Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EP U-21

Evo gdje možete besplatno gledati prijenos mini vatrenih i Rumunjske

Mlada reprezentacija
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/8
18.06.2019.
u 16:52

Mi smo 2000. godine imali odličnu reprezentaciju, po imenima čak jaču od ove današnje – kazao nam je tadašnji sudionik Eura Jurica Vranješ

Ne samo da se mlada hrvatska nogometna reprezentacija u šest ciklusa nije plasirala na Olimpijske igre, nego ona, vjerovali ili ne, još uvijek nema nijednu pobjedu na europskim nogometnim prvenstvima.

Na turniru 2000. godine, na kojemu je Hrvatsku vodio izbornik Ivo Šušak, naša je vrsta bila poražena od Nizozemske (1:2) i Češke (3:4) te je remizirala sa Španjolskom (0:0). Četiri godine kasnije, u Njemačkoj, Hrvatska je pod vodstvom Martina Novoselca izgubila od tadašnje SR Jugoslavije (2:3) i Italije (0:1), a jedini bod osvojila je protiv Bjelorusije (1:1).

Plete primio s centra

Na spomenutim EP-ima Hrvatsku su zastupale neke od europskih nogometnih zvijezda, poput Pletikose, Vranješa, Balabana, Bišćana, Šokote... pa čak i dvojica osvajača svjetske bronce iz 1998. godine, Tudor i Šerić, a kasnije Srna, Babić, Kranjčar, Pranjić i Eduardo da Silva.

– Mi smo 2000. godine imali odličnu reprezentaciju, po imenima čak jaču od ove današnje – kazao nam je tadašnji sudionik Eura Jurica Vranješ i dodao:

– U prvom nastupu protiv jakih Nizozemaca nismo bili u podređenom položaju, igrali smo dobro, ali primili smo nesretan pogodak s centra (Van Bommel je iznenadio Pletikosu, nap. a.) i on nas je baš bio presjekao. Prva je utakmica na turniru uvijek najbitnija i, nažalost, taj je poraz ostavio traga.

Može li današnja generacija nadmašiti vašu?

– Nadam se da može jer ta je generacija doista nadarena. Međutim, upozoravam da je samo nekolicina naših igrača među nositeljima igre u klubovima, dok za igrače iz Hrvatske lige ne znam koliko su u stanju pratiti ovu vrhunsku razinu kakva je bila utakmica Španjolska – Italija. Uoči nastupa naše reprezentacije umjereni sam optimist. Ne treba dečke opterećivati medaljom, europskim vrhom, jer bi već i sam plasman na Olimpijske igre bio golem uspjeh.

Makaranin Mario Carević (37), nekada velika Hajdukova nada, bio je sudionik Europskog prvenstva mladih selekcija u Njemačkoj 2004.

– Imali smo strašnu generaciju i baš mi je žao što se s takvim talentima nije poklopio veliki rezultat na Europskom prvenstvu. Možda nas je sputao i pritisak jer su očekivanja bila golema, a mi smo bili mladi, zeleni, neiskusni, nismo se mogli s tim nositi. Iako, dojam koji smo ostavili u Njemačkoj bio je sasvim solidan, mi svojim izvedbama nismo razočarali, ali rezultat nas jednostavno nije pratio – kazao je Carević.

Puni samopouzdanja

Kakva su očekivanja od Gračanove reprezentacije?

– Izvrsna su momčad, vidim iz njihovih izjava da su svi puni samopouzdanja i motiva, što je pohvalno, jer skupina je zaista teška. Povlači se i paralela s A reprezentacijom koja je na SP-u u Rusiji napravila čudo; naravno da bismo svi voljeli da se takvo što ponovi i na EP-u, međutim sada smo mi, upravo zbog svjetskoga srebra, lovina, svima veliki motiv i svi su željni srušiti drugoga na svijetu – nastavlja Carević.

Najveće iskušenje na EP-u?

– Prva utakmica odredit će puno toga. Ne poznajem Rumunje, ali tu vidim našu šansu da napravimo veliki iskorak. A Englezi, Francuzi? E, tu će biti gadno. Rekao bih da protiv Engleza imamo veće šanse jer smo u stanju dominirati posjedom. Sjećam se kako smo ih mi svojedobno pobijedili na stadionu West Hama 3:0, kada sam imao tri asistencije, dakle, njihov stil igre nam odgovara. Dok su Francuzi sigurno favoriti skupine, ne samo zbog svoga znanja nego i stoga što su fizički dominantni – dodao je Carević.

Prijenos na HTV-u, ali i na Uefinoj televiziji

Prava televizijskog prijenosa za područje RH ima Hrvatska radiotelevizija koja je najavila kako će na drugom programu HTV-a i platformi HRTi za računala, mobitele i tablete, a koji su besplatna unutar Hrvatske, prenositi sve utakmice naše reprezentacije  i još nekoliko utakmica iz naše skupine. Uvodna emisija uoči utakmice protiv Rumunjske počinje u 18 sati na kanalu HTV 2.

U programu HRT-a su, osim naših, i utakmica Engleska - Rumunjska (petak, 18:30), ali ne i derbi skupine Engleska - Francuska (utorak, 21 sat). Osim toga, HRT će, neovisno o ishodu utakmica Hrvatske, prenositi i oba polufinala (27. lipnja) i finalnu utakmicu 30. lipnja od 20:45 u Udinama.

Oni koji ipak ne žele gledati utakmice putem državne dalekovidnice moći će pogledati sve utakmice i to besplatno. Naime, Uefa je to omogućila svim ljubiteljima nogometa putem Uefine televizije.

Naravno, sve utakmice malih vatrenih možete u tekstualnom prijenosu pratiti i putem našeg portala

>>> Pogledajte što je predsjednik HNS-a Davor Šuker rekao o gostovanju reprezentacije na Poljudu

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije