Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sedmorica Hrvata na SP-u

Novi kapetan Australije naš je dečko Mile Jedinak iz Varteksa

Soccer - Barclays Premier League - Crystal Palace v Manchester City - Selhurst ParkManchester City's Edin Dzeko (left) and Crystal Palace's Mile Jedinak (right) battle for the ballAndrew Matthews Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
21.05.2014.
u 21:18

Osim Jedinka, na popisu 30 Australaca još su šestorica igrača hrvatskog porijekla: vratar Galeković (Adelaide), braniči Franjić (Brisbane) i Špiranović (Western Sydney), te vezisti Bresciano (Al Gharafa), Bozanić (Luzern) i Vidošić (Sion)

Hrvati će na SP-u u Brazilu imati dvojicu kapetana! Naime, osim Darija Srne koji će predvoditi vatrene, australski izbornik Ange Postecoglou imenovao je kapetanom Socceroosa dečka hrvatskih, slavonskih korijena, Milu Johna Jedinka (29), kapetana engleskog Crystal Palacea.

To je veliko priznanje za Jedinka, s obzirom na to da ga je izbornik pretpostavio dvojici zaslužnih reprezentativaca, Timu Cahillu (najbolji strijelac selekcije u povijesti) i Marku Brescianu, ustvrdivši da je Mile protekle godine bio među pet najboljih australskih sportaša.

Bio i u Južnoj Africi

Za nacionalnu momčad ima 43 nastupa, ovo mu je drugi SP (bio je 2010. u JAR-u), a u protekloj sezoni do posljednjega kola Premijerne lige imao je punu minutažu u svih 37 prvenstvenih utakmica! Tek je u posljednjem kolu odšepao s travnjaka u 59. minuti zbog lakše ozljede prepona.

– Kapetanska vrpca reprezentacije je velika čast i izazov. Pokušavam biti primjer suigračima, to sam radio cijelu karijeru. Bude li trebalo podviknuti, neću se ustručavati – naglasio je Mile, čiji je izbor za kapetana bio iznenađujući, ali su ga poduprli i najiskusniji igrači.

Okušao se u Varteksu

Tim Cahill kazao je da je Mile pravi vođa i da će ga svi slijediti kao jedan.

Mile, međutim, neće biti prvi Hrvat koji je kao kapetan predvodio Australiju na SP-u. Mark Viduka bio je šef na turniru u Njemačkoj 2006. godine. Inače, šarmantni div iz Sydneya Mile Jedinak (majka Katica je iz Požege, otac Ivan iz Osijeka) u Hrvatsku je došao još prije 11 godina. U Zagreb ga je doveo legendarni Slaven Zambata, angažirao mu privatnog trenera Franju Pužina, te ga pripremao za Varteks. Tamo je, međutim, konkurencija bila prejaka, igrao je samo prijateljske i jednu europsku utakmicu (protiv Levadije), pa se vratio u Australiju. Kasnije je preko Turske dobio angažman u Engleskoj, gdje je strelovito napredovao. S Crystal Palaceom ušao je prošle godine u Premijernu ligu, a ove sezone igrao je sjajno...

Osim Jedinka, na popisu 30 Australaca još su šestorica igrača hrvatskog porijekla: vratar Galeković (Adelaide), braniči Franjić (Brisbane) i Špiranović (Western Sydney), te vezisti Bresciano (Al Gharafa), Bozanić (Luzern) i Vidošić (Sion).

Australci će 6. lipnja u Salvadoru, u generalki za Brazil, testirati Hrvatsku.

>>Počela akcija Brazil! Evo kako je bilo na prvom treningu

Komentara 4

CA
cortesova arkebuza
22:50 21.05.2014.

Izvini mile što ovako blesavo pitam,ali koja nam je onda B-repka ???

KA
kajinx
14:05 22.05.2014.

To je veliko priznanje za Jedinka Jedinak – Jedinaka.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
22:21 21.05.2014.

C-repka, nije loše..imamo tri repke na svjetskom, ihhhhaaaaaaaa......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije