Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.07.2021. u 23:38
Engleska je pred svojim navijačima nakon pobjede 2:1 prošla u svoje prvo finale prvenstva Starog kontinenta. Ugašena je danska bajka...

Nogometna reprezentacija Engleske prvi put u povijesti izborila je plasman u finale Europskog prvenstva nakon što je u polufinalnom ogledu na stadionu Wembley nakon produžetaka pobijedila Dansku sa 2-1.

Danska je povela u 30. minuti golom Mikkela Damsgaarda, izjednačio je Simon Kjaer devet minuta kasnije gurnuvši loptu u vlastitu mrežu, a pobjedu Englezima donio je Harry Kane golom u 104. minuti.

Englezi će u finalu 11. srpnja na Wembleyju igrati protiv Italije koja je u utorak boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedila Španjolsku sa 4-2. Utakmica je završila rezultatom 1-1. Vodeći pogodak za Italiju postigao je Federico Chiesa u 60. minuti, a izjednačio je Alvaro Morata u 80. minuti na asistenciju Danija Olma. U produžetku nije bilo pogodaka.

Englezima će to biti prvo finale na Europskim prvenstvima nakon što su 1968. bili treći, a 1996. zapeli u polufinalu, dok je Italija jedini naslov osvojila 1968. godine, a još dva puta izgubila u finalima (2000, 2012).

Domaćin je bolje ušao u susret, međutim poveli su gosti. U 30. minuti je Mikkel Damsgaard sjajno pogodio iz slobodnog udarca šokiravši Wembley. Bio je to prvi gol koji je "Gordi Albion" primio na ovom prvenstvu.

Zanimljivo, Pickford je u 25. minuti utakmice oborio rekord legendarnog Gordona Banksa koji je 1966. godine povezao 720 minuta bez primljenog gola. Pickford je sakupio 721 minutu bez primljenog gola oborivši rekord, no četiri minute kasnije njegovu seriju je prekinuo napadač Sampdorije. Pickfordov rekord sada iznosi 725 minuta bez primljenog gola.

Domaćin je izjednačio u 39. minuti nakon što je Saka s krila ubacio loptu u kazneni prostor prema Sterlingu, no Kjaer je uklizao ispred njega i skrenuo loptu u vlastitu mrežu.

Engleska je mogla do preokreta u 55. minuti, glavom je pucao Maguire, no Schmeichel je fantastično reagirao. U nastavku susreta domaćin je pritiskao, a Danci svoju priliku tražili iz kontri, no rezultat se nije mijenjao pa se ušlo u produžetke.

Ključni trenutak se dogodio u 102. minuti kada je nizozemski sudac Danny Makkelie pokazao na bijelu točku nakon što je Sterling srušen u kaznenom prostoru. Njegovu odluku potvrdila je i VAR soba.

Harry Kane je pucao s bijele točke, Schmeichel je obranio, no lopta se odbila do engleskog kapetana koji iz drugog pokušaja nije pogriješio.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski rukometaš se oženio pa zaplesao na 'narodnjak'

Engleska
Kjaer 39' (ag), Kane 104'
2-1
Danska
Damsgaard 30'
Euro, polufinale, 21:00, Wembley, Engleska
Kraj
120' + 1' (Kraj)

KRAJ! Engleska je pred svojim navijačima nakon pobjede 2:1 prošla u svoje prvo finale prvenstva Starog kontinenta. Ugašena je danska bajka...

120'

Produžen je i produžetak još minutu.

116'

Foden šalje loptu prema Kaneu koji je u trku bio sam, ali je Schmeichel stigao daleko izvan kaznenog prostora i izbio loptu koja je usput Kanea pogodila u ruku.

114'

Evo malo posla i za Pickforda. Pokušali su Danci, ali engleski golman je siguran.

112'

I dalje su Englezi ti koji napadaju. Žele potvrditi čvrsto svoj ulazak u finale.

106'

Krenulo je i drugih 15 minuta.

Gareth Southgate je odlučio napraviti zamjenu. Kieran Trippier ulazi, a izlazi Jack Grealish.

105'

Kraj prvog produžetka! Čeka nas još barem 15 minuta igre.

Penal
104' (Penal)

Kane puca, Schmeichel skida, ali lopta se odbija Kaneu nazad na nogu i Engleska vodi! 

103'

Kazneni udarac za Englesku kaže nizozemski sudac! Još ju provjerava VAR.

99'

Grealish je primio precizan pas na rubu šesnaesterca i snažno pucao pod prečku, ali Schmeichel opet na pravom mjestu!

Zamjena
96' (Zamjena)

Dvije promjene u Engleskoj:  Mason Mount izlazi, a ulazi Phil Foden.  Jordan Henderson  ulazi, a izlazi Declan Rice.

94'

Englezi u potpunosti izbacili Dance u tri poteza. Kane pucao, ali Schmeichel je definitivno heroj Danaca!

Nadoknada
91' (Nadoknada)

Počelo je prvih 15 minuta produžetaka. 

90' + 6'

Kraj! Gledat ćemo još dva puta po 15 minuta. 

90' + 5'

Meguire opet najviši u skoku, ali Schmeichel to s lakoćom hvata. 

90' + 2'

Phillips! Tuče s ruba kaznenog prostora, ali je lopta otišla preko gola. 

90'

Igrat će se još šest minuta nadoknade. Ostane li ovako, gledat ćemo produžetke.

79'

Andreas Christensen ne može nastaviti igru zbog ozljede, pa će ući Joachim Andersen.

74'

Opet kombinacija Mount - Schmeichel. Englez je pucao, a Danac skočio i izbacio loptu u korner. 

72'

Evo i drugog žutog kartona na ovome susretu. Daniel Wass ušao je na sučevu listu.

70'

Radi promjenu i Southgate:  Bukayo Saka napušta igru, a ulazi Jack Grealish.

Zamjena
69' (Zamjena)

Evo i prvih izmjena među Dancima: Jens Stryger Larsen izlazi, a umjesto njega ulazi Daniel Wass,  Yussuf Poulsen je ušao, a izaći će Mikkel Damsgaard. Kasper Dolberg izlazi, a ulazi Christian Norgaard-

65'

Christensen se žali na veliku bol, vidjet ćemo hoće li nastaviti susret.

63'

Još jednom sjajni Mouuunt! Na rubu šesnaesterca je tukao jedan odbijanac, ali brani sjajni danski golman.

62'

Mason Mount  je u šesnaestercu pratio centaršut i pucao, ali su Danci blokirali njegov pokušaj.

55'

Schmeichel se ispružio koliko je god mogao kako bi obranio ovaj pokušaj Maguirea!

53'

Jordan Pickford je sjajno izboksao loptu Braithwaitea.

Žuti karton
49' (Žuti karton )

 Harry Maguire je zaradio žuti karton.

46'

Počeo je nastavak na Wembleyu. Još uvijek tražimo drugog finalista.

45'

Kraj je prvoga dijela. Engleska i Danska odigrale su izjednačen prvi dio, baš kao što pokazuje i rezultat. Možda čak malo bolji Danci u prvih pola sata, no gol kao da je isprovocirao i probudio Engleze... Bit će zanimljivo gledati nastavak. 

Gol
39' (Gol)

GOOOL! Engleska je izjednačila za samo devet minuta. Simon Kjaer je skrenuo loptu u svoju mrežu i postao 'tragičar', barem za sada. Doduše, da nije on, vjerojatno bi ju pospremio Sterling. 

Gol
30' (Gol)

GOOOOL! Mikkel Damsgaard je uspio zabiti iz slobodnog udarca i donijeti vodstvo Danskoj! 

Premijer prati susret, također

England v Denmark - UEFA Euro 2020 - Semi Final - Wembley Stadium Prime Minister Boris Johnson and his wife Carrie Johnson ( Symonds) before the UEFA Euro 2020 Semi Final match at Wembley Stadium, London. Mark Pain Photo: PA Images/PIXSELL
Foto: Mark Pain/Press Association/PIXSELL

Princ prati utakmicu

England v Denmark - UEFA Euro 2020 - Semi Final - Wembley Stadium The Duke of Cambridge in the stands during the UEFA Euro 2020 semi final match at Wembley Stadium, London. Picture date: Wednesday July 7, 2021. Mike Egerton Photo: PA Images/PIXSELL
Foto: Mike Egerton/PA Images/PIXSELL

16'

Braithwaite  je primio dobar pas malo izvan šesnaesterca i puca, ali je šut blokirao netko od Engleza. 

12'

Mason Mount je izveo korner, ali nije pogodio nikoga od suigrača. Obrana je izbila loptu bez problema.

8'

Napada i Danska! Ipak, Maehleova lopta nije našla nikoga naprijed.

5'

Kane je sjajno prošao i pokazao svoju moć. Nisu ga Danci uspjeli zatvoriti, ali nije bilo niti gola...

1'

Počela je utakmica.

SASTAVI

ENGLESKA: Pickford; Walker, Stones, Maguire, Shaw; Phillips, Rice; Saka, Mount, Sterling; Kane

DANSKA: Schmeichel; Christensen, Kjær, Vestergaard; Stryger, Højbjerg, Delaney, Mæhle; Braithwaite, Dolberg, Damsgaard
 

TKO ĆE PROĆI?

Danska je s 11 postignutih pogodaka na ovom turniru efikasnija od Engleske (8), po oduzetim loptama (225) uvjerljivo je najuspješnija na Euru (Engleska 167), Danska ima najviše klizećih startova, čak 62 u pet utakmica (Engleska 42), ima u prosjeku i veći posjed lopte od Engleza (54.2/53.4 posto) te golemu prednost u ukupnom broju šuteva (90:37) i šutevima u okvir (37:15), dok su Englezi izrazito bolji u pas-igri, s 87,6 posto točnosti u dodavanjima (Danska 82,4 posto) i prednošću 2314:2084 u broju kompletiranih dodavanja.

Pročitajte više OVDJE.

NAVIJAČI PRISTIŽU

HJULMAND

"Ne sviđa mi se mentalitet autsajdera… Mi svakako nismo favoriti, ali ne igramo nogomet kao autsajderi, koji se samo brane i nadaju se", rekao je danski izbornik Kasper Hjulmand.

SOUTHGATE

"Poštujemo ih, a ja sam dovoljno star pa se sjećam da su oni ovo već osvojili… Oduvijek sam se divio igračima koje je Danska davala, njihov je nogomet nevjerojatan", kazao je uoči susreta engleski izbornik Gareth Southgate.

NAJAVA

Nakon što smo u utorak doznali da je Italija prvi finalist ovogodišnjeg Eura, okrećemo se drugome polufinalnom susretu. U njemu se od 21 sat susreću domaćin Engleska i jedno od najugodnijih iznenađenja Eura - Danska

Na Wembleyu bi trebalo biti oko 60 tisuća navijača, a naravno da će to većinom biti navijači Engleske jer su ulaznice mogli kupiti samo Danci koji žive u Velikoj Britaniji.

Reprezentaciji Danske ovo je treći polufinale Eura. Na EP-u 1984. godine u polufinalu je bila poražena na jedanaesterce od Španjolske, a 1992. godine na isti način u polufinalu je izbacila Nizozemsku.

 Engleska ima golemi kompleks polufinala velikih turnira izgubivši ih čak posljednjih pet; 1968. od Jugoslavije, 1990. i 1996. od Njemačke te 2018. godine od Hrvatske, a Englezi su 2019. godine izgubili čak i polufinale Lige nacija od Nizozemske.
 

Komentara 25

HR
hr76
23:15 07.07.2021.

Ako je VAR ovo provjerio, onda ili im trebaju svima naočale ili je neka pozadinska igra u pitanju. Nije bilo kontakta, Sterling je zaslužio čisti žuti za ovo!

DU
Deleted user
23:15 07.07.2021.

Kakva lakrdija od prvenstva. Kada ne mogu pošteno zabiti, onda lakrdijaši od sudaca poklanjaju penal. Sramota.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
23:29 07.07.2021.

Ciganluk

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije