Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDAN OD NAJVEĆIH

Svjetski mediji o smrti Pelea: Otišao je kralj nogometa

FILE PHOTO: Soccer legend and Brazil's Minister of Sport Pele
Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS
1/18
29.12.2022.
u 22:57

- Nogometni svijet tuguje. Pelé je umro. Otišao je kralj nogometa, koji je osvojio tri svjetska prvenstva i od nogometa napravio umjetnost.

Rijetki su nogometaši koji su se igrali i trčali za loptom, a ne novcem, a jedan od njih bio je Pelé. Legendarni Brazilac od 2021. liječio se od raka debelog crijeva, a posljednjih mjesec dana proveo je u bolnici gdje je i preminuo. Od njega se opraštaju svjetski mediji, ali i igrači.

"Najbožanstveniji"

- Nogomet je izgubio svog kralja. On je nogometna legenda, nogometni mit i kralj svjetskih prvenstava. Taj mit je sad nestao - piše španjolska Marca. Britanski BBC donosi sljedeće:

- Pelé je po nekima bio najveći nogometaš svih vremena, statistika kaže da je zabio 1281 pogodak u karijeri koja je trajala 21 godinu, uključujući 77 golova u 92 utakmice za svoju zemlju.

Talijanska Gazzetta dello Sport piše:

- Nogometni svijet tuguje. Pelé je umro. Otišao je kralj nogometa, koji je osvojio tri svjetska prvenstva i od nogometa napravio umjetnost.

Francuski L'Equipe dao mu je lijepe pohvale:

- Dugo je bio smatran najboljim nogometašem svih vremena. Mogu ga izazvati samo Messi i Maradona. Pelé je bio savršen napadač - graciozan i snažan, jedini koji bi iz svoje ere mogao igrati nogomet danas bez ikakvih prilagodbi.

U njegovom rodnom Brazilu shrvani su igrači. Neymar je bio posebno emotivan te se od njega oprostio na društvenim mrežama napisavši:

- Prije Peléa, "10" je bio samo broj. Negdje sam pročitao taj izraz, u nekom trenutku svog života, ali ta je rečenica lijepa i nepotpuna. Rekao bih da je prije Peléa nogomet bio samo sport. On je promijenio sve. Nogomet je pretvorio u umjetnost, u zabavu. Dao je glas siromašnima, crncima i posebno: Dao je vidljivost Brazilu. Nogomet i Brazil podigli su status zahvaljujući Kralju! On je otišao, ali će njegova magija ostati. Pelé je VJEČAN!

Legendarni engleski napadač Gary Lineker napisao je sljedeće:

- Najbožanstveniji od nogometaša i najradosniji od ljudi. Igrao je igru kojoj se samo nekoliko odabranih približilo. Podigao je najželjeniji zlatni pehar tri puta u toj prekrasnoj žutoj majici. Možda nas je napustio, ali uvijek će imati nogometnu besmrtnost.

Kylian Mbappe objavio je zajedničku fotografiju uz poruku:

- Napustio nas je kralj nogometa, ali njegovo nasljeđe nikad neće biti zaboravljeno.

Lionel Messi kratko je napisao - Počivaj u miru, a Erling Haaland je poručio:

- Sve što vidite igrače da rade, Pelé je to radio prvi.

Inspiracija milijunima

Od Brazilca se oprostio i Ivan Rakitić:

- Tvoje nasljedstvo je vječno. Hvala ti na svemu, živio kralj.

Cristiano Ronaldo je također shrvan:

- Puko 'zbogom' vječnom kralju nikada neće biti dovoljno da izrazi bol koju trenutačno obuzima cijeli nogometni svijet. Inspiracija tolikim milijunima, referenca za jučer, danas i zauvijek. Ljubav koju si mi uvijek pokazivao bila je uzvraćena u svakom našem zajedničkom trenutku, čak i iz daljine.... 

Ključne riječi

Komentara 1

JB
james@bush
20:07 30.12.2022.

Uz duzno postovanje, ali kralj nogometa je i bio Messi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije