Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema afričkog novca

Od SP u Južnoj Africi samo će profitirati Republika Srpska

Bosna navijači
Reuters
24.11.2009.
u 17:33

U Federaciji BiH ljubitelji nogometa još razmišljaju za koga će navijati na SP-u na kojem neće biti ni BiH ni Hrvatske, a u RS-u ovoga ljeta priprema se nogometna euforija.

Da je Ćiro sa svojim Zmajevima otišao na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afirku, bosanskohercegovačka reprezentacija bi u sljedećoj godini sigurno bila jedna od najprofitabilnijih organizacija u BiH. Procjene govore da bi na račun Nogometnog saveza BiH leglo najmanje deset milijuna eura koje bi dobili dijelom kao nagradu od Fife što se bh. reprezentacija plasirala na završni turnir, a dijelom od prodaje ulaznica i raznih bogatih sponzorskih ugovora.

Ne bi se samo opario Nogometni savez, igrači, treneri i ostali dio stručnog tima, nego bi nogometna euforija koja bi dosegla vrhunac zaradu donosila i brojnim tvrtkama u zemlji koje se bave proizvodnjom ili prodajom svega onoga što se u te dane ponosa i slave troši kao alva.

Manja prodaja piva

Prije svega, proizvođači i distributeri piva trljali bi ruke od zadovoljstva jer bi prodaja piva značajno porasla. Primjerice, prije četiri godina kada je Hrvatska igrala Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, sedam hrvatskih pivovara proizvelo je i prodalo 40 tisuća hektolitara piva više nego godinu dana prije kada nije bilo nogometne euforije. Hrvati su u Njemačkoj ispali u prvom krugu, znači odigrali su samo tri utakmice, a zaradu pivovara povećali su za 10 posto u odnosu na godinu bez tako velikog natjecanja. Bosna i Hercegovina je nešto manja od Hrvatske, pa bi sigurno količina prodanog piva bila znatno manja, ali zarada ne bi izostala. Kada je Hrvatska igrala na velikim nogometnim natjecanjima, znatno povećanje zarade bilježile su zrakoplovne kompanije, turističke i putničke agencije, televizijski marketing, telefonski operateri, izdavači novina, proizvođači sportske opreme, kladionice i još mnogi drugi. Njihovi prihodi mjerili su se u stotinama milijuna kuna.

BiH je specifičnija država od svojih susjeda Hrvatske i Srbije. Za njezinu reprezentaciju ne navija cijela država, nego uglavnom bošnjački dio. Ali činjenica da bi bh. reprezentaciji to bilo prvo veliko natjecanje, euforija njezinih navijača bila bi puno veća od one koju imaju reprezentacije koje su česte na europskim i svjetskim prvenstvima. Od tri reprezentacije za koje se navija srcem i dušom u BiH samo je jedna uspjela izboriti odlazak u Južnu Afriku, i to reprezentacija Srbije. Veliku zaradu koju su mogli sanjati svi u BiH da su se još plasirale Hrvatska i BiH, za sada mogu jedino sanjati u Republici Srpskoj, jer u ljeto iduće godine samo će kod njih vladati nogometna euforija.

Olakšanje Dodiku

Milorad Dodik će tako biti najzadovoljniji jer neće morati objašnjavati zašto navija za Srbiju, a ne Bosnu i Hercegovinu, a političari iz hrvatskog i bošnjačkog korpusa bit će na mukama jer će morati radoznalim novinarima objašnjavati raduju li se više pobjedama ili porazima Srbije. Za razliku od njih, svaki proizvođač piva, sportske opreme i drugih artikala koji će kuriti dok traje euforija u Republici Srpskoj, bez obzira bili oni iz Federacije BiH ili susjedne Hrvatske, ako mogu svoje proizvode prodavati u tom dijelu BiH, molit će Boga da reprezentacija Srbije bude što više u Južnoj Africi. Svaki dan njihova duljeg boravka donosit će im veću zaradu.

Da su u Južnu Afriku otišli još Bilićevi momci i Ćirini Zmajevi, nogometna euforija bi u cijeloj BiH sigurno okrenula stotinjak milijuna eura. Naime, toliko se okrenulo novca u Hrvatskoj prije dvije godine kada su Hrvati igrali na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj.

Komentara 1

MI
miliceto
12:18 25.11.2009.

Hehe, fudbaleri idu na SP, a ne nogometasi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije