Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
startup konferencija

Do 2019. imat ćemo 195 mlrd. mobilnih transakcija

mobitel
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
12.11.2015.
u 22:30

Konferencija je šansa za mlade tvrtke da pronađu zainteresirane investitore i poslovne anđele koji će im pružiti financijsku potporu

Zagreb Connect 2015., startup konferencija na kojoj poduzetnici početnici mogu predstaviti ideje, počela je jučer u organizaciji Grada Zagreba i uz medijsko pokroviteljstvo Večernjeg lista i trajat će još danas na Zagrebačkom velesajmu. Šansa je to za mlade tvrtke da pronađu zainteresirane investitore i poslovne anđele koji će pružiti financijsku potporu njihovim projektima.

I PayPal bio startup

Gost je konferencije i Matan Bar, šef razvoja usluga za krajnje korisnike PayPala, čija su specijalnost novi načini plaćanja. Upravo je PayPal platforma počela kao startup, no lani je broj njezinih korisnika prešao 140 milijuna, a promet 8 mlrd. dolara. Osnovna je usluga PayPala, “checkout”, dostupna u Hrvatskoj kao svojevrsna blagajna za online trgovinu i web stranice koje primaju kartice. No, globalno su otišli puno dalje pa je u SAD-u njihova mobilna aplikacija Venmo među studentima standard za plaćanje, s prometom od 1,64 mlrd. dolara u drugom tromjesečju 2015.

– Zasigurno idemo prema svijetu u kojem ćemo manje plaćati gotovinom, a više elektronički. Ta promjena se ne događa u plaćanju samo na internetu, već i u fizičkim trgovinama i kafićima – ističe Bar.

Plaćanje fotografiranjem

Pojašnjava da su nedavno razvili uslugu PayPal.me s kojom je dovoljno nekome SMS-om, mailom ili na sličan način poslati web link s imenom i iznosom da bi vam ta osoba mogla platiti klikom. U Hrvatskoj je nositelj razvoja bezgotovinskih transakcija bankarski sektor, ponajprije njegov kartičarski dio. Mobilno bankarstvo prva je na tržištu ponudila Erste banka, a danas gotovo i nema banke koja ne pruža tu uslugu pa se računi plaćaju fotografiranjem barkodova, a beskontaktna plaćanja polako postaju standard. Trenutačno u svijetu ima 3 mlrd. internetskih korisnika – čak 40% ukupne populacije, dok ih je prije 10 godina bilo samo milijun. Broj korisnika pametnih telefona do 2018. će narasti na 2,6 mlrd., a prema istraživanju kompanije Juniper, do 2019. bit će 195 mlrd. mobilnih transakcija godišnje.

– U sljedećih pet godina dogodit će se više promjena u svijetu plaćanja nego što ih je bilo u zadnjih 50 – ističe George Simon, MasterCardov predsjednik odjela za središnju i istočnu Europu. Zbog mnogih razloga gotovina vjerojatno neće nestati kao sredstvo plaćanja, no budućnost joj ne pripada.

>> Unatoč trendovima, budućnost plaćanja nikada neće biti potpuno elektronička

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije