Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sportske igre mladih

Želimo djecu maknuti od kompjutora i dati im alternativu

Sportske igre mladih
29.04.2016.
u 08:10

Igre su manifestacija koja se održava posljednjih 20 godina, i to u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Ove godine svečano otvaranje je 3. svibnja u Vukovaru, gdje bi predsjednica Republike trebala zapaliti plamen i tako označiti početak igara.

– Kada vam grupa srednjoškolaca probije ogradu u kampu, razbježi se po šumi i ode kupovati alkohol, shvatite da su projekti poput ovih Igara još potrebniji. Takvu smo situaciju imali jedne godine, pojedince smo morali diskvalificirati i poslati kući jer pravila su jasna – prepričava izvršni direktor Sportskih igara mladih Tihomir Gudić.

Igre su manifestacija koja se održava posljednjih 20 godina, i to u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Ove godine svečano otvaranje je 3. svibnja u Vukovaru, gdje bi predsjednica Republike trebala zapaliti plamen i tako označiti početak igara.

– Odabrali smo Vukovar jer se toga grada sjetimo samo dva puta godišnje, a zaslužio je da živi cijelu godinu i da mi živimo s njim – rekao je Gudić i dodao:

– Cilj je djecu maknuti od kompjutora, upozoriti na pretilost i izvesti ih na sportske terene, kroz sport i druženje pružiti alternativu svim negativnim utjecajima današnjice. Zato je naš slogan “Živimo život bez droge jer droga uzima život“.

Prisjetio se početka.

– Sve je krenulo još 1996. s nogometnim turnirom u kvartu Brda, gdje je bilo najviše problema i droge. Predsjednik Igara Zdravko Marić, da makne djecu od toga i s ulice, organizirao je taj turnir. On se proširio na Splitsko-dalmatinsku županiju, a za nekoliko godina i na Dalmaciju, pa i na cijelu Hrvatsku.

Igre su organizirane za osnovnu i srednju školu, za djecu su besplatne, a održavaju se za vrijeme ljetnih praznika, i to u 10 sportova. Interes je svake godine sve veći. Ove godine na Igrama se očekuje više od 150.000 djece, a planira se i širenje na Albaniju i dvije pokrajine u Rusiji. Unatoč krizi, Igre su ipak organizirane.

– Financiramo se od marketinških prihoda, a Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta za smještaj nam je ustupilo studentski dom u Splitu. Igre traju od travnja do rujna, na njima radi oko 700 ljudi. Budžet Igara u Hrvatskoj ove je godine 9 milijuna kuna, gospodarska kriza se osjeti, ali je za djecu i mora se održati – kaže Gudić.

Da su igre hvalevrijedan projekt potvrđuje i činjenica da su neki od pokrovitelja Fifa, Uefa i Međunarodni olimpijski odbor, a ambasador je i ove godine Luka Modrić. Sportske igre mladih najveća su takva manifestacija u ovom dijelu Europe, a pobjednici, osim druženja, dobiju i mini ljetovanje u Splitu. Veliki međunarodni finale održat će se od 20. do 28. kolovoza u Splitu.

>> Jednakost, prijateljstvo i zajedništvo na 19. Sportskim igrama mladih

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije