Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVJERITE ZNANJE

10 činjenica koje možda niste znali o Kalašnjikovu i njegovu izumu

Kalašnjikov
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
24.12.2013.
u 08:42

AK-47 ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najraširenije oružje na svijetu. Nalazi se i na zastavama i grbovima...

Mihail Kalašnjikov preminuo je jučer u 94. godini. Ovaj ruski general i konstruktor oružja ostat će zapamćen po izumu jurišne puške AK-47, koju mnogi nazivaju i njegovim imenom, ili od milja skraćeno "kalaš". Riječ je o jednom od najslavnijih komada oružja o kojemu se mnogo zna, no RT je objavio i nekoliko zanimljivosti o Kalašnjikovu i njegovu izumu koje možda nisu toliko poznate:

1. Kalašnjikov je na ideju za AK-47 došao u bolnici 1942. godine kada je čuo kako se ranjeni vojnici žale na sovjetske puške.

2. AK-47 ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najraširenije oružje na svijetu. Trenutačno je u upotrebi 100 milijuna kalašnjikova.

3. Rusija je osim distribucije kalašnjikova i licencirala proizvodnju u više od 30 država, uključujući i Kinu, Izrael, Indiju, Egipat i Nigeriju.

4. Procijenjeno je da su kalašnjikovi uzrokovali više smrti nego artiljerijski, zračni i raketni napadi zajedno. Procjenjuje se da je oko četvrt milijuna ljudi svake godine upucano mecima iz kalaša.

5. Unatoč tome, Kalašnjikov nikad nije žalio zbog svoga izuma. "Dobro spavam. Političari su ti koji su krivi što nisu uspjeli doći do dogovora i što su se okrenuli nasilju", rekao je 2007. godine.

6. Među ljubiteljima kalaša je i pokojni teroristički vođa Osama bin Laden, koji ga je uvijek imao uz sebe na video-snimkama. Prema nekim izvorima upravo mu je SAD dao prvi AK-47 kako bi se borio protiv Sovjeta u Afganistanu.

7. Tijekom Vijetnamskog rata mnogi su Amerikanci odbacili svoje puške M16 i prešli na pouzdanije kalašnjikove koje su uzeli mrtvim protivnicima. Zbog raširenosti te puške čak i danas mnogi američki marinci uz sebe nose streljivo za AK-47.

8. AK-47 ima svoje mjesto na zastavi Mozambika, kao i na grbovima Zimbabvea i Istočnog Timora, a bio je i na grbu Burkine Faso od 1984. do 1997. godine.

9. Ruski košarkaš Andrej Kiriljenko rođen je u Iževsku, gradu u kojemu se nalazi tvornica kalašnjikova. U NBA-ju je igrao pod brojem 47, a nadimak mu je bio AK-47.

10. Novi Zeland je u povodu 60. godišnjice kalaša izdao posebne kovanice od dva dolara koje su bile pakirane u kutije u obliku šaržera za AK-47.

Komentara 18

HO
homofob
09:28 24.12.2013.

AK-47 je gotovo u detalj kopija Sturmgewehr 44 koja je bila na bojistima istocnog fronta pocetkom 1944. Kreator tog oruzja je bio zarobljen sa mnogim drugim dizajnerima malog oruzja i zvao se Hugo Schmeisser. Schmeisser je bio skolovani inzinjer ii konstruktor malog oruzja a Mihael Kalasnikov je bio samouki mehanicar na tenkovima bez skole. Sta je vjerojatnije: da li je seljacic dizajnirao u to doba najsavrseniju automatsku pusku (koja je usput vec bila i upotrebi u njemackoj vojsci) ili da su Rusi nakon rata ispraznili njemacku tvornicu, pobrali nacrte, pobrali grupu inzinjera i kopirali isprobanu automatsku pusku? To je samo jedna sitna krada koju su sovjeti ucinili medu mnogim slicnim i prigrabili i slavu za tude pronalaske!

DU
Deleted user
09:15 24.12.2013.

11. AK 47 je izumio Hugo Schmeisser, koji je zarobljen u svojoj tvornici, skupa sa tehničkom dokumentacijom poslan u Rusiju i dodijeljen 27 godišnjem seljačiću Kalašnjikovu koji je imao 7 razreda osnovne za pomoćnika. Tamo je poboljšao svoj model Stg 44 i Rusi su ga nazvali AK 47

Avatar MarkoHR
MarkoHR
12:40 24.12.2013.

Za sve one koji žive u zabludi, ne žele znati (ili pak sami sebi ne žele priznati) - guglajte pojam " sturmgewehr 44 vs ak 47 " Kalašnjikov je tek dvije godine nakon završetka rata "napravio" rusku verziju njemačke jurišneišne puške. Originalni njemački model puške je zbog poznatog njemačkog perfekcionizma u tehnici znao zatajiti u rovovskim uvjetima, dok je ruska verzija napravljena dosta grublje, pa puno teže dolazi do zastoja. Osim puške, Rusi su tih godina odvukli iz okupirane Njemačke u SSSR i brdo drugih tvornica i pogona, pa tako postoje (i danas) ruska verzija BMW motocikla, ruska verzija njemačkih traktora, i t.d.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije