Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINALE KUPA

Odluka će pasti na Rujevici: Tresle se grede, ali golova između Dinama i Rijeke nije bilo

Zagreb: Susret Dinama i Rijeke u prvoj utakmici finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/21
Autori: vecernji.hr, Hina
15.05.2024.
u 20:56

Nisu odigrali neku utakmicu za pamćenje ove večeri plavi i bijeli, pobjednika Kupa Hrvatske saznat ćemo za tjedan dana na Kvarneru kada će se odigrati završni čin borbe za Rabuzinovo Sunce

DINAMO - RIJEKA 0:0

DINAMO: Nevistić - Pierre-Gabriel, Ristovski, Theophile-Catherine, Ogiwara - Sučić (od 63' Ademi), Mišić - Špikić (od 57' Kaneko), Baturina (od 90' Rog), Hoxha (od 63' Vidović) - Petković (od 90' Kulenović)

RIJEKA: Zlomislić - Smolčić, Mitrović, Radeljić, Goda - Selahi - Pašalić (od 77' Veiga), Fruk (od 77' Janković), Hodža, Pjaca (od 86' Petrovič) - Ivanović (od 54' Marić)


U prvom dvoboju ovosezonskog finala Hrvatskog nogometnog kupa nije bilo ni pobjednika ni golova, Dinamo i Rijeka su na maksimirskom stadionu odigrali 0-0.

Drama oko novog slavljenika u Kupu tako se seli na riječku Rujevicu gdje će se iduće srijede odigrati uzvratna utakmica. Nakon duže vremena u ovom finalu vrijedi pravilo pogotka u gostima. Posljednje dvije sezone Hrvatski kup su osvajali nogometaši splitskog Hajduka.

Nije dugo trebalo za prvu šansu na utakmici, a udarac s 20 metara Hoxhe u drugoj minuti obranio je vratar Rijeke Zlomislić. Gosti su uzvratili već u petoj minuti, a prvi je Nevistiću zaprijetio Mitrović koji je, nakon kornera, glavom pucao prilično preko vrata.

Foto: Ilustracija/Luka Batelic/PIXSELL

Rijeka se postavila otvoreno, igrali su gosti visoki presing te je u uvodnom dijelu Dinamo svoj napadački dio igre bazirao na kontranapadima. U 18. minuti od samog starta razigrani Hoxha opasno je zaprijetio novim dalekometnim udarcem. Pucao je s 25 metara i žestoko uzdrmao gredu.

Potom se utakmica potpuno umrtvila sve do kraja prvog poluvremena. Pravih prilika nije bilo ni na jednoj strani te se na odmor otišlo čistih mreža.

Kako je Rijeka izgledala bolje i angažiranje u uvodnih dvadesetak minuta susreta, takav je dojam ostavljala i na startu drugog poluvremena. Nakon slabašnih pokušaja Pašalića i Selahija uslijedila je u 59. minuti odlična šansa za goste. Fruk je iz daljine gađao suprotni kut, ali je Dinamo spasila vratnica.

Dinamo se u drugom dijelu nije vidio sve do 65. minute kada je solidnu šansu imao Baturina, ali za Zlomislića je taj pokušaj bio lagani ulov. Uslijedile su potom promjene u kadru na obje strane, a novi igrači nisu podigli energiju na travnjaku, već se utakmica dodatno razvodnila kako se bližio kraj.

Obrane su bile fokusirane, napadački se nije htjelo previše riskirati ni u završnici dvoboja te je u takvom ritmu završilo bez golova.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je na Maksimiru! Golova nije bilo, za tjedan dana u Rijeci saznat ćemo pobjednika Kupa Hrvatske.

90' U igru će sada dva nova igrača kod Dinama. Izlaze Petković i Baturina, a u igri su Kulenović i Rog. A sudačka nadoknada večeras će iznositi tri minute.

86' Ostao je sada na travnjaku ležati Pierre-Gabriel, Dinamova klupa je tražila prekršaj, nije ga dobila. Inače, sada kod Rijeke ulazi Dejan Petrovič umjesto Marka Pjace.

83' Sada je Dinamovom treneru Sergeju Jakiroviću pokazan žuti karton pored terena. Prigovarao je jer nije dosuđen jedan aut za njegovu momčad, već za njegovu bivšu momčad.

81' Pokušava Dinamo preko Baturine i Kaneka, dobro radi riječka obrana koja je sada ulaskom Veige postala još kompaktnija.

77' Umjesto Fruka ulazi Janković, a umjesto Marca Pašalića na terenu je Danilo Veiga kod Riječana. I jedan i drugi trener do sada su napravili tri izmjene.

75' Još jedna razmjena udaraca s obje strane, nije bilo opasnosti za vratare. No, Baturina je mogao napraviti kaos u riječkoj obrani samo da je dao desno na Kaneka, a ne pokušavao naći Ademija ispred sebe.

72' Nešto je slabija vidljivost u ovim trenucima zbog bakljade, odnosno dimne zavjese s tribina. Sve je manje vremena do kraja utakmice.

69' Sve je opasnija Rijeka. Sada je opet Pašalić dobro probio desnu stranu, ali je ipak izašao s loptom izvan granica igrališta prije no što je poslao pas u sredinu.

66' Prvi žuti karton na utakmici dobio je Bruno Goda kod gostiju. Korektna utakmica se igra večeras na Maksimiru.

65' Sjajan šut Baturine iz velike daljine uspio je obraniti Zlomislić. Bila je to najopasnija Dinamova šansa u drugom dijelu. Izborio se za prostor i silovito tukao, no riječki vratar bio je na visini zadatka.

63' Jača je nekako Rijeka, konkretnija nakon što je u igru ušao Mirko Marić. A sada na teren za Dinamo ulaze Vidović i Ademi. Van idu Sučić i Hoxha.

59' Vratnica! Toni Fruk s malo više od 20 metara gađa stativu Ivana Nevistića. Sjajan udarac je to bio u suprotni kut, ali nema gola.

57' Umjesto Darija Špikića sada ulazi Takuro Kaneko kod Dinama. Prva je to promjena Sergeja Jakirovića.

55' Pao je Baturina pred kaznenim prostorom Rijeke, a odmah u nastavku akcije isto tako i Pašalić na drugoj strani, ništa sudac Bel nije svirao, igra se dalje.

53' Osim Dinamove prilike gledamo igru u kojoj nema previše šansi ni pred jednim vratima. Sada ćemo imati i prvu izmjenu, umjesto Franje Ivanovića na terenu je za Riječane Mirko Marić.

50' Maločas je Ogiwara dosta dobro s lijeve strane ubacio na drugu stativu, tamo se našao Petković koji je umjesto udarca samo spustio loptu prema sredini, no tamo su Riječani to otklonili.

48' Nismo neku bajnu utakmicu gledali u prvih 45 minuta. Zaista se nadamo da će nam Dinamo i Rijeka pružiti nešto više u nastavku. Kako god bilo, uzvrat se igra za tjedan dana na Rujevici, tada ćemo saznati tko će ove sezone osvojiti Rabuzinovo Sunce.

46' Evo nas u nastavku dvoboja u Zagrebu. Nema promjena u odnosu na početne sastave.

POLUVRIJEME: Nema golova na Maksimiru nakon prvih 45 minuta u finalu Kupa. Dinamo je preko Hoxhe zatresao gredu u 18. minuti, to je bila i najbolja akcija, odnosno prilika za sada. Riječani se uglavnom brane, Sopić pored terena traži agilniju igru i više izlazaka prema naprijed. Čekamo pogotke u nastavku...

43' Po svoj prilici, na poluvrijeme će se otići bez pogodaka. Možemo li u ovom smiraju prvog dijela u Zagrebu ipak dočekati gol? Zasad je na cijeloj utakmici bio samo jedan udarac u okvir gola.

40' Pjaca je sada tukao u blok nakon dobre mu poslane lopte na lijevu stranu, bit će korner za Riječane i prilika da se nešto "skuha" pred Nevistićem, no nije to bilo dobro izvedeno.

37' Griješe i jedni i drugi, nikako da se stvori neka suvislija akcija od početka do kraja. Inače, kiša je već smanjila svoj tempo tako da ne bi trebalo biti problema iz oblasti vremenskih prilika.

33' Pokušao je sada Goda slomiti Pierre-Gabriela, Rijeka je izborila korner, no nije se iz njega rodila opasnost za Dinamovu obranu.

30' Dok je Željko Sopić sve nervozniji uz aut-liniju, njegova momčad pokušava izaći prema Dinamovom golu po desnoj strani. Sjajni su u obrani Ogiwara i Theophile, nema riječka desna strana mjesta, prostora ni vremena za pravu reakciju u napadu.

27' Sada je na Maksimiru počela padati kiša, vidjet ćemo hoće li to utjecati na izvedbu nogometaša. Bila je kiša najavljivana za kroz dan, nadali smo se nekako da bi mogla pričekati još koji sat, ali...

25' Dinamo ponovno ima izraženu inicijativu, kao da plavi pletu mrežu oko Rijekinog gola. Gosti sve teže izlaze iz svoje obrambene trećine.

21' Imao je Dinamo sada jedan slobodan udarac s lijeve strane, pogodio je Radeljića u glavu pa će igra zakratko stati dok se stoperu Rijeke bude pružala pomoć.

18' Greda! Arber Hoxha gađa okvir gola. Uzeo je Hoxha jednu loptu pa potegnuo s dobrih 30-ak metara desnicom, ravno u gredu. Najbolja prilika na utakmici.

17' Što se same igre tiče, ona je dosta otvorena tako da ponekad imamo osjećaj da bi prvi gol mogao pasti na obje strane. Rijeka je izdržala početnu inicijativu domaćih.

15' Evo i prve konkretne riječke šanse. Dok je Dinamova obrana tražila zaleđe, Pašalić se prikrao po desnoj strani i krenuo u svoj prepoznatljiv trk prema golu. Kad je opalio, lopta nije ušla u mrežu, a zastavica pomoćnika ostala je dolje.

11' Dinamo je sada mogao složiti opasnost gotovo ni iz čega za riječka vrata. Zlomislić se poigravao pod pritiskom Petkovića, ali ipak je uspio loptu ispucati u pravo vrijeme.

9' Dogra lopta Radeljića prema Ivanoviću, dugo je to putovalo, ali riječki napadač nije uspio dohvatiti to prije nego li je do lopte stigao Ivan Nevistić.

5' Imala je Rijeka sada korner, Fruk je to dobro ubacio s desne strane, Mitrović glavom puca preko gola.

3' Još jednom je Hoxha napravio dar-mar, ali riječki blok je ovoga puta odradio posao na ulasku u kazneni prostor. Dinamo je jako krenuo, riječka vrata od početka su ugrožena. Sada je Hoxha mogao dodati i samome Petkoviću, no sam se odlučio na udarac.

2' Prvi udarac na utakmici već nakon 80-ak sekundi igre, probao je Arber Hoxha iz daljine, Zlomislić to boksa u korner.

1' Utakmica na Maksimiru je počela!

>>> Stigli su sastavi! Evo koje su početne jedanaestorke odabrali treneri Sergej Jakirović i Željko Sopić!

Kod Dinama od prve minute kreće Ogiwara na lijevom beku, a na lijevoj strani neće biti Vidović već Arber Hoxha koji se ove sezone nazabijao Rijeci...

Kod Riječana u vrhu napada kreće Franjo Ivanović, a mjesto u veznom redu dobio je Hodža umjesto Jankovića. U obrani ponovno kreću Mitrović i Radeljić, dok je na vratima, prema najavama, kup-golman Martin Zlomislić.

>>> Poštovani čitatelji portala Večernjeg lista, dobro došli na tekstualni prijenos prve utakmice finala Hrvatskog nogometnog kupa između Dinama i Rijeke. Kao što već znate, ovosezonsko finale se igra na dvije utakmice, uzvrat će se održati sljedeće srijede na riječkoj Rujevici. Zanimljivo, ove sezone u finalu kupa vrijedi pravilo gola u gostima, ukinuto na svjetskoj razini još 2021. godine. 

Dinamo je već matematički osigurao titulu prvaka pa sada zagrebački plavi žele osvojiti takozvanu dvostruku krunu. Mogu li im Riječani stati na put, provjerite uz nas.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar barba_arba
barba_arba
20:09 15.05.2024.

Hajmo Široki

NO
Noštromo
21:16 15.05.2024.

Važno im je bilo Dinamu i Rijeci ne primit gol i u tome su uspjeli.

KA
kanđija
21:07 15.05.2024.

Najlošiji pojedinci su suci na čelu s Belom. Koliko nedosuđenih grubih prekršaja. Zato trebaju strani suci jer ovi ili stvarno neznaju suditi ili su namjerno sudili loše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije