Naslovnica Showbiz TV

Umro Branko Lentić, dokumentarist i prvi direktor Hrvatske televizije

Za njegova mandata uvedeni su kvizovi, snimane serije i počela je proizvodnja programa u boji. Nakon toga postaje vrhunski dokumentarist koji je iza sebe ostavio više od 200 filmova o običnim ljudima - radnicima, ribarima i seljacima.
14. veljače 2018. u 18:15 2 komentara 1439 prikaza
Branko Lentić
Foto: HRT
Pogledajte galeriju 1/2

U Zagrebu je u 80. godini umro poznati hrvatski novinar i dokumentarist Branko Lentić, objavio je HRT.  Među ostalim, bio je glavni urednik programa Televizije Zagreb i prvi direktor Hrvatske televizije.


Predrag Lucić U 54. GODINI Umro je novinar i književnik Predrag Lucić


Rođen 1938. u Milni na Braču, Branko Lentić na Televiziju Zagreb dolazi 1966. godine. Autor i urednik emisija za mlade, zahvaljujući talentu brzo se uspinje do glavnog i odgovornog urednika. Nakon sloma Hrvatskoga proljeća 1972. bio je prisiljen dati ostavku.

Za njegova mandata uvedeni su kvizovi, snimane serije i počela je proizvodnja programa u boji. Nakon toga postaje vrhunski dokumentarist koji je iza sebe ostavio više od 200 filmova o običnim ljudima - radnicima, ribarima i seljacima.

Posebno su zapaženi i nagrađivani "Dinamitaši" ,"Jozo i mnogi", "Bič s dva kraja" i "14 gnjevnih." Većina ih je otkupljena i prikazivana na četrdesetak svjetskih televizija.

Branko Lentić bio je iznimno važan i kao mentor mlađih novinara kojima je strpljivo otkrivao tajne zanata. Jedan je od osnivača dugovječne emisija Alpe-Dunav-Jadran, a bio je i presjednik konzorcija za koprodukciju dokumentarnih filmova. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva "Otokar Keršovani" za životno djelo.

U povodu smrti Branka Lentića na Prvom programu HTV-a večeras, nakon Dnevnika i Teme dana, u 20:05 prikazat će se njegov dokumentarni film iz 1969. "Zagreb, bijeli grad".

u 91. godini Umro akademik Milan Moguš HAZU Istaknuti kardiolog Umro akademik Vladimir Goldner Stanko Lasić U 91. GODINI Umro književni povjesničar i teoretičar Stanko Lasić
Kompanije
ŠTO NAS ČEKA
Koja je tajna rasta velikih kompanija - software koji zna sve o njihovim kupcima

A1 izdvaja za Vas

  • pritiskovic:

    Počivaj u miru....pamtim tvoje sjajne dokumentarce...hvala ti.

  • gii:

    Veliki profesjonalac i sjajan čovjek kao i njegov pokojni brat Ivo Lentić, povjesničar umjetnosti i konzervator, koji je spasio Varaždin od socialističkog betona zajedno sa suprugom Ivy Kugli.