Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Nada Mirković: 'Britanci su pokazali da će monarhija trajati, a Charles mora nastaviti kraljičinu politiku'

Foto: Reuters, screenshot
1/18
19.09.2022.
u 16:44

Državna sahrana kraljice Elizabete, jedan je od najvećih logističkih izazova u britanskoj povijesti, a među 2000 gostiju su, između ostalih, japanski car Naruhito, francuski predsjednik Emmanuel Macron, američki predsjednik Joe Biden. u Londonu je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović sa suprugom

Dvije tisuće gostiju, uključujući nekoliko stotina predsjednika, poglavara i monarha, nazočilo je danas državnom ispraćaju kraljice Elizabete II. u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Sahranjena će biti navečer u kapeli svetog Jurja pokraj dvorca Windsor.

Inače, državna sahrana kraljice Elizabete, jedan je od najvećih logističkih izazova u britanskoj povijesti, a među 2000 gostiju su, između ostalih, japanski car Naruhito, francuski predsjednik Emmanuel Macron, američki predsjednik Joe Biden. u Londonu je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović sa suprugom.  Poslijepodne, lijes kraljice Elizabete II. biti će odvezen u dvorac Windsor gdje će navečer biti pokopana u najužem krugu obitelji.

O sprovodu, ali i o značaju kraljice Elizabete II. u našem studiju govori novinarka Nada Mirković, koja je u Hrvatskoj jedan od najboljih poznavatelja kraljevske obitelji. 

- Cijeli prijenos na BBC-u bio je izvanredan, oni su to pratili dostojanstveno, ne poput tabloida koji su tražili tračeve. Neočekivano malo je bilo incidenata. Oni su to dugo pripremali - rekla je na početku Mirković. 

- Amerikanci puno pišu o Velikoj Britaniji, i to često loše stvari, no Britanci su pokazali da su odgovoran način koji zna pripremiti ovakav događaj. To je utješno kada vidimo što se sve događa u svijetu. U isto vrijeme bilo je veličanstveno i utješno, dodala je Mirković koja se dodirnula i detalja sa sprovoda. 

Cvijeće s kraljičinog vjenčanja se upotrijebilo i na njenom sprovodu, čime su pokazali kako je monarhija veća od svega.

- U istom trenutku se ide dalje, kako cijelu stvar napraviti bez grubog prijelaza. Dolazak prinčeva Charlotte i Georgea pokazali kako imaju nasljednike koji se znaju ponašati kako treba i da je budućnost monarhije je u dobrim rukama. Neshvatljivo je da su djeca na visini zadatka. Sve je bilo usmjereno na to da će monarhija trajati - rekla je Mirković. 

Kate je nosila dijamantnu ogrlicu koju je nosila princeza Diana, a svima se svidjelo kako joj dobro stoji.

- Ona se dosta upadljivo elegantno odjenula, a Meghan je išla na minimalizam, čime je htjela pokazati kako je osoba koja je ponizna i nije joj do svoje promocije. Cijelo ljeto se diskutiralo o novoj biografiji Meghan i Harryja o ratu Windsorovih. U toj knjizi je Meghan prikazana kao zla manipulatorica koja je samo slijedila svoje ambicije iz djetinjstva. To je bilo mučno i čitati. Za nastup kod Oprah doživjela je brojne kritike, no u ovoj biografiji ništa nije prikazano kao pozitivno. To je potpuno nevjerojatno i možda će se neke stvari promijeniti. Sad se puno očekuje što će princ Harry objaviti u svojoj autobiografiji koja treba izaći u listopadu. Harry nikad nije ništa rekao protiv svoje bake, kad je njegova mama poginula u Parizu bio je kod bake u Balmoralu. Svi špekuliraju da će govoriti protiv Camille. On je cijeli život čitao mamine biografije u kojima je ona govorila kako "u njenom braku nije bilo dvoje nego troje ljudi". Sigurno je da je to utjecalo i na njegov odnos s ocem. Ako je kralj Charles III. u nečem primjer postojanosti, onda je to njegova ljubav prema Camilli koju je volio cijeli život. Takva je bila i njegova majka u odnosu prema Philipu - kazala je Mirković i citirala Arsena Dedića koji je rekao da nije bitna ljubav na prvi pogled nego ljubav na posljednji pogled,

- Možda je i kraljičina priča bila motiv za Charlesa, no u to vrijeme bilo je nezamislivo da oženi rastavljenu ženu koja je starija godinu dana od njega. Očekivali su i kako Diana neće propitkivati taj odnos nego se prepustiti svojoj ulozi. Harry i Meghan imaju puno javnog iskazivanja osjećaja, što se u Britaniji čini kao nešto što nije aristokratski. Kada je kralj Charles objavio svoje zaruke s Dianom bio je hladan. Kada ih je novinar pitao "jeste li zaljubljeni", Diana je pogledala svojim prepoznatljivim pogledom i rekla "Da, naravno", dok je Charles rekao: "ma što ljubav uopće znači". Isto tako ni William nije bio pretjerano romantičan, a Harry nije takav. On je dao napraviti svoj zaručnički prsten, na kojem su bili dijamanti njegove majke, ali i dijamanti iz Afrike, budući da su tamo shvatili koliko se vole.  Ni najbolji glumac na svijetu ne može odglumiti ljubav, a kako tvrdi njen biograf Tom Bauer, Meghan je loša glumica. Pa onda sigurno nije mogla odglumiti zaljubljenost, kao što je to tvrdio biograf, rekla je Nada Mirković i dodala da će ostati za vidjeti hoće li ta lkjubav trajati, budući da je Harry na određeni način izgubio obitelj, mada je on uvijek ponavljao da je ta odluka bila zajednička. 

- On je dobar dio svog života bio nesretan tinejdžer, pa onda mlad čovjek. Imao je puno djevojaka koje su sve odreda kako se to ne da izdržati, kazala je Mirković. 

Kralj Charles II: izgleda nesimpatično, no on je kada se oslobodi jako simpatična osoba.

- On nikada nije mislio da mora biti naročito simpatična osoba, a nije se libio otkrivati svoje stavove koji su na početku bili puno kontroverzni. Zastupao je stavove Zelenih, prezirao je modernu arhitekturu. Dosta su ga ismijavali kada je izgradio kopiju starinskog sela. Dugo je prezirao britanski brutalizam. Neke je nebodere po Londonu nazivao čirevima. Veliki je tradicionalist, to jest u skladu s monarhijom, ali on je o tome govorio s toliko prijezira, što nije bilo baš kraljevski, misli Mirković. 

Charles III treba nastaviti kraljičinu politiku ujedinitelja nacije.

- On se nije dosad ponašao, a mislim kako će on sada biti drukčiji. No, ne vjerujem da će biti suzdržan kao kraljica. kada su ga pitali hoće li se ponašati isto kao kada je bio princ, rekao je "Nisam toliko glup". Čitala sam neke izvještaje po kojem je sve što je kraljica imala vrijedilo 25 milijardi dolara, a skromnije procjene su 25 milijardi funti. To je ogromno bogatstvo koje se svodi na rezidencije, posjede i stanove koje imaju. Radi se o stotinama tisuća hektara. Uz sve to kraljica je imala i jako puno novca. Ne zna se točno ni koliko je toga, a to je u stotinama milijuna ljudi. Ne zovu ih uzalud kompanija. Mislim da je rečeno kako nećemo nikad saznati detalje iz njene oporuke, a bilo bi jako zanimljivo koliko će ostaviti Harryju. kada je umrla njena mama odmah je ostavila kako će više ostaviti Harryju jer će William ionako biti kralj. Od tog novca sada u Kaliforniji žive Meghan i Harry. Kraljica je imala 8 unuka i 12 praunučadi i bilo bi stvarno zanimljivo saznati koliko je kome ostavila - kazala je Mirković, i spomenula našeg predsjednika Milanovića.

- Na sprovodu su bili odmah iza Macrona, pa ih se vidjelo. Naša prva dama stavila je broš, slijedeći navike britanskog društva. Ne znamo još je li garderobu napravila u varteksu kao i dosad, kaže Mirković.

Charles III služebno je imenovan za kralja one sekunde kada je kraljica umrla. Njegova krundidba će vjerojatno biti ili krajem proljeća ili početkom ljeta. Kraljica je čekala 16 meuseci jer je bila u dubokoj žalosti zbog svog oca.

- To je bila prva televizijski prenošena krunidba na svijetu. Dugo se pričalo o tome treba li pustiti medije. Za nju je čin krunidbe bilo nešto što ona dobija od Boga i u čemu nalazi dublji smisao. Zbog toga se njena krunidba dugo pripremala. Charles će smanjivati sve troškove koje je dosad imala monarhija. Kada se kraljica krunila bilo je 8000 uzvanika,a a sad se očekuje 2000 uzvanika, zbog sigurnosnih razloga,a li i epidemije, kazala je Mirković. 

- Kraljevstvo ponovno nakon Diane ima princezu od Walesa. Karizma je nešto što se ne kupuje. Hoće li Kate imati tu karizmu kao i Diana ostaje za vidjeti. Ona će sigurno obavljati sve što treba. Ne znamo ni hoće li biti duhovita kao kraljica koja je bila skromna i imala neopterećeno djetinjstvo u kojem nije ni znala da će postati kraljica. Ne znam hoće li to uspjeti Kate. Meni je jako draga anegdota iz njenog života kada se slavilo 10 godina na prijestolju. Beatlesi su nastupali u Londonu i ona je tamo otišla sa svojom mamom. Lennon je znao da su oni u publici i prije nego što će početi pjevati "Twist And Shout" rekao je "molim da ove na lošijim mjestima pjevaju, a ostali mogu zveckati nakitom". Kraljica se tome nasmijala, ne znam hoće li takva biti i Kate, rekla je Mirković.

Premda Camilla nikad neće biti kraljica poput Elizabete, nju će vrlo brzo nazivati kraljicom, baš kao što je Elizbaetina mama bila Kraljica majka. 

- Charles III: se oženio puno kasnije nakon razvoda i Dianine smrti jer kraljica nije bila za taj brak. Na kraju je shvatila kako Camilla zastupa njene vrijednosti i na kraju je popustila, rekla je Nada Mirković.

- Doba kraljice Elizabete bilo je teško doba. Proživjela je rat kao princeza, potom je mislila kako će neko vrijeme biti izvana svjetala reflektora. Međutim to se niej dogodilo jer joj otac rano umro. Postala je kraljica sa samo 25 godina i dobila je brojne brige. Međutim, dogodilo joj se troje djece razvelo. Dogodilo se jako puno društvenih promjena. Prvu božićnu poruku na televiziji dala je 1957. Tada je rekla kako se mora prihvatiti novo, ali ni da se ne smije zaboraviti staro i najveće živone vrijednosti. Tako je i nastavila živjeti. Prije njezine smrti Engleska je u šest godina promijenila tri premijera. Ostala je bez supruga, preživjela kovid i BREXIT. U njenim zadnjim danima domovina joj je bila u previranjima, a to je bila kruna svega što je doživjela. 

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
17:05 19.09.2022.

SPROVOD,POGREB !! Sahrana tj. sa hranom nije u hrvatskoj tradiciji osim kada Hrvateki krenu bez kriterija usvajati sve što dolazi sa druge strane Dunava !

Avatar Bud Humski
Bud Humski
20:13 19.09.2022.

"Ostala je bez supruga, preživjela kovid i BREXIT..."! To je stvarno bio tezak zivot! Zamislite vi, ostala je bez supruga... koji je zivio 99 godina i umro samo godinu dana prije nje! Prezivjela je cak i gripu poznatiju kao Covid, od koje se preko 99.9% ljudi oporavlja... A jos najteze mora da joj je bilo kad je njeno kraljevstvo izaslo iz EU! Ja mislim da je kraljica eksirala bocu najboljeg sampanjca iz jednog od svojih mnogobrojnih vinskih podruma da obiljezi taj "zalosni" dogadjaj koji ju je tako duboko potresao! A monarhija ce ostati, zato sto Britance podsjeca na njihova najbolja vremena kad su eksploatirali gotovo cijeli svijet, a svi se s nostalgijom sjecaju svojih najboljih vremena... nadajuci se da bi se ona mogla ponoviti...

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
23:19 19.09.2022.

Bitno da se vi već danima divite englezima, kraljici, kraljevskoj obitelji (nije li u toj obitelji onaj pedofil? Dajte malo i o njemu.) stražama, ekipi koja desecima sati čeka u redovima, crkvenom obredu, obleki, potrošenoj lovi.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije