Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADAR I ZALEĐE NA Čak šest igrača u dvije reprezentacije skupine F

Pridraga dala dva Australca

SP-ZAD-TXT.jpg
import
28.05.2006.
u 18:23

Zadar, grad košarke, disat će za svoje nogometaše. Čak šestorica igrača s ovog područja, četiri u hrvatskoj i dvojica u australskoj reprezentaciji, bit će na SP-u: Dado Pršo, Joey Didulica, Luka Modrić i Marijan Buljat u kockastom te Mark Viduka i Jason Culina u zlatnom australskom dresu.

Obojica australskih Hrvata vuku korijene iz Pridrage i san im je bio zaigrati za zemlju svojih očeva, a sada će igrati protiv nje. - Moj sin Jason obožavao je hrvatske nogometaše, posebno generaciju '98. - kazao je Branko Culina.

- No on je rođen i odrastao u Australiji i kada mu se pružila prilika da zaigra za svoju zemlju, bili smo vrlo ponosni. Moja će obitelj na SP-u navijati za Australiju.

Prijatelj s Grdovićem
Branko Culina rođen je u Pridragi i svakoga ljeta dolazi u rodni kraj. U Zadru ima mnogo prijatelja, nekada se družio s pokojnim Tomislavom Ivčićem, poznaje Mladena Grdovića. Njegov je sumještanin otac Marka Viduke, briljantnoga centarfora koji je također sanjao hrvatski dres, ali su ga još kao dečka u juniorskoj dobi Australci prepoznali kao vrhunskog talenta. Danas je Viduka najbolji i najpopopularniji australski nogometaš, kapetan reprezentacije. Mark je 1995. u Zagreb došao na poziv predsjednika Tuđmana kao najbolji nogometaš naše dijaspore, tada je već bio australski reprezentativac.

Buljat iz Zemunika
Otac Joeyja Didulice iz Poličnika je, ondje mu žive rođaci Tome i Zdravko Didulica, u Zadru ima tetku Bosiljku Zdrilić. Posjeti ih svakoga ljeta. Joseph je rođen u australskom Geelongu i dugo je odbijao poziv Australskog nogometnog saveza da zaigra za Socceroose. Da je prihvatio, danas bi Australcima bio prvi vratar. Joey je, međutim, strpljivo čekao poziv iz Zagreba i dočekao ga u proljeće 2004. Trenutačno je najveći zadarski nogometaš Dado Pršo, frontman hrvatske reprezentacije i Glasgow Rangersa. Nekada sramežljivi i samozatajni dečko iz zadarskog Bagata izrastao je u svjetsku megazvijezdu zahvaljujući samo vlastitoj upornosti.

Njegov talent prvi je uočio pokojni trener Domagoj Bašić i preporučio ga je ocu Tomislavu, šefu škole u NK Zadar. Slijedila je kratka epizoda u Hajduku, gdje su mu dijagnosticirali šum na srcu, pa selidba u Pazinku, pa težak i mukotrpan uspon u Francuskoj...

Tomislav Bašić lansirao je u orbitu i posljednja dva zadarska dragulja; prognanika iz Obrovačkog Zatona Luku Modrića i Marijana Buljata iz Zemunika. Umjesto u Hajduk, usmjerio ih je u Dinamo, zbog čega nije baš popularan u rodnom gradu...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije