Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EP U-21

Mladi vatreni u 'skupini smrti'. Možemo se nadigravati i s najboljima!

11.06.2019.
u 09:09

Tvrdnju da je Hrvatska u “skupini smrti” potvrđuju i kladionice. Naime, Engleska i Francuska su, uz Španjolsku, prema kladioničarima tri najveća kandidata za titulu

Festival europske nogometne mladosti u Italiji i San Marinu – Euro U21 reprezentacija, na kojem je Hrvatska prvi put od 2004., pred vratima je.

Dvanaest reprezentacija podijeljeno je u tri skupine iz kojih će pobjednici i najbolja drugoplasirana momčad izboriti polufinale koje donosi i plasman na Olimpijske igre u Tokiju iduće godine.

>> Pogledajte galeriju: Prava navijačica! Predsjednica navijala u Modrićevom dresu

1/13

Tvrdnju da je Hrvatska u “skupini smrti” potvrđuju i kladionice. Naime, Engleska i Francuska su, uz Španjolsku, prema kladioničarima tri najveća kandidata za titulu.

Engleski potencijal

Tricolori raspolažu nevjerojatnom koncentracijom talenta, a pritom su najveći biseri francuskog nogometa odavno već “prerasli” U21 selekciju. Čak trojica igrača s pravom nastupa na Euru mladih reprezentacija bili su starteri u finalu SP-a u Rusiji protiv Hrvatske – Benjamin Pavard, Lucas Hernandez i Kylian Mbappe – a nezanemarivu minutažu na lanjskom Mundijalu imao je i Ousmane Dembélé.

Te četvorice, kao ni Kingsleya Comana koji se još prije tri i pol godine “oprostio” od U21 reprezentacije, neće biti u Italiji. Francuski izbornik Sylvain Ripoll na raspolaganju će, međutim, i dalje imati moćnu momčad koju će predvoditi mlade zvijezde Lyona – veznjak Houssem Aouar (osam golova i 11 asistencija u svim natjecanjima prošle sezone) te napadač Moussa Dembélé (23 pogotka).

Na raspolaganje se stavio i Arsenalov veznjak Mattéo Guendouzi, dok će bedem u obrani činiti stoperski par RB Leipziga – Dayot Upamecano i Ibrahima Konaté. Transfermarkt je procijenio vrijednost mladih Tricolora na 339 milijuna eura.

>> Pogledajte što su hrvatski navijači rekli nakon pobjede nad Walesom

Iako u kadru nema igrača koji s obzirom na dob još mogu igrati za mladu reprezentaciju poput Marcusa Rashforda, Jadona Sancha i Trenta Alexander-Arnolda, koji će biti u kadru reprezentacije na završnom turniru Lige nacija, U21 selekcija “Tri lava” ima ozbiljnog premierligaškog iskustva.

Engleze predvodi sjajni krilni napadač Fulhama Ryan Sessegnon koji je unatoč skromnoj sezoni (dva gola i šest asistencija) te ispadanju njegove momčadi u niži rang i dalje vruća roba na tržištu. Tottenham već godinama pokušava zgotoviti transfer, a to bi se trebalo dogoditi u idućih nekoliko tjedana. Nagađa se i iznos od 55 milijuna eura.

Potencijal engleske reprezentacije je ogroman. U momčadi je James Maddison, mladi veznjak Leicestera, koji je nakon sjajne sezone (po sedam golova i asistencija) privukao pozornost Liverpoola i Manchester Uniteda. “Lisice” su njegov transfer iz Leicestera prošlo ljeto platili 25 milijuna eura, a već godinu dana kasnije mogu zaraditi i više nego dvostruko.

Zanimljiv je igrač i 19-godišnji veznjak Phil Foden, inače ljubimac Pepa Guardiole. U šampionskoj sezoni Manchester Cityja dobio je “mrvice”, no ipak je zabio jedini gol za 1:0 pobjedu protiv Tottenhama koja je i odlučila titulu. Tržišna vrijednost mladih Engleza procijenjena je na 245 milijuna eura.

>> Hrvatske navijačice opet oduševile! Pogledajte ljepotice u Gradskom vrtu

1/9

Rumunje, protiv kojih Hrvatska otvara nastup na Euru, predvodi Ianis Hagi, sin “Maradone s Karpata”, legendarnog Gheorghea Hagija. Dvadesetogodišnji Ianis još prije tri godine napravio je transfer u Fiorentinu u kojoj se nije naigrao pa se prošlo ljeto za isti iznos za koji je otišao (dva mil. eura) vratio u Viitorul u kojem je njegov slavni otac i vlasnik i trener.

S kapetanskom vrpcom oko ruke mlađi Hagi vodio je svoju momčad do titule rumunjskog prvaka, a u svim natjecanjima prošle sezone zabio je ukupno 14 pogodaka i za njih još osam asistirao što ga je dovelo pred prag novog transfera. Zanimanje ne skrivaju Ajax i Galatasaray u kojem je njegov otac i zaključio karijeru. Mladi Rumunji na tržištu vrijede ukupno 42 milijuna eura. To je, za usporedbu, manje nego što vrijedi najcjenjeniji nogometaš u kadru Francuske Houssem Aouar (45 milijuna).

Realove velike investicije

Za usporedbu, reprezentacija koju će Nenad Gračan povesti na Euro vrijedna je ukupno 94,4 milijuna eura, a najveću cijenu na nogometnom tržištu, pogotovo nakon sjajne sezone u moskovskom CSKA, ima Nikola Vlašić (18 milijuna eura). Najveću vrijednost kadra na Euru imat će ipak Španjolska, na čak 385,6 milijuna eura procijenjen je širi popis izbornika Luisa de la Fuentea od 25 imena na kojem se našao i najbolji igrač Prve HNL Dani Olmo.

Mlada Furija skoro pa i nema lošeg mjesta u momčadi osim upitnika oko vratara koji zajedno na prste mogu nabrojiti koliko su ukupno nastupa imali prošle sezone. Momčad koju predvode Fabián Ruiz, Mikel Oyarzabal, Carlos Soler, Dani Ceballos... s pravom računa na veliki rezultat.

Neznatno manja vrijednost je šireg kadra reprezentacije Njemačke, na ukupno 299,5 milijuna eura procijenjeno je 27 igrača s preliminarnog popisa izbornika Stefana Kuntza. Momčad je to ozbiljnog bundesligaškog iskustva predvođena stoperom Leverkusena Jonathanom Tahom, Florianom Neuhausom, Maximilianom Eggesteinom...

Iako je Italija domaćin, ni izbornik Azzurina, legendarni Luigi Di Biagio neće na raspolaganju imati najbolje što može. Nastupa na U21 Euru pošteđeni su, naime, Federico Chiesa, Moise Kean i Gianluigi Donnarumma.

1/5

Napadač Milana Patrick Cutrone najveća je zvijezda momčadi domaćina čija je vrijednost procijenjena na 194 milijuna eura. Tržišno najvredniji igrač na Euru bit će novi napadač madridskog Reala Luka Jović (procijenjen na 55 milijuna) čiji je transfer iz Eintrachta “kraljevski klub” koštao 60 milijuna eura uz još 7,5 milijuna potencijalnih bonusa.

To je najveći transfer nekog srpskog nogometaša, ali i šesti najveći transfer u povijesti Reala, pa će biti zanimljivo vidjeti kakav će stav velikan iz Madrida imati spram nastupa svoje velike investicije na Euru i hoće li mu u strahu od moguće ozljede “spustiti rampu” samo nekoliko tjedana prije početka turnira. O tome ovise i ambicije reprezentacije Srbije (137 milijuna eura procijenjena tržišna vrijednost) koje su, s obzirom na sastav, velike. Naime, u kadru će biti i igrači koji su odavno već dio seniorske reprezentacije – Nikola Milenković, Andrija Živković, Nemanja Radonjić i Saša Lukić.

Dance (87,4 mil. eura) predvodit će krilni napadač Dortmunda Jacob Bruun Larsen, dok će učinak Belgije (68,8 mil. eura) najviše ovisiti o učinku napadača Fortune iz Düsseldorfa Dodija Lukebakije, koji je imao odličnu sezonu s deset bundesligaških golova. Austrija (57,5 milijuna eura) nakrcana je igračima podrijetlom s prostora bivše Jugoslavije (njih čak 11), a najveće su zvijezde mladi igrači prvaka RB Salzburga, veznjaci Xaver Schlager i Hannes Wolf. Poljaci (36 milijuna eura vrijednost je reprezentacije) su bez velikih zvijezda i, s obzirom na kvalitetu kadra, na Euru će samo popuniti broj sudionika.

 

Komentara 3

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
09:33 11.06.2019.

Srećom pa se i još neki nisu sjetili uplatiti Maldive, ovako bar ima tko igrati !

BL
Blender
13:53 12.06.2019.

Vjerujem u ove decke!! Idemo Hrvatska!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije