Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lucija Smetiško

Malom zmaju sa Sljemena idoli su, zna se, Kostelići!

Lucija Smetiško
Foto: Hina
1/3
13.03.2022.
u 20:25

Lucija Smetiško bila je peta u slalomu na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu, a nordijac Zima osvojio je 33. mjesto u utrci na 10 km.

Hrvatska skijašica Lucija Smetiško (17) osvojila je sjajno peto mjesto u slalomu stojećih na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu. Zlato je osvojila aktualna svjetska prvakinja Šveđanka Ebba Aarsjoe (1:31.76), srebro je pripalo Kineskinji Mengqiu Zhang s 5,64 sekunde zaostatka, a treća je bila Njemica Anna-Maria Rieder s 8,74 sekunde minusa. Ispred Lucije je bila i Kanađanka Michaela Gosselin (+15.11).

Druga najmlađa skijašica

– Bio je ovo velik događaj za mene, moje prve Igre. Zadovoljna sam plasmanom, ali mogla sam tehnički bolje skijati. Bilo je dosta grešaka – rekla je Smetiško, koja je druga najmlađa skijašica u ovoj disciplini. Mlađa od nje bila je tek 16-godišnja Slovakinja Vanesa Gaskova.

Lucija je rođena bez lijeve podlaktice pa skija s jednim štapom. Zovu je malim zmajem na skijama, jer je još kao klinka jurila sljemenskim Crvenim spustom kao zmaj. U nešto više od dva mjeseca Smetiško je debitirala na dva najveća skijaška natjecanja za osobe s invaliditetom. U siječnju je na Svjetskom prvenstvu u paraskijanju u norveškom Lillehammeru osvojila deveto mjesto u slalomu, u veleslalomu je bila deseta, a svoj veliki talent potvrdila je i u Pekingu osvojivši peto mjesto u slalomu, dok je u veleslalomu bila deveta.

Beijing 2022 Winter Paralympic Games - Para Alpine Skiing - Women's Slalom Standing - National Alpine Skiing Centre, Yanqing district, Beijing, China - March 12, 2022. Lucija Smetisko of Croatia in action. REUTERS/Gonzalo Fuentes Photo: GONZALO FUENTES/REUTERS
Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS

I to nakon što je u ožujku 2021. slomila prednji križni ligament i oštetila medijalni kolateralni ligament. Trebalo joj je sedam mjeseci da se oporavi.

– Lucija je odlično odradila prvu vožnju, u drugoj je napravila jednu grešku na strmini, ali ovo je uistinu sjajan rezultat. Posebno kada se zna da je prije točno godinu dana bila na štakama – rekao je Luka Dobrinić, njezin trener.

Zanimljivo, Smetiško je pokazala i zavidan talent za šah, a sudjelovala je i na Europskom prvenstvu mladih šahista.

– Prije sam češće igrala šah, no sada sam više u skijanju pa nemam toliko vremena – istaknula je otkrivši tko su joj idoli.

– Naravno, Janica i Ivica Kostelić. Oni su velike skijaške zvijezde – zaključila je.

Bilo je pretoplo

Hrvatski nordijac Josip Zima (34) osvojio je 33. mjesto u utrci na 10 km u skijaškom trčanju za sjedeće. Bio je to njegov drugi nastup Nacionalnom biatlonskom centru u Zhangjiakou nakon što je u sprintu zauzeo 36. mjesto.

– Bila mi je to jedna od najtežih utrka u karijeri. Ne toliko zahtjevna, koliko fizički teška. Bilo je pretoplo pa je staza bila gnjecava. Najviše snage trošio sam na kontrolu, no barem nisam bio zadnji – istaknuo je Zima.

Beijing 2022 Winter Paralympic Games - Para Alpine Skiing - Women's Slalom Standing - National Alpine Skiing Centre, Yanqing district, Beijing, China - March 12, 2022. Lucija Smetisko of Croatia in action. REUTERS/Gonzalo Fuentes Photo: GONZALO FUENTES/REUTERS
Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS

Zlato je osvojio Kinez Zhongwu Mao, srebrni je bio njegov sunarodnjak Peng Zheng, dok je bronca pripala Talijanu Giuseppeu Romeleu.

– Sada slijedi ceremonija zatvaranja pa povratak kući. Jedva čekam zagrliti kćeri Emu i Evu. U posljednje vrijeme nije me bilo previše kod kuće. Imao sam pripreme pa Svjetsko prvenstvo u Norveškoj, Svjetski kup u Švedskoj, sada Paraolimpijske igre. Sada se želim posvetiti obitelji i svojim curama – poručio je.

Trener Josip Štefanac, koji vodi Zimu posljednje tri godine, kazao je da su uvjeti za nastup bili iznimno teški.

– Bilo je pretoplo, a još je i palo nekoliko centimetara snijega, što je dodatno usporilo stazu – zaključio je Štefanec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije