Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAKO CIJENIO HRVATE

Pelea je oduševio Zagreb, a legendarnom dinamovcu je rekao: Dođi igrati za mene

Pele
Foto: Arhivska fotografija
1/14
30.12.2022.
u 00:23

U karijeri je Pele čak triput igrao protiv zagrebačkog Dinama, a niti jednom nije uspio pobijediti

Nogometni svijet tuguje, umro je legendarni brazilski nogometaš Pelé, punog imena Edson Arantes do Nascimento. Pele je preminuo u 82. godini života, u bolnici u São Paulu, a smatra se jednim od najvećih nogometaša svih vremena. S reprezentacijom Brazila bio je svjetski prvak tri put, što nije uspio nijedan drugi igrač. Pelé, taj nogometni kralj, kojeg je svojedobno predsjednik Brazila proglasio nacionalnim blagom, u 1363 utakmice tijekom karijere zabio je nevjerojatan 1281 gol!



Bivši nogometaš Partizana, Dinama i Lokomotive, a kasnije i sjajni novinar Miroslav Rede, imao je čast nekoliko puta uživo gledati Pelea, te razgovarati s njim.

– Pelea se ne može uspoređivati ni s jednim nogometašem, on je izvan svake konkurencije, poput Pabla Picassa ili Elvisa Presleya. Pa Pele je prvi naslov svjetskog prvaka osvojio sa 17 godina, a u zadnje tri utakmice turnira zabio je šest golova, od toga dva Švedskoj u finalu. Imao je sve, igru s obje noge, bio je sjajan dribler, brz, hitar, nepredvidiv, fenomenalan u igri glavom – rekao nam je Rede i dodao:

– Pele je proglašen najboljim nogometašem svih vremena, ali mislim da je on i najveći sportaš svih vremena, veći i od Alija. A sigurno je bio najpopularniji u povijesti.

O popularnosti Pelea najbolje svjedoči anegdota kada ga je američki predsjednik Reagan ugostio u Bijeloj kući, naklonio mu se i rekao: "Ja sam predsjednik SAD-a Reagan. Vi mi se ne trebate predstavljati, vas zna svaki čovjek na svijetu!"

Pele je tijekom karijere jako cijenio hrvatske nogometaše. Osim što je u Cosmosu dijelio svlačionicu s Hrvatima Mirkom Liverićem i Jadrankom Topićem, puno je puta igrao i utakmice protiv hrvatskih igrača. Po mnogima najveći nogometaš u povijesti čak je triput igrao protiv zagrebačkog Dinama, a zanimljivo, niti jednom nije uspio pobijediti plave. Prvi put Pelé je igrao protiv Dinama 1960. u São Paulu kao član kombinirane momčadi Santosa i Vasco da Game. Tom je zgodom, na otvorenju stadiona Morumbi, utakmica završila 1:1. Drugi put Pelé je 1969. godine sa Santosom gostovao u Zagrebu, i opet je bilo 1:1.

A nakon te utakmice Pele je s menadžerom prišao Krasnodaru Rori, te mu rekao: "Želimo te u Santosu!"

– Morao sam ih odbiti, jer tada sam imao 22 godine, a vrijedilo je pravilo da prije 28 ne možete iz Jugoslavije – ispričao nam je jednom pokojni Rora.

Svijet je tada obišla čuvena fotografija prijateljskoga čavrljanja brazilskoga genijalca Pelea sa zagrebačkim šmekerom Rudijem Belinom. Slavni se naš nogometaš sjeća toga razgovora.

– Pele mi je tom zgodom kazao da ga je oduševila zagrebačka publika. Prepoznao je u toj utakmici koliko Zagrepčani vole i dobro razumiju nogomet – kazao nam je Belin.

Upravo su igrači Santosa, Pele, Carlos Alberto, Clodoaldo i Edu, koji su te 1969. igrali protiv Dinama, devet mjeseci kasnije s Brazilom postali svjetski prvaci u Ciudad de Méxicu.

A te 1970. godine Dinamo je u sklopu južnoameričke turneje gostovao kod Santosa, i treći put remizirao (ovaj put 2:2) protiv Pelea. Rudi Belin u svom je dnevniku zapisao kako je veliki Pelé pojedinačno čestitao svakome Dinamovu igraču.

Pele je tijekom karijere odigrao 91 utakmicu za Brazil (zabio 77 golova), a od reprezentacije se oprostio utakmicom protiv Jugoslavije na Maracani (2:2) 1971. godine. Utakmicu je spektakularnim golom obilježio i Hrvat Jurica Jerković i tako pokvario slavlje Peleu.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
23:53 29.12.2022.

Da, Pele je najbolji svih vremena, kao nogometaš i gospodin. Nezamislivo je bilo da bi napustio teren, a da se ne pozdravi sa suparničkim nogometašima. Kao što smo svjedočili kod nekih nogometnih zvijezda.

JO
JosipIvan
01:22 30.12.2022.

Počivao u miru Božijem

LA
laptopxp1
07:43 30.12.2022.

Pele se volio i zabaviti. U gostioni legendarnog Geze u Zlataru na zidu su bile fotografije Pelea i dinamovaca s fešte u Gezinoj gostioni. Gospodin Geza bio je posebno ponosan na svoju fotografiju s Peleom na šanku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije