Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBILJEŽAVANJE

Josipović prvi put na obljetnici Sibinjskih žrtava

Sibinjske žrtve
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
19.02.2014.
u 17:45

Načelnik Josip Pavić rekao je kako se ova općina polako izvlači iz problema i dugovanja iz poznate afere

Općina Sibinj u srijedu je obilježila svoj dan i 79. obljetnicu "Sibinjskih žrtava", tragičnih događaja iz 1935. godine kada su kao žrtve jugoslavenske žandarmerije stradala osmorica seljaka iz toga kraja. Ove godine po prvi je puta stigao i predsjednik Ivo Josipović, koji je zajedno s izaslanstvom u kojem su bili ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i predstavnici Hrvatskog sabora položio vijence i zapalilo svijeće kod mjesnog spomen obilježja.

Načelnik Josip Pavić rekao je kako se ova općina polako izvlači iz problema i dugovanja iz poznate afere. Ministar Jakovina najavio je realizaciju niza projekata dogovorenih s općinom, a mještani se nadaju kako će uz pomoć Josipovića osobno i Hrvatskog sabora i za njih doći bolji dani.

Predsjednik Republike Hrvatske dr.Ivo Josipović u Sibinju je na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća u povodom obilježavanja 79. obljetnice "Sibinjskih žrtava" i Dana općine Sibinj u svom obraćanju uzvanicima istaknuo:

- Za Dan općine izabrali ste sjećanje na dan stradanja sibinjskih žrtava. Izabrali ste dan sjećanja na one koji su dali svoje živote radi domoljublja i ljubavi prema domovini. Hrvatski narod se s pravom ponosi svojom poviješću, ponosi se naravno i sibinjskim žrtvama. Dvadeseto stoljeće bilo je jedno od najtežih u ljudskoj povijesti. Imali smo tri velika rata i u domovinskom ratu konačno izborili punu slobodu i neovisnost. Ovo je prilika da se sjetimo branitelja, zahvalimo svima koji su sudjelovali u obrani domovine i da se sjetimo svih onih koji su dali svoj život. Povijest govori kako su žrtve koje su ovdje pale bile dio nacionalne svijesti i želje da Hrvatska bude slobodna, da Hrvati zajedno s drugima koji žive u ovim krajevima žive u prosperitetnom i dobrom društvu. Jedinstvo koje se pokazuje kroz dugi niz godina temelj je naše slobode. Sjetimo se i mnogih drugih koji su ne samo u vrijeme nastanka tadašnje kraljevine Jugoslavije nego i prije sve do današnjih dana dali sve, pa i život za slobodu. Ono što danas kada govorimo o prošlosti moramo istaknuti je živjeti i raditi na boljoj budućnosti. Drago mi je da vidim mladu garnituru koja vodi ovu općinu. Znam probleme i drago mi je da se iz tih problema polako izlazi, te da se s optimizmom i dobrim projektima nastoji postići dobra budućnost. Mladi ljudi ostaju, a vidim dosta je i djece. Drago mi je da ovaj kraj, za koji su mnogi mislili da ne može opstati, upravo mladi čine dobrim i prosperitetnim. Zapravo simbolika sibinjskih žrtava pokazuje nešto što je danas primjenljivo na svim područjima. Pokazuje se da sloboda nije zauvijek dana i da se za nju uvijek moramo boriti, ali isto to vrijedi i za prosperitet. Na sreću nemamo više problema sa slobodom i neovisnošću, ali imamo problema s gospodarstvom i krizom koja nas je okovala. Za sve nas koji sudjelujemo u javnom životu najveća je zadaća da pronađemo nova radna mjesta i investicije kako bi život našim građanima i građankama učinili boljim i kvalitetnijim. To nije lako i svako tko obnaša neku javnu funkciju ima svoj dio odgovornosti. Ni malo ne sumnjam da ćemo izaći iz krize i osigurati bolji život. Ako netko misli da je to moguće dobrim i lijepim govorima ili na drugi način koji ne podrazumijeva naporan, uporan i težak rad, taj se jako vara - rekao je u Sibinju predsjednik Ivo Josipović.

>> Ispod biste nekadašnjeg radničkog vođe pronađene njegove kosti

Komentara 3

ĆA
ćaćaća
14:50 19.02.2014.

priprema za izbore..

Avatar darkkati
darkkati
20:09 19.02.2014.

poeni za izbore , ali ništa od toga

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
18:20 24.02.2014.

Budući bivši predsjednik u posljednjim obilascima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije