Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trpe zbog terorizma

Broj turskih turista kod nas raste, a Hrvati više i ne pitaju za Tursku

Turska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
VL
Autor
Romana Kovačević
27.04.2016.
u 15:45

U vrijeme prve popularnosti turskih serija i “Sulejmana Veličanstvenog” agencije su s lakoćom punile avione za Istanbul i turska ljetovališta

Hrvatska nije nepoznanica za desetke tisuća zemljaka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Iako su još uvijek prilično malobrojni, u Hrvatskoj je svake godine sve više gostiju iz Turske. Recimo, lani ih je našu zemlju posjetilo oko 27.600. Usporedbe radi, zamalo navlas isto koliko je Hrvatska ugostila i makedonskih turista, primjerice. Pozitivni su trendovi nastavljaju i u ovoj godini. Tijekom prva dva mjeseca 2016. našu je zemlju posjetilo tek nešto više od tisuću gostiju iz Turske, ali u noćenjima su premašili lanjski siječanj i veljaču za pet, odnosno čak 23 posto. Hrvatski turistički domaćini računaju da će posjet iz te zemlje samo nastaviti rasti.

Za razliku, Istanbul i turska ljetovališta potpuno su ispala iz zone interesa hrvatskih turista. Za tu zemlju upita u domaćim agencijama, koje su u tu zemlju slale tisuće Hrvata, praktički nemaju već mjesecima.

– Dogodilo se slično kao i s Egiptom, nema potražnje – potvrđuje Nikolina Frklić iz agencije Atlas. – A u vrijeme “Sulejmana Veličanstvenog”, pa čak i prije, kad su se na našoj televiziji počele prikazivati turske serije, bez problema su se punili avioni i za Istanbul i za tamošnja ljetovališta. Ove godine traže se zamjenske destinacije, a jedna od njih je, recimo, Malta.

Hrvati nisu iznimka. Za zemlju koja je tijekom posljednja dva desetljeća stasala u turističku velesilu, s oko 40 milijuna turista i približno 35 milijardi američkih dolara turističkih prihoda godišnje, interes je pao u cijeloj Europi. Terorističke napade u Istanbulu i Ankari Turska skupo plaća.

Tamošnji je turizam sredinom prošlog mjeseca na najizdašnijem europskom turističkom tržištu, u Njemačkoj, bilježio čak 40 posto slabiji interes njemačkih turista nego u isto vrijeme 2014. 

>> Analiza tržišta rada: Evo u kojim djelatnostima će biti najviše posla!

>> Erdoğan sa suprugom Emine na Pantovčaku, dočekali ih Karamarko, Kovač, Bandić, Hasanbegović...

Ključne riječi

Komentara 3

CE
centirion
04:24 28.04.2016.

Sve je dobro dok se vraćaju odakle su dosli!

RA
Rangostar
16:32 27.04.2016.

Mi i Turci !!! Odlicna vijest !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije