Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agilni džudaši

Profesor Baltazar vratio se iz mirovine i postao džudaš

17.11.2022.
u 18:09

U Hrvatskom judo savezu došli su na ideju da uz pomoć junaka crtanih filmova, simpatičnog znanstvenika, dopru do najmlađih ali i da sudjeluju u prikupljanju sredstava za djecu bez roditeljske skrbi

Da s pravom nose epitet jednog od najbolje organiziranih nacionalnih saveza u hrvatskom sportu u Hrvatskom judo savezu, nakon svjetskog zlata Barbare Matić i srebra Lare Cvjetko, dokazali su s najnovijom akcijom koju su prezentirali u zagrebačkom "Mozaik Event Centru". A s ovom društveno korisnom inicijativom učinili su svojevrsno malo čudo - od profesora Baltazara, domaćeg junaka crtanih filmova napravili su džudaša na što je ponosan i agilni glavni tajnik Saveza Hrvoje Lindi.

Profesor Baltazar je hrvatski animirani film sniman od 1967. do 1978. i danas se smatra najuspješnijim projektom Zagrebačke škole crtanog filma a samo za ovu humanitarnu priliku snimljena je epizoda "Vrline iz dubine" u režiji Dina Krpana. Četiri desetljeća nakon "umirovljenja" simpatični znanstvenik, koji rješava probleme svojih sugrađana, odlučio se reaktivirati kako bi jednoj hobotnici omogućio da može trenirati džudo pa je izumio osmokraki podvodni kimono.

Kreativan je to način da se s džudom dopre do najmlađih. Pozdravivši događanja u Baltazar gradu, predsjednica Hrvatskog džudo saveza dr. sc. Sanda Čorak kazala je:

- Prije desetak godina smo zajedničkim strateškim smjernicama odlučili da ćemo se truditi ostvariti ne samo natjecateljske rezultate već da ćemo biti aktivni u popularizaciji džuda.

U ovoj priči HJS je blisko surađivao a Udrugom Profesor Baltazar, osnovanom s ciljem očuvanja lika i djela simpatičnog znanstvenika kao autentične kulturne baštine, ali i sa humanitarnom Zakladom "Vaša pošta" čija je upraviteljica Senka Klarić naznačila:

- Ova Zaklada za pomoć djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi osnovana je 2010. godine. Naša misija je promiranje korporativne društvene odgovornosti kao doprinosa u stvaranju boljeg i humanijeg svijeta za djecu bez odgovarajuće roditeljske srbi. Cilj je djeci smještenoj u domovima olakšati početak samostalnog života tako da se za svakog štićenika naše donator koji će uplaćivati policu životnog osiguranja na ime djeteta u iznosu od 6000 eura. U to ime Hrvatski judo savez javio se s molbom da kontaktiramo sve dječje domove u Hrvatskoj, a njih imao više od 25, te da provjerimo koliko te djece trenira džudo.

Premda ne trenira džudo, ali je trenirala kikboks i MMA, korisnica takve pomoći u ovom slučaju postala je mlada Karlovčanka Maja Vidaković koja se predstavnicima HJS-a obratila ovim riječima:

- Želim se zahvaliti Hrvatskom judo savezu i Zakladi što su mi omogućili sigurniji život prigodom izlaska iz doma.

Hrvatska je ove godine bila domaćin dva velika sportska natjecanja - kadetskog Prvenstva Europe u Poreču i Grand Prix turnira u Zagrebu - i sav prihod od ulaznica doniran je Zakladi "Vaša pošta"


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije