Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autori: Hina, Stjepan Meleš
sp katar 2022

Saudijska Arabija napravila povijesnu senzaciju! Autsajder srušio Messija i Argentinu (1:2)

Saudijska Arabija napravila povijesnu senzaciju! Autsajder srušio Messija i Argentinu (1:2)
Foto: Dylan Martinez/REUTERS
22.11.2022. u 13:14

U susretu 1. kola skupine C Svjetskog nogometnog prvenstva Saudijska Arabija je na stadionu Lusail senzacionalno svladala Argentinu sa 2:1 (0:1). Povela je Argentina golom Lionela Messija (10-11m), no početkom drugog poluvremena su Saleh Al-Shehri (48) i Salem Al-Dawsari (53) kreirali preokret.

Prema očekivanju, dvoboj jednog od glavnih favorita za svjetski naslov Argentine i jedne od najslabijih reprezentacija na svjetskoj smotri Saudijske Arabije u prvom je poluvremenu nalikovao na igru "mačke i miša". Igralo se praktički samo na polovici terena koja je pripadala azijskoj reprezentaciji, a Argentina je i povela u ranoj fazi utakmice.

>> VIDEO: Dok u Hrvatskoj pada snijeg, Vatreni treniraju na velikim vrućinama, ali u dobrom raspoloženju

Abdulhamid je rukama držao Paredesa u svom kaznenom prostoru, a slovenski sudac Vinčič je nakon intervencije VAR-a pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač kaznenog udarca u 10. minuti bio je argentinski kapetan Messi. Do kraja prvog poluvremena Argentina je još tri puta tresla mrežu Saudijske Arabije, jednom Messi, a dva puta Lautaro, no svi ti golovi poništeni su zbog zaleđa. U prva dva navrata centimetri su odlučivali o tome da Argentina ne poveća prednost, dok je u trećem navratu Lautaro bio oko metar iza zadnje linije obrane Saudijaca.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group C - Argentina v Saudi Arabia - Lusail Stadium, Lusail, Qatar - November 22, 2022 Saudi Arabia's Salem Al-Dawsari scores their second goal REUTERS/Marko Djurica Photo: MARKO DJURICA/REUTERS
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS

Nastavak utakmice krenuo je potpuno neočekivano i Saudijska Arabija je u prvih osam minuta ostvarila potpuni preokret. U 48. minuti Al-Buraikan je sjajnom okomitom loptom "rasparao" argentinsku obranu, loptu je u kaznenom prostoru prihvatio Al-Shehri koji je potom izbjegao blok Romera i pogodio sam donji lijevi kut nemoćnog Martineza. Samo pet minuta potom Al-Dawsari je fenomentalnim udarcem pogodio gornji lijevi kut Martineza za prednost Saudijske Arabije. Argentinci nisu dobro očistili jedan centaršut, Al-Dawsari je prihvatio loptu na rubu kaznenog prostora i potom si s dva driblinga stvorio prostor za neobranjivi udarac.

Argentinski izbornik Lionel Scaloni u 59. minuti napravio je tri izmjene i na teren uveo Lisandra Martineza, Enza Fernadeza i Juliana Alvareza, no to nije donijelo do nikakvih poboljšanja u dekaentnoj igri njegove momčadi. U 63. minuti zaprijetio je Lautaro, njegov je udarac na putu prema golu pogodio Tagliafica i promijenio smjer, ali je Al-Owais sjajnom reakcijom spasio svoju mrežu. 

Iako je Argentina preselila igru na saudijsku polovicu rijetko je prijetila Al-Owaisu, tek je Messi u 84. minzti uputio udarac glavom, ali ravno u ruke saudijskog vratara. Posljednju priliku za barem bod Argentine nije iskoristio Alvarez, njegov udarac glavom u 11. minuti nadoknade još je jednom paradom zaustavio Al-Owais.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group C - Argentina v Saudi Arabia - Lusail Stadium, Lusail, Qatar - November 22, 2022 Argentina's Lionel Messi REUTERS/Dylan Martinez Photo: Dylan Martinez/REUTERS
Foto: Dylan Martinez/REUTERS

Saudijskoj Arabiji ovo šesti nastup na svjetskim prvenstvima i četvrta pobjeda, ali daleko najveća u povijesti. Dosada su pobjeđivali Maroko, Belgiju (obje 1994. u SAD-u) te Egipat (2018. u Rusiji). Ovim porazom prekinut je niz od 36 utakmica Argentine bez neuspjeha čime su "gauči" propustili izjednačiti svjetski rekord Italije od 37 uzastopnih utakmica bez poraza.

U skupini C još igraju Meksiko i Poljska koji će svoj susret 1. kola igrati od 17 sati.  

Standings provided by Sofascore
 

>> VIDEO: Reporter Večernjeg lista Tomislav Dasović uživo iz Katara: Atmosfera s nikad čudnijeg turnira

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


 

Komentara 32

DU
Deleted user
13:09 22.11.2022.

Dobra igra i nevjerovatna požrtvovanost Saudijaca. Argentini nije mogao pomoći niti veoma naklonjeni Vinčić

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
12:36 22.11.2022.

Sad se vidi što je Hrvatska. Sa pričuvama dobili ovu sv. velesilu Arabiju.

KA
kažemja
12:50 22.11.2022.

Ovo je i nama upozorenje.Maroko treba shvatiti vrlo vrlo ozbiljno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije