Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alfatec

Domaća pamet za vrhunska rješenja

Marko Kornfeld Nova proširena i rigoroznija uredba (GDPR) prisilit će mnoge da dobro prouče nova pravila igre
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
28.03.2017.
u 17:02

Alfatec 30. ožujka organizira konferenciju o zaštiti osobnih podataka u suradnji s državnom Agencijom za zaštitu osobnih podataka

Opća uredba za zaštitu osobnih podataka stupila je na snagu u svibnju 2016., s odgodom primjene od dvije godine, što znači da je 25. svibnja 2018. krajnji rok za usklađenost s uredbom. Radi se o uredbi EU koja se izravno primjenjuje u svim zemljama članicama EU, ali vrijedi i za sve one koji obrađuju osobne podatke njezinih građana. Uredba osigurava više standarde i odgovor je na sve veći porast krađe identiteta i neželjenog iskorištavanja osobnih podataka u online svijetu.

Visoke kazne

Kako tvrdi Marko Kornfeld, direktor ALFATEC Group, radi se o iznimno jakom pravnom alatu za zaštitu osobnih podataka koji predviđa izuzetno velike kazne, čak do 20 milijuna eura ili 4 posto ukupnog prometa na razini grupacije, ovisno što je veće. Vrijeme za usklađenost s uredbom je zapravo iznimno kratko, stoga su u Alfatecu odlučili ponuditi tržištu cjelokupno rješenje, koje uz softverske alate uključuje i savjetovanje o prilagodbi internih procesa i protokola kako bi tvrtke cijeli proces prošle što bezbolnije i brže.

– Iako u RH imamo poprilično dobar Zakon o zaštiti osobnih podataka, nova proširena i rigoroznija uredba prisilit će i one koji su što iz neznanja što iz nemara zanemarivali ili zloupotrebljavali ovaj segment poslovanja da dobro prouče nova pravila igre. Stoga su u Alfatecu odlučili organizirati i konferenciju upravo o novitetima u zaštiti osobnih podataka ili popularno zvanog GDPR-a koja će se održati u Zagrebu 30. ožujka u suradnji s državnom Agencijom za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

– Tako je, mnogo ljudi nije educirano o toj temi i još je puno nepoznanica o samoj uredbi. Budući da je cilj da svi naši podaci budu u nekom digitalnom okruženju i već jesu, primjerice u bankama ili javnoj upravi, mirovinskim sustavima, oni nisu dovoljno zaštićeni i intencija je da postanu sigurniji. Cilj je nove regulative, pojednostavljeno rečeno, da se osobni podaci koje smo povjerili određenom pravnom subjektu obrađuju zakonito – pojašnjava M. Kornfeld te dodaje da se to tiče doista svih, od tvrtki do pojedinaca. Alfatec, koji je na tržištu još od kraja osamdesetih, svoja znanja odnosno svojih više od trideset zaposlenih, mahom inženjera, usmjerio je na područje upravljanja podacima i osim rješenja koja se odnose na sigurnost podataka, ima još niz proizvoda i rješenja koji su rezultat domaće pameti. A onaj kojim se posebno ponosi i koji donosi većinu prihoda tvrtke, koji su lani iznosili više od 30 milijuna kuna, s obzirom na stotinjak klijenata što domaćih što stranih, jest DWEM platforma iz koje su nastali proizvodi poput DWEM Price Comparison, DWEM Big data, DWEM BI itd.

Svijetla budućnost

Od vlastitih rješenja, izdvojio bih DWEM Price Comparison, kao što i ime kaže, automatiziran je sustav koji korisniku u kratkom vremenu daje na jednom mjestu prikaz o prikupljenim podacima o cijenama konkurencije. Primjenjiv primjerice u turizmu, web trgovinama, financijskoj industriji i sl., jer prati cijene konkurenata i na taj način omogućava mu da korigira vlastite.

Naime, svatko tko nešto prodaje, bilo proizvod ili uslugu, vodi se cijenama na tržištu, a naš sustav automatizira i značajno krati vrijeme istraživanja i daje točne usporedne podatke – ističe M. Kornfeld te dodaje kako su ostvareni dobri rezultati na tržištu, te im se sve više tvrtki obraća i interesira za rješenje. A budućnost, smatraju u Alfatecu, bit će još svjetlija jer tržište e-trgovina zasigurno ima mjesta za razvoj. Uz to, može se uvezati i s rješenjem o sigurnosti podataka.

>> Provjerite svoje zaporke! Ako imate jednu od ovih – brzo promijenite!

>> Krivotvorili osobne i sklopili ugovore s teleoperatorima teške 326.000 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije