Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Libija

U prevrtanju broda s oko 600 migranata stotine mrtvih

Spašavanje imigranata
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/8
05.08.2015.
u 15:53

Kada je plovilo Le Naimh stiglo na oko milju od plovila s migrantima spuštene su dvije barke za spašavanje koje su krenule prema plovilu s migrantima.

Brod s oko 600 izbjeglica prevrnuo se na 22 milje od libijske obale, od mjesta Zuwarah, i do sada ih je spašeno oko 300, a iz mora je izvučeno 25 leševa. Do incidenta je došlo kada su migranti vidjeli plovila obalske straže, odnosno spasioca, jer su se svi migranti nagnuli prema njima. Operacijom spašavanja koordinira obalna straža u Rimu koja šalje sva plovila u okolici prema mjestu prevrnuća plovila s migrantima.    

S broda irske mornarice Le Niamh, koji sudjeluju u spašavanju, daju do znanja kako bi tragedija mogla biti velika, s velikim brojem poginulih. Računa se da ima još oko 150 osoba u moru. Uzbuna je podignuta prije podne iz Catanije, na Siciliji, gdje je stigao poziv za pomoć s jedne ribarice preko satelitskog telefona. Govorilo se o stotinama osoba u teškoćama. Odmah su u naznačenu zonu krenuli brodovi obalne straže Dignity One, te brod liječnika bez granica, kao i brod irske vojne mornarice Le Niamh, koji je prvi stigao do naznačene zone plovila u teškoćama.

Kada je brod Le Naimh stigao na oko milju od plovila s migrantima spuštene su dvije barke za spašavanje koje su krenule prema plovilu s migrantima. U tom trenutku su s irskog broda vidjeli kako se brod s migrantima prevrnuo. Pretpostavlja se da su se migranti nagnuli prema barkama za spašavanje i na taj način izazvali prevrtanje plovila na kojem su bili. Talijanska obalna straža uputila je u zonu nesreće i brodove Phoenix, Fiorillo, te trgovački brod Barnon Argos.

>> Posada broda Hrvatske ratne mornarice spasila 37 migranata 

Komentara 5

Avatar jebb
jebb
17:25 05.08.2015.

Te brodove treba usmjeriti prema Gibraltaru..., neka idu svojim preko-atlantskim "spasiocima" koji su im donijeli "demokraciju" u njihove drzave. Na Sredozemnom moru treba instalirati masine za pravljenje valova, mnogo jeftinije i ucinkovitije.

HA
harakiri
04:16 06.08.2015.

šta ih EU više spašava oni sve više dolaze! ovo neće stati dok se cijela Afrika ne preseli u Europu

Avatar Getrib
Getrib
21:48 06.08.2015.

Da li odgovorni razmišljaju da među tisućama migranata ima i onih koji će si na silu uzimati prava za koja misle da ih pripadaju. Neka nasilnička ponašanja već su pokazali a što će tek biti kada legaliziraju status. Tko će prepoznati ubačene militante i ekstremiste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije