Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt bez novca

Hrabro moderan projekt uređenja virovitičkog središta

Šetalište
MArija Lovrenc/VLM
10.03.2010.
u 16:05

U središtu planova uređenje šetnice Edite Schubert kao počast virovitičkoj umjetnici

Moderno, potrebno i hrabro - opisuju tako stručnjaci i predstavnici grada prijedlog uređenja centra Virovitice, od zgrade Fine do ruba parka franjevačkog samostana, koji bi do kolovoza ove godine trebao dobiti novo lice. Projekt im je jučer prezentirao kreativni tim, u kojem su arhitekt Krunoslav Kovač u suradnji s Markom Kovačem, Dinkom Rujerom, Nedjeljkom Županić i Domagojem Horvatom osmislili novi izgled grada - spoj transavangarde i tradicije.

Pohvala umjetnici

Projekt, za koji gradska uprava još ne donosi izračun koliko će točno stajati, bit će financiran manjim dijelom iz gradskog proračuna, poručuju, dok će se za većinu sredstava pobrinuti sponzori, pravni subjekti koji se nalaze na tom području, ali i iz sredstava kojima se gradska uprava nada iz državnog proračuna.

Projekt se sastoji od dva dijela - prvi je uređenje šetalište Edite Schubert kod Trga kralja Tomislava, korza na kojem se nalazi slastičarnica Dora i koje će biti posvećeno radu te virovitičke umjetnice.

Fasada zgrade bit će oslikana tzv. Schubertovom geometrijom, u stilu njenih "katedrala" u plavoj, crvenoj i crnoj boji. Na asfaltu će biti naslikane kupole kojima je posvetila velik dio svog rada, a te će linije pratiti i cvjetne gredice i okolne zelene površine. Na nekoliko mjesta stajat će i reklamni punkt sa živim biljnim zidom i dugim drvenim klupama.

- Projekt je pohvala njenom radu. Na ovaj način njena će djela biti implementirana u prostor. Cilj nam je bio i napraviti moderno šetalište po uzoru na europske trendove i siguran sam da su za njega Virovitičani spremni - rekao je Kovač u ime svog tima.

Direktor Turističkog ureda i povjesničar umjetnosti Josip Mikolčić projekt je pohvalio kao prekretnicu i kulturni fenomen u Europi.

Barokni vrt

- Ovo će biti najljepši mogući javni spomenik umjetniku u 21. stoljeću te predstavlja hrabar - zaključio je Mikolčić, koji naglašava da se njihov projekt izvrsno uklapa u virovitički prostor.

Drugi dio projekta odnosi se na uređenje franjevačkog trga uz samostan i crkvu Sv. Roka, po uzoru na bogat barokni francuski vrt u kojem će građani moći uživati u zelenilu i cvijeću, te malo šetalište koje će nastati popločenjem dijela bočne strane ispred župne crkve.

a Edita Schubert poznatija je u Zagrebu nego u Virovitici, gdje je rođena 1947. godine. Radila je na odjelu za anatomiju Medicinskog fakulteta, crtajući za anatomske atlase. Radu je znala posvetiti i 20 sati dnevno, a dobitnica je najvišeg priznanja za likovnu djelatnost Josip Račić. Njena se djela nalaze i u MSU-u, a Schubertovu geometriju, koju je utemeljila, danas proučavaju na fakultetima. Umrla je 2001. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije