Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

EKG na pametnom satu dao precizniju dijagnozu od bolnice

Njemica od 80 godina imala je bolove u prsima te nepravilne otkucaje srca. Bolnički EKG nije upozorio na ishemiju. A onda je gospođa doktorima pokazala rezultate Appleove EKG aplikacije
12. svibnja 2020. u 09:19 2 komentara 305 prikaza
pametni sat

Industrija takozvanih “wearablesa”, odnosno nosivih gadgeta, u svojim je počecima imala određenih napora da ostvari čvršće uporište na tržištu. Gadget najpopularnije tech-kompanije, Apple Watch, koji je predstavljen 2014. godine, nije ispočetka uspjeh na kakav smo navikli kod svakog njihova novog uređaja. Ipak, posljednje dvije godine Apple prodaje više Watcheva nego što se proda švicarskih satova.

Stanko Cerin Riječ stručnjaka Treba li nas pratiti - digitalizacija društvenog distanciranja

Novo doba u dijagnostici

Razlog tome vjerojatno su i neke aplikacije koje su se pokazale iznimno korisnima, čak i do mjere da zamjenjuju “prave” stvari. Jedna je od takvih aplikacija i EKG koji je dospio čak i na stranice znanstvenog časopisa European Heart Journala koji se, pogađate, bavi srcem i kardiovaskularnim sustavom. U članku objavljenom 19. travnja navodi se kako je aplikacija uspjela prepoznati nepravilnost u radu srca kod 80-godišnje žene koju bolnički EKG nije prepoznao. Njemica se prijavila u Medicinski centar u gradu Mainzu žaleći se na bolove u prsima, nepravilan ritam otkucaja srca te slabost. No, bolnički EKG nije upozorio na mogućnost ishemije. A onda je gospođa pokazala doktorima rezultate dobivene Appleovom EKG aplikacijom na kojoj je bilo naznačeno postojanje ishemije miokarda. Žena je odvedena na pregled te je utvrđeno da joj se odmah mora ugraditi stent. Napustila je bolnicu sljedećeg dana. Autorima teksta iz European Medical Journala nije preostalo ništa drugo nego zaključiti kako razvoj pametnih tehnologija krči put prema novim mogućnostima dijagnostike.

“Apple Watch ima mogućnost instaliranja mobilne aplikacije koja snima EKG tako da se na Apple Watch prisloni prst. Nakon toga se snima 30 sekundi, a podaci se pospremaju u PDF dokument koji se može skinuti s aplikacije. Tako se Apple Watch može koristiti ne samo u prepoznavaju fibrilacije atrija ili atrioventrikularnih blokova, ali očito i za prepoznavanje ishemije miokarda”, navodi se u kraćem opisu korisnog funkcioniranja Appleova gadgeta.

praćenje kontakata zaraženih ČUVA LI TEHNOLOGIJA ZDRAVLJE Hoćete li preuzeti aplikaciju za povratak u normalan život?

Kako se može pronaći po stranicama s medicinskim sadržajem, ishemija je naziv za stanje u kojem je određeno tkivo (u ovom slučaju srce i srčani mišić) nedovoljno opskrbljeno krvlju, a time i kisikom i hranjivim tvarima. Budući da je srce “mišić-maratonac” koji neprestano radi od 4 tjedna nakon začeća do smrti, ne može se dovoljno naglasiti važnost dobre opskrbe srca krvlju. Ishemija srca, pa tako i ishemijska bolest srca nastaju sužavanjem koronarnih arterija.

Bilježi otkucaje srca

Što se elektrokardiograma tiče, elektrokardiografija je dijagnostička metoda kojom se bilježe akcijski potencijali srca na elektrokardiografu preko elektroda postavljenih na prsni koš i udove. Standardno se snima 12 odvoda i prikazuje se zbroj svih potencijala tijekom srčanoga ciklusa. Dobiveni zapis na papiru je elektrokardiogram (EKG). Da će Apple napraviti svoj pametni sat, počelo se po medijima pisati još 2011. godine. Sve se službeno potvrdilo u travnju 2014. kada je Tim Cook, Appleov čelni čovjek objavio kako tvrtka iste godine planira predstaviti takav uređaj. To se i dogodilo 9. rujna kada je Apple Watch predstavljen zajedno s iPhoneom 6, a “jabučni” se pametni sat počeo prodavati od 24. travnja 2015. godine.

Bergamo Coronavirus - Phase 2; reopening of bars, parks, florists, bookshops Aplikacije protiv koronavirusa Apple i Google predstavili: ovako će izgledati poruka o tome da ste bili u blizini zaraženog

Sama aplikacija EKG omogućuje bilježenje otkucaja srca i srčanog ritma s pomoću električnog senzora za praćenje srčanog ritma na uređaju Apple Watch Series 4 i novijim modelima, a zatim pregled snimke kako biste utvrdili postoji li fibrilacija atrija (AFib), što je oblik nepravilnoga srčanog ritma.

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Avatar SusanEU95
    SusanEU95:

    w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

  • Avatar LauraEE79
    LauraEE79:

    w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub