamere na mobilnim telefonima postaju sve bolje, a kako je naš test pokazao, približavaju se i najboljim fotoaparatima

Zadnjih par godina sve više mojih poznanika mi je reklo istu stvar: „Ne da mi se više nositi ruksak sa svom opremom, zamijenio sam fotić mobitelom“. Za nekog tko se čitav život bavi fotografijom, ovakvo priznanje mi se činilo kao da odustaju od svega i bacaju u vjetar godine bavljenja jednim predivnim hobijem. A opet, Facebook i Instagram profili tih ljudi nikada nisu bili aktivniji i puniji slika. Ono što me najviše iznenadio je ipak kvaliteta tih slika, a svaki put kad im pošaljem pitanje s kojim je to objektivom uslikano, javljaju mi da se radi o mobitelu. Ovaj trend sam primijetio još prije par godina, ali ono što me u zadnje vrijeme zaintrigiralo je očiti pomak u mogućnostima kamera mobilnih telefona. Jer, iako s fotoaparatima možemo napraviti čuda, tu još treba uračunati i sate obrade fotografija te plaćanje dodatnih programa koji to omogućuju, dok mobiteli danas to rade jednim pritiskom gumba. Da ne govorimo o nošenju ruksaka punog opreme i temeljitom čišćenju sve opreme par puta godišnje.

Scene prirode ispadaju savršeno, pogotovo u kombinaciji s plavim nebom koje Samsung vrlo vjerno prenosi na sliku
Foto: Native tim VL

Zato sam odlučio provjeriti može li mobitel parirati profesionalnom aparatu kada se radi o raznim stilovima fotografiranja, te uz pomoć malo iskusnijih „mobilnih fotografa“ pronaći koji bi to mobitel mogao biti. Brzinskim pregledom tuđih Instagram profila i nakon par poslanih poruka, odabir je vrlo brzo sužen na Samsung, što mi i odgovara jer sam navikao na Android smartphone. Pregledom svih mogućih portala koji se bave mobilnim telefonima i njihovim speckama, odabir je pao na zadnju generaciju S20ki, konkretno S20+ i S20 Ultra. Iako se radi o flagship uređajima, cijena jednog je ionako manja od objektiva koji bi ionako kupio, a ovo bi mi služilo kao zamjena za puno skuplji asortiman opreme.

Kao misao vodilju u cijeloj usporedbi imao sam dvije stvari, uštedu vremena u obradi fotografija i praktičnost. I to je nešto što me na prvu osvojilo kada sam isprobavao uređaje. Naime, prosječan „životni ciklus“ jedne fotografije uslikane DSLR-om uključuje: slikanje, prenošenje na Mac, prebacivanje fotke u jpg, importanje u Photoshop, igranje s bojama, ekspozicijom, oštrinom i kontrastom, eventualno spajanje više fotki u HDR i tek onda objava na društvenim mrežama. Fotka uslikana mobitelom bila je gotova za objavu u sekundi, doslovno kako sam ju uslikao. Druga bitna stvar je bila praktičnost, tj. mogu li svoj fotoaparat imati uvijek uz sebe. I ovo se pokazalo kao pun pogodak, jer koliko god bio naviknut na nošenje fotoaparata sa sobom, često ću ga ostaviti kod kuće jer mi se ne da u običnu šetnju tegliti 5 kg opreme na leđima. A odlučiti izaći van s jednom objektivom me samo frustrira jer će mi prva stvar na pameti biti zašto nisam uzeo onaj drugi… Nikada dosta opreme. Mobitel je s druge strane uvijek u džepu, bilo da se radi o šetnji do dućana ili čekanju klinaca poslije treninga. A baš u tim trenucima se nekada pokažu one magične scene zalaska sunca ili jedinstvenih situacija koje prođu nezabilježene jer je fotoaparat u prtljažniku ili doma.

Portreti odlično balansiraju detalje subjekta i zamućenu pozadinu
Foto: Native tim VL

Principi fotografije nisu se promijenili još od prvih kamera, i dalje se igramo sa svjetlošću i sjenama tražeći idealan kut kojim bi pokazali ljepotu neke scene koja nas je očarala ili portret osobe koju želimo ovjekovječiti. Od najobičnijeg selfija do omiljenog pogleda iz nacionalnog parka, i dalje pazimo na iste stvari prilikom kadriranja, samo što se koristimo različitim uređajima. Zato sam odlučio sučeliti svoj omiljeni fotoaparat, Canon 6D MKII, s ova dva Samsunga i probao sam sebe razuvjeriti da jedan mobitel može uslikati toliko dobre slike kao što gledam svaki dan na Instagramu. Sve slike bile su uslikane u jednakim uvjetima, iz ruke, s defaultnim postavkama, kako bi usporedba bila realnija.

Doživljaj fotkanja

Samsung S20
1/13

Samsungova umjetna inteligencija, Bixby, automatski odabire parametar koji najbolje odgovara sceni koju snimate i to radi poprilično dobro, iako ga se može isključiti, za tim zbilja nije bilo potrebe. Ono što je na prvu očito, pogotovo u usporedbi s fotoaparatom, je prikaz dubokih plavih boja neba. Slike uslikane po danjem svijetlu su čiste, bez šuma i prepune detalja, baš kao što i sugerira broj megapixela na obje kamere. Ono što je do sada bila boljka mnogih telefona, pretjerivanje s bojama i nerealne scene, napokon su poprimile idealnu dozu realnosti. Slična stvar je i s detaljima u sjenama i izrazito svijetlim dijelovima fotografija, poput oblaka ili odsjaja u vodi. Iako se slična stvar može u konačnici dobiti na fotografijama uslikanim fotoaparatom, čemu muka kada ovdje mobitel sam sve odrađuje. Kao i na većini novih telefona, Samsung je odlučio ugraditi ultra široku kameru, normalnu kameru i „Zoom“ kameru, a pametnim izoštravanjem i manipulacijom slike, Ultra može zoomirati i do nevjerojatnih 100 puta. Koliko je to 100x zoom, Space zoom kako ga Samsung zove, možda najbolje govori ovih par slika:

Ultra široka kamera daje novi pogled na naizgled dosadne scene, i vjerujem da ćete se, kao i ja, u početku teško odlučiti s kojom kamerom slikati. Srećom, jedan pomak je dovoljan da se prebaciti s ultra široke na normalnu kameru pa možete lako i sami usporediti koja vam bolje odgovara. Ultra široki kut može dati dozu dramatičnosti određenim scenama i vrlo se lako naviknuti na posve novi, široki kut gledanja stvari.

Naravno, s ovakvim specifikacijama, ono što me najviše zanimalo su noćne fotke, nešto gdje se niti jedan mobitel do sada nije mogao ni približiti kada se radi o finim detaljima. Osobno, noćno fotografiranje grada bilo je iskustvo koji je u meni prelomio nekakvu mentalnu zapreku i koji mi je dokazao da mobitel može dostojno zamijeniti fotoaparat. Koliko god dnevne slike bile dobre, do sada nisam naišao na mobitel koji može proizvesti čak i zadovoljavajuće slike noću. Samsungov Night photo algoritam zadržava dovoljnu saturaciju boja i pri tome ne gubi detalje, čak ni u sjenama. Naravno da fotke nisu kao po danu, ali s kojim fotoaparatom jesu? Uzevši u obzir da u nekim slučajevima ni golim okom nisam primijetio neke detalje zbog količine, tj. nedostatka svjetla, upravo je nevjerojatno da ovako naizgled jednostavna stvarčica može uslikati tako dobre fotografije.

Pogled na Zagreb prije kiše uslikan pomoću Panorama načina
Foto: Native tim VL

Svaka nova generacija mobitela dobije neku novu zanimljivost, a ove godine to je Single take. U principu, radi se o opciji gdje u 10 sekundi snimanja fotoaparat sam odabere najzanimljivjje kadrove i od njih napravi slike s najboljim filterima, gifove i kratke videe. U situaciji kada želite na brzinu dobiti hrpu slika (npr. kada klinci skaču okolo ili pušu svijećice na tortama), ovo je idealna opcija jer ne morate obraćati pažnju što radite, samo usmjerite fotoaparat i pričekate 10 sekundi. Ovo je definitivno opcija za Youtube i Tik Tok generaciju, ali i nas starije koji se iznenadimo što sve propustimo dok gledamo u postavke fotoaparata.

Mobitel ili fotoaparat?

Nakon par dana druženja s ovim vrhunskim smartphoneima, došao je na red najteži dio, sjest sam sa sobom i u glavi posložiti dojmove. Mogu li tri kamere na stražnjoj strani ovih Samsunga zaista zamijeniti tradicionalni fotoaparat, DSLR i mirorrless? Ne mogu odgovoriti za svakoga, ali činjenica je da ovim mobitelima ide puno toga u prilog. Ako ste htjeli zamijeniti dosadašnji mobitel za neki novi, upravo zbog kamere, onda ne morate puno razmišljati, zadnja generacija svih S20 uređaja pomoći će vam da sve vaše fotografije izgledaju bolje uz minimalan trud. Ako ste kao ja, u potrazi za kompaktnim rješenjem koje će uvijek biti uz vas bez potrebe da se odričete kvalitete slike na koju ste navikli, onda je za vas S20 Ultra. Sva tri objektiva daju odličnu sliku u svim uvjetima, portreti su bolji nego ikada, a sitnice koje je Samsung ubacio samo dodaju šlag na ionako impresivnu tortu.

Noćni način oduševljava, bilo da se radi o statičnim scenama ili dinamičnim
Foto: Native tim VL

I za kraj, što bi preporučio svima koji bi htjeli podići svoju fotografiju, pogotovo mobilnu, na novi nivo? Iako sami uređaj ne čini fotografa, ovi mobiteli dozvoljavaju slikanje u određenim uvjetima koji do sada nisu bili mogući, bilo da se radi o jakom danjem svijetlu ili mrklom mraku u centru grada. Stoga investirajte u odličan mobitel koji će vas služiti baš onako kako ste zamišljali. I ne obazirite se na ono što drugi kažu, pogotovo na to da mobitel nikada neće zamijeniti fotoaparat. Kao i sva umjetnost, subjektivna je i prema fotografu i prema onom tko gleda tu fotografiju. Ako fotografija i predstavlja vašu osobnost, nemojte kritiku primiti osobno. Također, nemojte se ustručavati pitati i uvijek, uvijek, uvijek eksperimentirajte, bilo da se radi o novoj lokaciji, drukčijim postavkama kamere ili slikanju protivnom svim pravilima. Fotografija, slikarstvo, video umjetnost, svi ti umjetnički izražaji predstavljaju emociju koju ste u nekom trenutku stvorili i željeli podijeliti s drugima, i to je ono najvažnije.

Sadržaj omogućio Samsung

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije