Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Blair šest sati branio invaziju na Irak “uvjerenjem da je svijet u opasnosti”

blair
reuters
29.01.2010.
u 21:20

Oružja u Iraku nije bilo, kao ni dokaza, no Blair i dalje tvrdi da je “11. rujna izmijenio procjenu rizika od Sadama”. Opovrgnuo je zaključak iz jednoga od intervjua da bi invaziju na Irak pokrenuo i da nije bio uvjeren da Sadam razvija takvo oružje

Bivši britanski premijer Tony Blair šest je sati pred tzv. Chilcotovom komisijom branio legalnost odluke o slanju 45.000 vojnika u Irak 2003., tvrdeći da je “napad od 11. rujna 2001. promijenio procjenu rizika od Sadama Huseina”. U zgradu londonskoga Kogresnog centra na stražnji se ulaz praktično ušuljao izbjegavši 200 antiratnih aktivista koji su mu vikali da je ratni zločinac, da mu treba suditi i da je lažljivac.

“Krivo sam citiran”

Vidno iscrpljen, povremeno nervozan, promukao i s rodbinom poginulih vojnika iza leđa, Blair je objašnjavao da je “napad na New York shvatio i kao napad na V. Britaniju”.

Za iračkoga diktatora kazao je da ga je i prije doživljavao kao čudovište, “na granici psihopatskog” te da su nakon napada na Blizance on i suradnici prestali vjerovati da ga se može obuzdati preko UN-a.

– Želio sam poslati krajnje snažnu, čistu i neopozivu poruku režimima koji se bave razvitkom oružja za masovno uništenje da s time moraju prestati – izjavio je.

No skrenuta mu je pozornost na to da takvo oružje nije pronađeno. Priznavši da je nenalaženje oružja bio promašaj, Blair se pozvao na tadašnje izvještaje obavještajnih službi prema kojima se, rekao je, “bez dvojbi zaključivalo da se takvo oružje razvijalo”. Istraga treba razjasniti i to je li doista istina, kako su neki prije svjedočili, da je takvo naoružanje u danima prije invazije Sadamov režim uništio, pa nije bilo potrebe za ratom. Blaira se podsjetilo na njegovu izjavu iz rujna 2002. da je Irak tada posjedovao kemijsko i biološko oružje koje se moglo aktivirati u 45 minuta.

On se sada branio da je krivo citiran te da je riječ bila o streljivu za borbu na terenu, a ne o projektilima. Opovrgnuo je zaključak iz jednoga od intervjua da bi invaziju na Irak pokrenuo i da nije bio uvjeren da Sadam razvija takvo oružje.

Negirao tajne dogovore

Tvrdio je da su Bush i on do kraja bili voljni pristati na rješenje kroz UN, iako komisija tvrdi da po rasporedu vojnih priprema za to više nije bilo vremena. Tvrdio je da je “do posljednje minute očajnički tražio diplomatsko rješenje”, no da su Rusija i Francuska odustale od nove rezolucije. Blair je rekao i to da Hans Blix iz Međunarodne agencije za nuklearnu energiju “od Sadama nikada ne bi dobio istinu” te je negirao da je još u travnju 2002. s Bushom planirao invaziju.

Ključne riječi

Komentara 28

DO
dobravila
21:34 29.01.2010.

A gdje su topnički dnevnici tog britanskog ratnog zločinca ?

OB
-obrisani-
22:26 29.01.2010.

Glavno da cvijeta industrija oružja. Prvo sruše, onda grade, a sve to financiraju jadnici.

OB
-obrisani-
00:49 30.01.2010.

Hvala Bushu i Blairu sto su maknuli Saddama. Trebali su to napraviti vec u prvom zaljevskom ratu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije