Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sprovod kraljice elizabete

Hrvatice koje žive u Londonu: 'Ovo je emotivan dan za sve nas, osjeća se neki povijesni moment'

Foto: Martina Strukić/ Reuters/ Pixsell
1/18
19.09.2022.
u 16:40

Diana Gotovac i Ljerka Marago našoj novinarki Martini Strukić koja je pratila sprovod kraljice otkrile su svoje razloge prisustvovanja ovom događaju.

Večernajkova novinarka Martina Strukić danas prati sva događanja u Londonu te nam se javila s Cromwell Roada nakon što su prošla mrtvačka kola s kraljičinim lijesom na putu za dvorac Windsor gdje će večeras kraljica biti pokopana. Strukić, koja je prisustvovala pogrebu kraljice, srela je Dianu Gotovac i Ljerku Marago, Hrvatice koje žive u Londonu te su došle na sprovod.  Gotovac i Marago otkrile su svoje razloge prisustvovanja ovom događaju.

- Diana i ja smo ovdje jer imamo jako puno poštovanja prema kraljici i mislile smo da trebamo biti ovdje kako bismo označile dan - objasnila je Ljerka, a potvrdila Diana koja je potom opisala atmosferu u gradu.

- Izuzetno, izuzetno dirljivo i emotivan dan za sve nas. Jednostavno nešto što nismo mogle propustiti. Osjeća se točno neki povijesni moment. Ljudi su jako solidarni, neki duh poštovanja prema kraljici koju svi duboko poštuju. Mi smo jednostavno oduševljeni reakcijama i čitavom atmosferom danas u Londonu - rekla je Gotovac. Diana i Ljerka prije nego su došle do Cromwell Roada u Hyde Parku su pratile prijenos službe iz crkve na jednom od monitora koji je tamo bio postavljen, a potom su još jednom došle odati počast najdugovječnijoj britanskoj vladarici.

Podsjetimo, državna sahrana kraljice Elizabete, jedan od najvećih logističkih izazova u britanskoj povijesti, održala se u Westminsterskoj opatiji, a među 2000 gostiju su bili, između ostalih, japanski car Naruhito, francuski predsjednik Emmanuel Macron, američki predsjednik Joe Biden. Ondje je bio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović sa suprugom. Sahranu osigurava više od 10.000 policajaca iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva jer se uzduž pogrebne povorke očekuje rekordan broj ljudi. Zemlja je danas gotovo stala. Trgovine, uredi, restorani su zatvoreni. Ispraćaj se može gledati u stotinjak kina i u parkovima ne velikim monitorima.  Lijes kraljice Elizabete II. Trenutno je na putu za  dvorac Windsor gdje će kraljica navečer biti pokopana u najužem krugu obitelji.

VIDEO Hrvatice koje žive u Londonu Diana Gotovac i Ljerka Marago: 'Osjeća se točno neki povijesni moment'

Ključne riječi

Komentara 6

OT
otrovnijezik
17:15 19.09.2022.

Osjeća se povijesni moment konačnog nestajanja monarhije, pljačke, iskorištavanja....

DU
Deleted user
17:09 19.09.2022.

Neki čovjek pronašao je orlovo jaje i stavio ga pod kvočku na svom seoskom imanju. Zajedno s pilićima izlegao se i orlić, i odrastao je s njima. Cijeli svoj život orao je radio isto što i pilići, misleći da jee i on jedan od njih. Kljucao bi po zemlji tražeći gliste i kukce. Kvocao je i kukurikao, mahnuo bi koji put krilima i letio nekoliko metara po zraku. Godine su prolazile i orao je ostario. Jednog dana vidio je iznad sebe, na vedrom nebu, veličanstvenu pticu. Ptica je gracioznom dostojanstvenošću jedrila po snažnim zračnim strujama i jedva da je koji put zamahnula svojim zlatnim krilima. Orao je gledao u nebo zadivljen. “Tko je to?” upitao je. “To je orao, kralj ptica”, reče kokoš koja je stajala do njega. “On pripada nebu, a mi pripadamo zemlji – mi smo kokoši.” I tako je orao živio i umro kao kokoš jer je mislio da je i on kokoš.

Avatar SAM
SAM
17:22 19.09.2022.

Evo i kod mene doma svi suze ronimo. 🤢🤢🤮🤮

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije