Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Znate li gdje je Patkov gušt? Upoznajte hrvatske jame i špilje

Foto: shutterstock
1/4
PR
Autor
PR članak
13.08.2020.
u 12:30

Ako planirate posjetiti čarobno hrvatsko podzemlje, doznajte kako uz korištenje tehnologije možete uštedjeti na cestarinama. Uz Aircash, ENC uređaj možete nadoplatiti samo jednim klikom, a ako prvi put nadoplaćujete aplikacijom, na dar dobivate 50 kuna. Aircash je prvi hrvatski digitalni novčanik, s kojim možete provjeriti stanje i nadoplatiti ENC uz minimalni popust od 20%

Rijetko koja država na svijetu ima toliko površine u krškom području kao Hrvatska. Naša se zemlja može pohvaliti s nekoliko tisuća špilja i jama, a neke od njih imaju neobična imena kao što su Patkov gušt, Kita Gaćešina, Mokre noge ili Muda labudova. Hrvatske jame i špilje dom su za 70 posto endemskih životinja, a čuvaju i polovicu zaliha pitke vode u Hrvatskoj. U 52 špilje koje su dulje od 1000 m, hrvatski su speleolozi istražili ukupno 140.6 km horizontalne duljine špiljskih kanala. Najdulja hrvatska špilja je Jamski sustav Kita Gaćešina - Draženova puhaljka, koja je dugačka više od 27 km. Horizontalna duljina Špiljskog sustava Đulin ponor - Medvedica, koji se nalazi se ispod grada Ogulina je 16,4 km.

Foto: Promo

Mali broj špilja i jama uređen je za turističke potrebe. Od poznatih špilja, turistički su uređene Gornja i Donja Cerovačka pećina kod Gračaca u Lici, Špilja Vrelo nedaleko Fužina, Lokvarka kraj Lokava u Gorskom Kotaru, Vrlovka pokraj Ozlja, Grgasova špilja nedaleko Samobora, Veternica na obroncima Zagrebačke Gore, Vranjača nedaleko Splita, Biserujka na Krku te jedina jama uređena za turističke posjete – Jama Baredine pokraj Poreča. Tu su i brojne špilje koje se nalaze na hrvatskim otocima, među kojima su najpoznatije: Modra špilja na Biševu te Odisejeva špilja na Mljetu.

BARAĆEVE ŠPILJE

Baraćeve špilje u Rakovici nalazište su životinjskih ostataka iz doba pleistocena, pa se u toj špilji mogu vidjeti očuvani ostaci špiljskog medvjeda, a tu su živjeli i špiljski lav, nosorog, hijena, vuk… U Baraćevim špiljama žive i šišmiši, veliki i mali potkovnjak, a u Hrvatskoj je zabilježeno čak 35 vrsta šišmiša. Šišmiši za leta ispuštaju ultrazvuk kojim “skeniraju” prostor oko sebe. Eholokacija je precizan sustav kretanja, tako da vam se šišmiši neće zaplesti u kosu. Sve su vrste šišmiša u Hrvatskoj kukcojedi, iako dugonogi šišmiš može uhvatiti ribicu, a veliki večernjak katkad ulovi manju pticu. U jednom satu šišmiš može pojesti od 500 do 1000 kukaca.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

MODRA ŠPILJA

Biševsku Modru špilju otkrio je austrijski slikar Eugen Ransonnet 1884. godine, a njenoj ljepoti divili su se kraljevi, kraljice kao i filmske dive poput Grete Garbo. Svoj je naziv Modra špilja dobila zbog specifičnog fenomena kad kroz jedan od njezina dva otvora, i to onaj podvodni, prodire sunčeva svjetlost, koja se najprije lomi, a nakon toga i odbija o bijelo dno te tako osvjetljava špilju srebrno-modro. U Modru se špilju može ući jedino čamcem.

ODISEJEVA ŠPILJA

Odisejeva špilja ili Jama je špilja na otoku Mljetu. Nalazi se na južnoj obali otoka, kod Babinog Polja.. Priča koju stanovnici Mljeta rado pričaju dogodila se prije tri tisuće godina kad se antički junak Odisej vraćao iz jednog od mnogobrojnih putovanja. U blizini Mljeta zahvatila ga je morska oluja, a njegov se brod razbio o oštre stijene hridi Ogiran. Prema legendi, Odisej je doživio brodolom te je doplivao do špilje. Tu je živjela nimfa Kalipso koja je Odiseja držala zatočenog kao ljubavnika sedam godina. Iako je tugovao za suprugom Penelopom, svake ga je večeri Kalipso očarala i obećavala besmrtnost ako ostane s njom. Oslobođen je na zapovijed Zeusa, a kad je Odisej otišao za rodnu Itaku, Kalipso je navodno umrla od tuge. Legenda tu završava, a Odisejeva špilja bila poznata i kao prirodno stanište jednog od najrjeđih sisavaca na svijetu – sredozemne medvjedice.

Foto: shutterstock

Ako ovog ljeta planirate posjetiti čarobne hrvatske špilje poput Modre ili Odisejeve, dio puta zasigurno ćete odvoziti autocestom A1 poznatijom kao Dalmatina. No jeste li znali kako pritom uz korištenje aplikacija možete uštedjeti na cestarinama i sačuvati živce zbog gužvi na naplatnim kućicama?

Uz Aircash aplikaciju svoj ENC uređaj možete nadoplatiti samo jednim klikom, a ako prvi put nadoplaćujete aplikacijom, na dar dobivate 50 kuna. Aircash je prvi hrvatski digitalni novčanik pomoću kojeg možete trenutačno i samo jednim klikom nadoplatiti i provjeriti stanje svog ENC uređaja uz minimalni popust od 20 posto.

Kako uz Aircash nadoplatiti ENC uređaj?

Baš je nadoplata ENC-a ono što je ovih dana svima zanimljivo. Sam postupak nadoplata ENC uređaja zna biti izazovan, od dolaska na prodajno mjesto, kupnje bona, potom slanje SMS poruke… a pritom svaki puta morate unositi broj ENC-a zna što zna biti zamorno kao i provjera stanja na ENC uređaju. Koliko ste puta došli na naplatne kućice da bi shvatili da nemate dovoljno novca na ENC-u? Kako izgleda nadoplata ENC-a uz Aircash aplikaciju? Puno jednostavnije, nema utipkavanja 12 brojeva za nadoplatu. Ne zaboravite, morate imati novca na Aircash novčaniku kako biste mogli napraviti uplatu. HAC vam pošalje R1 račun na željenu e-mail adresu, pa je ta usluga idealna za pravne osobe, obrte, ali i za fizičke osobe.

Ključne riječi

Komentara 1

GI
giwex74288
17:10 14.08.2020.

Supruga oružanih snaga pokrila je dug 96.000 dolara svoga muža samo radeći internetski posao iz svog doma za 8 mjeseci.Više informacija OVDJE.... Onlinejobs99.club

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?