Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMAJU SJAJNE BROJKE

U prvih 11 nema mjesta za dva najbolja hrvatska topnika?!

04.06.2021.
u 08:00

Naša dva uvjerljivo najbolja strijelca u klupskom nogometu ove sezone – Andrej Kramarić s 25 pogodaka i Mislav Oršić s 24 pogotka – nemaju mjesto u Dalićevih prvih 11

Sad kad su svi popisi reprezentacija za nadolazeće Europsko prvenstvo i službeno potvrđeni, vrijeme je za analizu svih reprezentacija, a pogotovo onih iz skupine D u kojoj će Hrvatska tražiti prolaz u drugu fazu natjecanja utakmicama s Engleskom, Škotskom i Češkom. Budući da nas u nekom neutralnom smislu na Europskom prvenstvu najviše zanimaju golovi, valja pogledati sve četiri reprezentacije iz naše skupine s tog aspekta. Klupska je sezona završena na svim razinama, pa su tako statistički redovi i stupci za 2020./2021. kompletirani. Jedan od tih redova, odnosno stupaca je i onaj za najbolje strijelce pa idemo razmotriti tko je to iz skupine D najviše zabijao u klupskom dresu ove sezone.

Možemo reći da je na popisu šest vrhunskih golgetera, jer šest nogometaša je (tri iz Engleske, dva iz Hrvatske i jedan iz Češke) ove sezone treslo mrežu više od 20 puta i ti bi momci u teoriji trebali biti najopasniji za suparnička vrata, međutim, to u praksi baš i neće biti slučaj kod svih imena.

Krama nije ni ‘9’, a ni ‘10’

Posebice to neće biti slučaj u hrvatskoj reprezentaciji jer naša dva uvjerljivo najbolja strijelca u klupskom nogometu ove sezone – Andrej Kramarić s 25 pogodaka i Mislav Oršić s 24 pogotka – nemaju mjesto u Dalićevih prvih 11. Kada bez ikakva konteksta pogledate brojke, ta vam se čini nepošteno, no u oba slučaja razlog je poprilično opravdan. Dok je kod Oršića logično da nije u prvih 11 zbog manjka reprezentativnog iskustva te manjka igre u nekoj od kvalitetnijih europskih liga (kao potencijalni prvotimci Perišić, Brekalo i Rebić), kod Kramarića je situacija nešto kompleksnija.

Igrač kojeg su ove sezone iza sebe u Bundesligi ostavili samo Lewandowski, Silva i Haaland ne može biti izabran ispred Brune Petkovića jer nije klasična “devetka” koju trebamo u ovom sustavu, a ni ispred Nikole Vlašića jer nije klasična “desetka”. Njegov talent je neupitan i jasno je da je trenutačno najkvalitetniji među hrvatskim napadačima, ali sustav koji jasno iziskuje ili kreatora ili svojevrsnog “sidruna” igrački ne leži momku koji igra bez lopte u nogama i ne ulazi u duele. Na ovo bi neki od naših “izbornika” ispred TV ekrana rekli: “pa prilagodi sustav Kramariću”, a na tu rečenicu samo trebate odgovoriti pitanjem “ima li više smisla prilagoditi sustav Modriću ili Kramariću?” Andrej je i sam rekao da ne želi biti džoker s klupe, ali čini se da će se svejedno morati žrtvovati za dobrobit momčadi. U pet najboljih strijelaca reprezentacije još su se našli Bruno Petković (14) i Nikola Vlašić (12) koji imaju veliku šansu da budu starteri te još jedan džoker s klupe, Ante Budimir (12).

Da se na trenutak vratimo na Kramarića, jedini od svih nogometaša iz skupine D koji je ove sezone poentirao više puta od njega je Harry Kane koji je u dresu Tottenhama zatresao mrežu čak 33 puta. Da nije bilo čudesnog Roberta Lewandowskog, Kane bi posve zasluženo odnio naslov najboljeg centarfora svijeta. Ne samo da zabija na sve moguće načine i iz svih mogućih pozicija, nego je ove sezone svoje dodavačke vještine podignuo u stratosferu. Bio je i najbolji strijelac, a i najbolji asistent Premiershipa, a takvo što je u povijesti jedino pošlo za rukom legendarnom Thierryju Henryju. Još dvojica Engleza su u klubu 20+ (Dominic Calvert-Lewin i Marcus Rashford zabili su po 21 gol), a Top 5 društvo zatvaraju uzbudljivi mladi kreativni ofenzivci Jadon Sancho i Phil Foden sa po 16 pogodaka.

Treba paziti na Pekharta

Čudno je vidjeti da je najbolji klupski strijelac od svih silnih čeških zvijezda jedan potpuno zaboravljeni igrač. Već veteran Tomaš Pekhart (32 godine) odigrao je sezonu života u varšavskoj Legiji i utrpao čak 24 gola, dok puno poznatija imena poput Patricka Schicka (13) i Mateja Vydre (6) nisu imala ni približno takvu sezonu. Treba baciti oko i na napadača Sparte Adama Hložeka (15) te na špicu Paoka Michaela Krmenčika (12), a dobar broj pogodaka za jednog defenzivca postigao je i uvjerljivo najbolji igrač Češke, veznjak West Hama Tomaš Souček (10).

Jedina reprezentacija iz koje ove sezone nitko nije zabio više od 20 golova je Škotska. Njezin pričuvni napadač Kevin Nisbet je u dresu Hiberniana poentirao 18 puta, a slijede Lyndon Dykes iz QPR-a (14), vunderkind iz Celtica David Turnbull (10) te donedavni Englez Che Adams iz Southamptona (9). Zanimljivo, među pet najboljih golgetera našao se i obrambeni veznjak Manchester Uniteda Scott McTominay (7).

HRVATSKA:

Andrej Kramarić (Hoffenheim) 25

Mislav Oršić (Dinamo) 24

Bruno Petković (Dinamo) 14

Nikola Vlašić (CSKA) 12

Ante Budimir (Osasuna) 12

ŠKOTSKA:

Kevin Nisbet (Hibernian) 18

Lyndon Dykes (QPR) 14

David Turnbull (Celtic) 10

Che Adams (Southampton) 9

Scott McTominay (Man. United) 7

ENGLESKA:

Harry Kane (Tottenham) 33

Dominic Calvert-Lewin (Everton) 21

Marcus Rashford (Man. United) 21

Jadon Sancho (Borussia D.) 16

Phil Foden (Man. City) 16

ČEŠKA:

Tomaš Pekhart (Legia) 24

Adam Hložek (Sparta P.) 15

Patrik Schick (Bayer.) 13

Michael Krmenčik (PAOK) 12

Tomaš Souček (West Ham) 10

Komentara 19

FO
foodball
11:36 04.06.2021.

S obzirom na formu Kramarić mora dobiti prednost pred Vlašićem

MA
Mama
08:57 04.06.2021.

dobro, netreba gajiti lažne nade, nije to ekipa iz Rusije ,ali samo neka oni pokazu sto znaju i uz njihovo zalaganje doci ce i rezultati, mi smo vec ponosni na njih.Naprijed Hrvatska!!!

RE
RedTree
18:43 04.06.2021.

Čovjek je vrlo dobar igrač, ali igra zastarjelu poziciju. Nije 9., a ni 10., možda protiv lakših reprezentacija može započeti, a uvijek može dobro doći s klupe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije