Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERAS U FINALU

Ivan Perišić s 18 godina je napustio Hajduk, Ivica Šurjak otkriva je li to bio propust

Ivan Perišić
Foto: NordPhoto/PIXSELL
1/5
23.08.2020.
u 10:00

– Ne, Ivanov odlazak nije se moglo zaustaviti. On nije bio vezan njegovim nezadovoljstvom u Hajduku, mi smo mu nudili korektne uvjete. Presudni su bili obiteljski razlozi. Ivan je jednostavno u tom trenutku želio otići i mi nismo mogli ništa – kazao je Šurjak.

Ako su brojni Hrvati pisali povijest Bayerna, jedan Hrvat ostavio je neizbrisiv trag u povijesti PSG-a, kluba koji je ove godine proslavio tek 50 godina postojanja. Ivica Šurjak, 67-godišnja legenda Hajduka, u jedinoj sezoni odigranoj za PSG (1981./1982.) donio je Parižanima prvi trofej od osnutka kluba: naslov pobjednika Francuskoga kupa. Finale protiv favoriziranog St. Etiennea igran je 15. svibnja 1982. na Parku prinčeva, nakon 120 minuta bilo je 2:2 (oba pogotka za St. Etienne postigao je Platini), a Parižani su pobijedili izvođenjem 11-eraca. Jednog je realizirao i Ivica Šurjak.

– Bio je to nezaboravan spektakl na Parku prinčeva; u svečanoj loži predsjednik Mitterand i gradonačelnik Chirac, a na terenu moja oproštajna utakmica u dresu PSG-a i posljednja Platinijeva za St. Etienne. Ja sam u to vrijeme već bio prihvatio ponudu Udinesea, a Platini je sve bio dogovorio s Juventusom. Iako mi je PSG nudio produljenje ugovora, priznajem da sam se vodio financijskim razlozima i otišao u Italiju zbog neusporedivo veće plaće. Bio sam u tridesetoj godini i želio sam potpisati još jedan unosan ugovor pri kraju karijere – kazao nam je Šurjak.

Perišić je sam želio otići

Kaže kako je iz PSG-a bio pozvan na finalnu utakmicu ovogodišnjega Francuskoga kupa PSG – St. Etienne, reprizu finala iz 1982., no zbog koronavirusa na kraju se igralo bez publike.

– Kao jedan od desetorice najboljih stranaca koji su igrali za PSG, klub me se uvijek sjeti i poziva na velike utakmice. Da su okolnosti danas normalne, sigurno bih bio i na finalu Lige prvaka – nastavlja Šurjak.

Prije nego što se okrenemo finalistima, još nešto: bili ste direktor Hajduka kada je Ivan Perišić s 18 godina napustio Poljud bez ijedne odigrane službene utakmice, je li to bio propust?

– Ne, Ivanov odlazak nije se moglo zaustaviti. On nije bio vezan njegovim nezadovoljstvom u Hajduku, mi smo mu nudili korektne uvjete. Presudni su bili obiteljski razlozi. Ivan je jednostavno u tom trenutku želio otići i mi nismo mogli ništa – kazao je Šurjak.

A sada o lisabonskom finalu: uz čiji nogomet više uživate, PSG-ov ili Bayernov?

– Priznajem, Bayernov. Bayern igra izrazito napadački, igrači su fantastično fizički pripremljeni i na svakoj poziciji u momčadi imaju igrača vrhunske klase, čak i na klupi. Uživam gledajući Bayern, ali i Manchester City, Liverpool, Real... Ne volim gledati Atletico jer igra ružno, ali stalno dolazi do završnice europskih kupova pa onda i tom treneru treba skinuti kapu.

A vaš PSG? Kakve mu izglede dajete u finalu?

– I on je napadački orijentirana momčad, koja nema ono što ima Bayern s Lewandowskim, visoku špicu kakvu je imao s Cavanijem. Pa ipak, PSG ima Neymara i Mbappea, čija brzina, prodornost i tehnika mogu biti presudni. Uoči finala rekao bih da je Bayern lagani favorit, 60 prema 40 posto – zaključio je Ivica Šurjak.

Počelo s Prosinečkim

Ivan Perišić bit će 20. hrvatski nogometaš u finalu Kupa/Lige prvaka, počevši s Robertom Prosinečkim 1991. godine. Perišić će biti i peti Hrvat koji je igrao u dvije najveće utakmice koje postoje u nogometu, u finalu Lige prvaka i finalu SP-a. Prije njega to su ostvarili Mandžukić (Bayern, Juventus), Rakitić (Barcelona), Modrić (Real( i Lovren (Liverpool). Mateo Kovačić bio je u zapisnicima velikih finala, ali nije nastupio ni minute, ni za madridski Real ni za Hrvatsku.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Mario1000
Mario1000
11:23 23.08.2020.

Sta kaze Modric zbog cega nisu htili u Ajduka

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
10:40 23.08.2020.

Ivan je jednostavno u tom trenutku želio otići ipobići sa balkana mi hajdokovci nismo mogli ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije