Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'teroriste ne puštamo u bih'

Ministar sigurnosti BiH: EU je suočena s povratkom 2500 radikaliziranih osoba koje se vraćaju s ratišta Sirije i Iraka

dragan mektić
Foto: screenshot/youtube
1/3
25.12.2016.
u 19:32

Mektić je ponovo polemizirao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović

Europska unija suočena je s mogućnošću povratka dvije do dvije i pol tisuće radikaliziranih osoba koje su se borile na strani terorista na ratištima u Siriji i Iraku i taj se podatak odnosi na svih 28 država članica pa su neozbiljne tvrdnje kako će se tisuće njih vratiti samo u Bosnu i Hercegovinu, izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u intervjuu koji je u nedjelju objavila regionalna televizija N1.

Mektić je ponovo polemizirao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović zbog njenih nedavnih ocjena o razmjerima terorističkih prijetnji u BiH, ističući kako je rječ o "neodmjerenim" i "neutemeljenim tvrdnjama".

Za podatak o dvije do dvije i pol tisuće potencijalnih terorista koji su prijetnja EU pojasnio je kako je razmijenjen na nedavnom sastanku čelnika sigurnosnih službi održanom na slovenskom Brdu kod Kranja te ona sama po sebi demantira tvrdnje hrvatske predsjednice u odnosu na BiH.

"Ja mislim da je to potpuno neodmjerena i ni na čemu utemeljena izjava", izjavio je Mektić koji je utvrdio kako je moguće da je hrvatsku predsjednicu netko namjerno izmanipulirao kada joj je dostavio podatke o tome da bi se u BiH moglo vratiti na tisuće radikaliziranih osoba.

Mektić je postavio pitanje kako je uopće netko pomislio da bi na tisuće potencijalnih terorista uopće bilo pušteno ući u BiH. "Mislim da joj je to netko zlonamjerno dao kako bi je diskreditirao", kazao je ministar sigurnosti BiH.

Dodao je kako u svakom slučaju nije zadaća predsjednika država da javno govore o obavještajnim podacima i informacijama vezanim uz terorizam nego je to posao sigurnosnih službi koje trebaju procijeniti je li neka informacija pouzdana i sukladno tome odlučiti što poduzeti. 

Mektić je ponovo iznio podatak kako se u BiH sa sirijskog i iračkog ratišta vratilo 46 osoba od kojih je 20 već procesuirano a svi su predmetom kaznene obrade.

Za preostalih 115 bosanskohercegovačkih državljana koliko ih prema podacima policijskih i obavještajnih agencija tamo još uvijek boravi, Mektić drži kako se najvjerojatnije neće ni vratiti u BiH.

Razlog tomu, kako je pojasnio, jesu precizne informacije u posjedu policije što su oni tamo radili i kakve su zločine počinili i zbog čega mogu očekivati odgovornost pred zakonom. 

>> Izbjeglice poručuju građanima Njemačke: 'Nemojte generalizirati, nemamo ništa s ovim zločinom'

Komentara 12

BL
blagoje58
20:12 25.12.2016.

Da smo mi slušali Srbiju i BiH što trebamo reći, danas uopće ne bismo postojali kao narod. Žalosno je što se tek moramo naučiti slušati sebe u odnosu na one zapadno i sjeverno od naših granica. Danas svaka šuša mislii da može kritizirati hrvatsku politiku. To je zato jer misle da mogu. Hrvatska treba biti zemlja kojoj se ne isplati suprotstavljati.

DU
Deleted user
20:44 25.12.2016.

vlasnicima bih putovnica stavit vize za ulazak u eu...i mi pusimo ulaz u ameriku zbog srba s hrvatskom putovnicom koji traze azil u usa...

Avatar kravata
kravata
00:19 26.12.2016.

Di su oni tv govornici koji su izvrijedali hrvatsku predsjednicu , ima njih ima i na kvadrat koji ce sigurno trazit utociste u nedavno nastaloj drzavi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije