Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE IDE NAS

Naše francusko prokletstvo: Tricolore posebno pamte Zlatko Dalić i Ćiro Blažević

20.06.2019.
u 07:03

Gračanovim posrnulim zvjezdicama u San Marinu, uoči sudara s Francuzima (petak, 21 sat), ohrabrenje može biti samo činjenica kako su s ovim suparnikom u studenome prošle godine u Beauvaisu u prijateljskoj utakmici remizirali (2:2)

Nema ništa gore za hrvatske nogometaše od imperativa da moraju pobijediti – Francuze! Naime, Hrvatska u nogometu, čak više nego u rukometu, ima golemi kompleks od Francuza, pa se stoga misija održavanja na životu naših ambicija za plasman na Olimpijske igre doista čini kao nešto apstraktno.

Gračanovim posrnulim zvjezdicama u San Marinu, uoči sudara s Francuzima (petak, 21 sat), ohrabrenje može biti samo činjenica kako su s ovim suparnikom u studenome prošle godine u Beauvaisu u prijateljskoj utakmici remizirali (2:2).

1/8

– Idemo sada pobijediti Francusku i Englesku. Nijednom igraču ne treba veći motiv od nastupa na Europskom prvenstvu. Treba dići glave, pogledati se u oči, moramo reći jedni drugima što nam smeta, što je dobro, što je loše i nastaviti dalje – izjavio je napadač naše reprezentacije Marin Jakoliš nakon sloma s Rumunjima na startu natjecanja.

Slavili i 1999. godine

Izbornik Nenad Gračan itekako respektira Francuze koji su u prvom nastupu svladali Engleze s 2:1.

– Francuska je zaista odlična reprezentacija. I u prijateljskom ogledu s nama pokazali su moć i širinu. Čeka nas uistinu zahtjevna utakmica u svakom smislu. Još je rano govoriti hoće li biti promjena u sastavu. Međutim, ne bude li povratne trke, tranzicije, ne budemo li dobro izgledali u prekidima i ponovimo li pogreške, neće biti ni rezultata – naglasio je Gračan.

Pobijedi li Hrvatska Francusku u 2. kolu Eura, bila bi to doista prvorazredna senzacija s obzirom na doista katastrofalan učinak naših selekcija u sudarima s tricolorima.

Tako smo na službenoj stranici HNS-a nabrojili čak 26 međusobnih utakmica A selekcija, U-21, U-19, U-18 i U-17, u kojima Hrvatska nad Francuskom ima jednu jedinu važnu pobjedu: Gudeljevi momci do 17 godina svladali su 2013. godine Francuze u Dugopolju (1:0) i otvorili si vrata Europskog prvenstva.

Nastupili su tada Marić, Mamić, Ćaleta-Car, Halilović, Bašić, Fiolić, Vojković...
Istina, Gudelj je i 1999. godine sa selekcijom do 19 godina (Turina, Leko, Gulić, Andrić, Šafarić, Babić, M. Bilić...) svladao u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo Francuze u gostima sa 2:1, ali je prethodno doma izgubio s 0:4 pa ova pobjeda posve gubi na značaju.

– Pobjeda nad Francuzima u Dugopolju imala je specifičnu težinu i smatram je jednom od najznačajnijih pobjeda naših mladih generacija – kazao nam je tadašnji čudotvorac Ivan Gudelj i nastavio:

– U toj utakmici Duje Ćaleta-Car nastupio je prvi put od početka i odigrao je za čistu desetku! A za Francuze su igrali Ousmane Dembele i Kingsley Coman pa vam i to govori kakvoga smo suparnika nadvladali.

Zašto Hrvati imaju kompleks Francuza gotovo pa u svim kategorijama?

– Ne bih rekao da se radi o kompleksu. Francuzi, uz Nijemce, Španjolce i Engleze, imaju kontinuitet dominacije u mlađim dobnim kategorijama, dok smo mi negdje između 9.-10. i 16. mjesta u Europi. Pa onda ta statistika i ne mora čuditi, ali ni posebno zabrinjavati. Mi smo dokazali da se Francuze može pobijediti, pa zašto ne bismo bili optimisti da se to može ponovno ostvariti. Tradicije i statistike i postoje da bi se rušile – dodao je Ivan Gudelj.

Najbolnija iskustva s Francuzima imaju naši izbornici A reprezentacije Ćiro Blažević i Zlatko Dalić koje su upravo tricolori zaustavili u pohodu na svjetski vrh. Ćiru u polufinalu SP-a 1998., Zlatka u finalu 2018. godine.

Poražavajući je podatak kako naša A reprezentacija u šest nastupa protiv Francuza nema nijednu pobjedu (četiri poraza, dva remija).

Poražen i Milin

Francuzi su Hrvate jednom bili zaustavili i u polufinalu Europskog prvenstva do 19 godina. Bilo je to 2010. godine na Caenu, kada je domaćin slavio 2:1; u momčadi Francuza nastupio je Antoine Griezmann, a za naše dvojica srebrnih ‘Rusa’, Vrsaljko i Kramarić, uz njih Delač, Ademi, Andrijašević, Z. Pamić.... Vodio ih je izbornik Ivica Grnja.

Dvije godine kasnije, opet na Euru do 19 godina, ovoga puta u Estoniji, Francuzi su svladali Hrvate sa 1:0. U momčadi tricolora nastupili su Umtiti, Digne, Pogba, Kondogbija, a za naše Sluga, Mitrović, Pajhač, Močinić, Pongračić, Čolak...

Sličan scenarij dogodio se i prije tri godine na Euru do 19 u Njemačkoj, kada su Francuzi nad Hrvatima u skupini slavili 2:0. Naše (Letica, Hudećek, Soldo, Brekalo, Lovren, Ivanušec...) vodio je izbornik Ferdo Milin, a Francuze predvidio genijalni Kylian Mbappé.

>> Pogledajte što je Davor Šuker rekao o gostovanju reprezentacije na Poljudu

Komentara 6

VL
????
10:20 20.06.2019.

Meni nije jasno kako dvije najveće trube od izbornika drže dva najveća uspjeha hrvatskog nogometa ... Po statistici su Ćiro i Dalić pri dnu ljestvice svih naših izbornika po postotku pobjeda, gori su samo Cico i Otto (ovaj zadnji ima jednaki postotak kao Ćiro), no oni baš i nisu raspolagali s nekim pretjeranim odabirom igrača. Dok su recimo najosporavaniji treneri i najuspješniji prema postotku pobjeda - gitarist Slaven i tv-serviser Ante, no ispada da oni samo nisu imali sreće. A vjerojatno ima nešto i u tome da nama možda i ne treba izbornik jer su naši igrači najbolji na svijetu ako im se da igrati, no tu volju im niti jedan trener ne može usaditi, nego samo oni sami.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
09:22 20.06.2019.

Gračan teška nula od iznornika... niželigaški trenerčić, a ekipa fizički nespremna i igra bez taktike i volje. Neuspjeh zajamčen

CR
crodark
12:48 20.06.2019.

1998 Čiro i Boban, a 2018 stavljanje ozlijeđenog Subašića. Ne krivim Subašića nego Dalića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije