Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 94. godini

Preminuo izumitelj legendarnog kalašnjikova

Kalašnjikov
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/6
23.12.2013.
u 17:25

- Ponosan sam na svoj izum, ali sam tužan jer ga koriste teroristi - jednom je kazao Mihail Kalašnjikov.

Izumitelj legendarne jurišne puške AK-47, Mihail Kalašnjikov, umro je danas u 94. godini, piše RT.

Samouki seljak, koji je postao mehaničar, nikada nije završio srednju školu, no još u svojim 20-im godinama je postigao sjajne rezultate u strojarstvu.

No, kako su se puške koje je izumio sve više spominjale u kontekstu terorizma, radikala i ubojica djece, tako se izumitelj sve više morao braniti u medijima. Novinari nikada nisu izbjegavali pitanje žali li zbog toga što je izumio oružje koje je ubilo tolike ljude u posljednjih 50 godina.

Zapovjednik tenka

- Izumio sam je kako bi zaštitio domovinu. Ne žalim zbog toga i ne osjećam odgovornost zbog načina na koji su je političari koristili - često bi odgovarao novinarima.

- Ponosan sam na svoj izum, ali sam tužan jer ga koriste teroristi - jednom je kazao Kalašnjikov te dodao kako bi više volio da je izumio stroj koji bi pomogao ljudima ili koji bi pomagao seljacima u poslu. Mihail je rođen 1919. godine kao sedamnaesto dijete bogatih seljaka. U doba Staljinova režima, kada je Mihail imao osam godina, konfiscirana im je zemlja te je cijela obitelj protjerana u Sibir.

Kada se Rusija pripremala za 2. svjetski rat, Mihail se prijavio u tenkovsku brigadu gdje su njegove inženjerske sposobnosti odmah prepoznate te je dizajnirao neke nove dijelove za tenkove koji su ubrzo bili ugrađeni u mehanizaciju cijele Crvene armije. Njegova ratna karijera zapovjednika tenka kratko je trajala na Istočnom frontu, jer je ranjen već nakon nekoliko mjeseci. Ideja o pušci AK-47 rodila se tijekom rehabilitacije u bolnici, ali ju je sa timom izrađivao punih šest godina.

>>Hospitaliziran Mihail Kalašnjikov, tvorac najpoznatije puške

Komentara 18

BL
Bljakonja
19:23 23.12.2013.

Neka ti je vječna slava i hvala... ...da nije bilo tebe i tvog izuma, ne bismo izborili pobjedu nad velikosrpskim okupatorom. Bog i Hrvati!

PO
ponavljac
19:41 23.12.2013.

Čovjek koji je pokazatelj da inteligencija nema veze sa završenim školama, samo treba imati priliku pokazati svoju intleigenciju i vještinu. Činjenica jeste da je dio AK-47 iskopiran od STG 44 , ali to ne umanjuje genijalnost i znanje ovoga čovjeka . AK 47 (74) je i dalje po mnogim parametrima najbolja puška na svijetu

DU
Deleted user
18:09 23.12.2013.

Za pobjedu! Za rodinu! Slava mu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije