Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDNJA U ŠIROKOM BRIJEGU

Kako je ukinuta tradicija: Dinamo i Hajduk već 18 godina nisu odigrali prijateljsku utakmicu!

U zaostalom 9. kolu HT Prve HNL sastali se Hajduk i Dinamo
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
21.05.2022.
u 07:00

Karcinom je zahvatio odnose dviju klubova, čije uprave zanemaruju esenciju nogometa – radost, veselje, viteštvo, kaže legendarni Edo Pezzi

Dinamo i Hajduk dva su kluba bratska... taj je slogan bio dio uobičajenoga folklora na najvećemu hrvatskom derbiju devedesetih godina. A kakav je danas odnos velikih rivala, gdje je nestalo bratstvo?

Faktografski: dogodilo se to 8. veljače 2004. godine u Širokom Brijegu, kada je u finalu Memorijalnoga turnira Gojko Šušak momčad Dinama, predvođena Zdravkom Mamićem, u 35. minuti susreta s Hajdukom napustila travnjak. U tom trenutku Dinamo je vodio 1:0, a Mamić je svoju odluku bio objasnio riječima kako "više nije bilo uvjeta za nogomet". Naime, navijači su tijekom cijele utakmice na teren ubacivali opasne predmete poput noževa, boca pa čak i cigli.

Tko je uopće mogao naslutiti da će to biti posljednja prijateljska utakmica između najvećih suparnika, dva kluba koja su još davno prije Drugoga svjetskoga rata razvila i njegovala žestoko rivalstvo, ali i imala dovoljno sportske kulture da bi gotovo svake godine odigrala barem jednu međusobnu prijateljsku utakmicu.

Primjerice, Hajduk je na svoj tradicionalni turnir Trofej Marjan, koji se održavao od 1974. do 1989., pa potom još jednom 2002. i 2003. godine, čak devet puta u goste bio pozvao Dinamo. S kojim se Hajduk na tom turniru sastao šest puta.

– Kada je Hajduk 1981. godine doveo Blaža Sliškovića, na Trofeju Marjan bilo je toliko publike da je splitski klub mogao otplatiti taj transfer, i još je bio u plusu – prisjeća se legendarni splitski radijski reporter Edo Pezzi.

Nedostaje nam fernese

No, trebaju li se Hajduk i Dinamo vratiti tradiciji i opet početi igrati prijateljske utakmice?, pitali smo Pezzija.

– Naravno da bi trebali i meni je istinski žao što je ta tradicija ukinuta. Na žalost, karcinom je zahvatio odnose dviju klubova, najviše zahvaljujući upravama klubova koje su nastale umjetnim putem, i koje posve zanemaruju ono što je esencija nogometa – radost, veselje, viteštvo. Na žalost, kronično nam nedostaje sportske fernese i objektivnosti. Evo, Hajduku već 15 godina nitko ne valja i za sve mu je netko drugi kriv. Istodobno, nitko iz Hajduka ne reagira na ono što se u korist Hajduka dogodilo u utakmici s Istrom 1961 – ističe Pezzi i nastavlja: – Možda sam nostalgičan, ali meni zaista nedostaju prijateljske utakmice Dinama i Hajduka. Evo, zašto oni primjerice ne bi igrali utakmice humanitarnoga karaktera, za neku plemenitu svrhu, kao što se glazbenici okupljaju na koncertima? Nema toga događaja koji bi okupio više ljudi od susreta Dinama i Hajduka.

Pezzi evocira jednu anegdotu koja će najbolje oslikati nekadašnje odnose aktera u bijelim i plavim taborima.

– Nikada neću zaboraviti kako me 2001. godine, neposredno nakon što je Goran osvojio Wimbledon, nazvao Marko Mlinarić, a pokraj njega je bio i Velimir Zajec. Ta dva simbola Dinama prenijela su mi tada svoje veselje i sreću zbog Gorana te naglasili kako je to uspjeh cijele Hrvatske. To je ono što nam danas nedostaje. Neka bude zdravoga rivalstva i naboja među klubovima, ali neka bude i korektnoga odnosa, međusobnoga respekta, poštovanja – zaključio je Pezzi.

Ukrajinci miroljubivi

A kako stvari stoje u drugim zemljama u odnosima velikih suparnika? Primjerice, grčki klubovi Olympiakos i Panathinaikos praksu igranja prijateljskih utakmica prekinuli su još 1977. godine. Također, međusobne prijateljske utakmice ne igraju Fenerbahçe i Galatasaray te kijevski Dinamo i Šahtar.

– Mi ne igramo prijateljske utakmice sa Šahtarom zato što imamo i previše međusobnih susreta u službenim natjecanjima; prvenstvu, kupu, superkupu – pojašnjava pomoćni trener kijevskog Dinama Ognjen Vukojević i dodaje: – Među navijačima dvaju velikih ukrajinskih klubova vlada suparništvo, ali oni su miroljubivi, nenasilni, i među njima nema velikih incidenata. Dapače, zna se dogoditi da se zajedno druže prije utakmica.

No, navijači Dinama nisu prihvatili trenera Lucescua, jer je prije radio u Šahtaru?

– Ja sam stao iza njega, jer on je Alex Ferguson istočne Europe, najveći trener u tom dijelu kontinenta i moj najbolji učitelj. Navijači će uvijek prijeći preko svega kada je rezultat u pitanju, a mi smo s Lucescuom osvojili sve što smo mogli.

Zanimljiva situacija dogodila se nedavno u Škotskoj, kada je bio najavljen prvi prijateljski susret Rangersa i Celtica. Trebao se igrati u studenome na turniru u Sydneyu, no Rangersi su se povukli s turnira nakon što su njihovi navijači iz protesta prekinuti utakmicu s Dundee Unitedom u ožujku bacajući u teren razne predmete, uključujući teniske loptice i role toaletnog papira.

>> Pogledajte kako su navijači Dinama "skinuli" igrače

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
08:27 21.05.2022.

Mirotvorac pise o radosti i veselju, jedan od najvecih huskaca u nogometu, a jos uz to Hajdukaovac!!

ZG
Zeljko Grabar
08:50 21.05.2022.

Postovani autore clanka, mozda si zaboravio i uzrok takve situacije i mozda ces negdje u statistikama o odigranim prvenstvinama naici i na 18 godina koliko je proslo da Hajduk stagnira i da je odrasla jedna punoljetna generacija navijaca Hajduka kojaa nije vidjela prvaka drzave. Onda kad ti to bude jasno onda prolistaj malo kronike odnosa Hajduka i Dinama pa ce ti biti mozda jasnije zasto do toga nije doslo. E ka dsve to upoznas onda ces vidjeti kakva si sportska ali i novinarska nula da mozes postavljati takva pitanja. Zajedno sa kolegom koji pise o navodnoj mrznji navijaca Dinama protiv navijaca Hajduka samo usput. Od mojih 10 najboljih prijatelja 7 ih navija za Hajduk i to bi prema tvrdanjama nazovi skrabala VL trebalo biti povod da ih mrzim. Jeste pali na niske grane i pitam se sto radite u Zagrebu, jer za sve takve bi idealno mjesto bilo neko mjesto novinara Mosta u Trilju i okolici, gdje ima takvih vise nego dovoljno.

CO
coruption
07:48 21.05.2022.

dinamo nikad nije u 20 godina reagirao na suđenje za njih, ali valjda hajduk treba reagirati na prvi penal protiv istre kojeg je sudac gledao 2minute uključujući i var sobu. dobra logika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije