Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATALI DIZDAR

U Kolumbiji sam naučila - moguće je sve, ali ništa nije sigurno

10.08.2017.
u 22:50

Nakon izlaska albuma 'Iluzije' Natali je posjetila Kolumbiju te ostala očarana šarmom i toplinom ljudi, ali i predivnom zemljom

Zadarska pjevačica Natali Dizdar (32) nedavno je objavila svoj četvrti album “Iluzije”. Jedna od naših najzgodnijih pjevačica trenutačno na otocima puni baterije prije brojnih nastupa kojima će promovirati novi album.

Nedavno je objavljen vaš treći studijski album “Iluzije”, koji je izašao osam godina nakon drugog. Jesu li albumi u današnje vrijeme zapravo postali “kompilacije singlova” budući da smo i gotovo pola pjesama s vašeg albuma dosad već čuli?

S ovog albuma izašla su četiri singla do sada, s time da je četvrta pjesma “Mjesto za jedno” aktualni i najavni singl albuma. Nemam osjećaj da je to kompilacija singlova jer su sve pjesme, osim “Grijeha”, nastale u zadnje dvije godine tako da će mi ovaj album na neki način uvijek biti podsjetnik na taj period života. S druge strane, jako smo sretni zbog reakcija ljudi na album, a ako nekome pjesme zvuče kao singlovi, tim bolje...

Zanimljivo je da ste uz stalne suradnike Vladimira Mirčetu i Dinu Šarana i vi autorica čak sedam pjesama na albumu. Gdje ste našli inspiraciju u pisanju pjesama?

Pa imala sam neke ideje koje sam zapisivala, melodije koje sam snimala već dulje vrijeme, najčešće na nekim od svojih putovanja i u jednom trenutku sam se odlučila nešto napraviti s tim. Nije to bila baš najjednostavnija odluka, trebalo je i malo hrabrosti, odlučiti se stvari privesti kraju, pogotovo s obzirom na to da su mi dosad pjesme pisali autori poput Dine Šarana, Arsena Dedića, Darka Rundeka, ali cijeli taj proces na kraju mi je bio zabavan. Super je osjećaj kad nešto tako stvaraš od samog početka i radujem se svim budućim kreativnim druženjima s Vladom.

Na albumu se nalazi i obrada “Out Of Time” grupe Blur. Zašto ste snimili baš nju? Slušate li i inače Blur i koje još glazbenike volite?

Obožavam njihova frontmena Damona Albarna, mislim da je čovjek genijalac. Blur sam slušala još u srednjoj školi, a ta mi je pjesma jednostavno predivna. Uz to ima poruku za koju mislim da savršeno opisuje svijet u kojem živimo.

Prije samog izlaska albuma gotovo svi mediji prenijeli su fotografije za snimanje covera na kojem ste pozirali goli. Kako ste došli na ideju za te fotografije i je li vas iznenadila reakcija javnosti?

Imali smo neku ideju prije snimanja, ali zaista nismo ništa planirali. Na profesionalnim snimanjima uvijek se dogodi neki spontani trenutak i to često bude i najbolja fotografija. Mislim da se ova super uklopila u cijeli vizual albuma, naziv “Iluzije” i, općenito, zaokružila nam je cijelu priču. Nisam doživjela neku reakciju javnosti, sve je dosad bio vrlo pozitivno i normalno.

Jeste li ovisni o društvenim mrežama? Komunicirate li inače s fanovima?

Nadam se da nisam, ha-ha... Imam svoje faze, ovisno o tome koliko slobodnog vremena imam. Trenutačno sam na jedrenju tako da, osim Instagrama, ništa ne pratim. Komuniciram koliko stignem i ovisno o tome tko što želi od mene. Ima zaista svakakvih poruka i zahtjeva, teško je to sve pratiti.

Nakon izlaska albuma otišli ste na odmor, prvo u Kolumbiju, a onda po hrvatskim otocima. Zašto baš Kolumbija? Kako vam je bilo tamo, što biste izdvojili?

To je bila spontana odluka i dogovor između mene i prijatelja s kojim sam jednom davno putovala, nije bilo nekog posebnog razloga za Kolumbiju, htjeli smo ići u Južnu Ameriku i na kraju se odlučili za Kolumbiju. Jako su mi se svidjeli ljudi, mislim da imaju neki poseban šarm i toplinu zbog rubnosti u kojoj žive, cijele priče s Pablom Escobarom itd. Osim toga, zemlja je predivna, od planina, šuma, nacionalnih parkova, plaža... Medellin me oduševio muzikom i izgledom koji pomalo podsjeća na neki europski grad, barem što se četvrti Poblado tiče. Hrana je fina, ukratko odlično sam se provela.

Kako uopće izgleda vaš idealan odmor? Volite li više usamljene plaže ili elitna odmarališta s puno ljudi?

Svaki mi je odmor idealan jer uvijek radim ono što želim. Ponekad su to usamljene plaže, ponekad noćni izlasci, a ponekad nekakav treking kroz planine i šume.

Kako provodite vrijeme na otocima? Što čitate?

Čitam knjigu koju sam dobila na poklon, nekakva autobiografija, odnosno putopis. Puno se plovi, jedri, fino se jede, družim se s puno ljudi, jedno poprilično aktivno ljeto.

Što mislite o nudizmu? Jeste li kad bili na nudističkoj plaži?

OK mi je nudizam. Bila sam, ali većinom zato što volim osamljene plaže pa se znalo dogoditi da sam tek naknadno saznala da je neka moja omiljena plaža na kojoj gotovo nikad nikog nema zapravo nudistička.

Kakva ste osoba? Što vas veseli, a što rastužuje?

A što i svakoga, pretpostavljam, ljudski jal, nesretni ljudi, zavist, površnost, nasilje nad životinjama.. Veseli me puno više toga, trenutačno sunce, more, ljeto, jedrenje, muzika, prijatelji, koncerti, druženja, lijepo mi je.

Kako ide vaše usavršavanje za Gestalt psihoterapeuta? Namjeravate li se baviti time?

Do diplome imam još dvije godine, trenutačno završavam drugu od četiri. Mislim se baviti tim poslom, ali kako bi rekli u Kolumbiji, sve je moguće, ali ništa nije sigurno. Sviđa mi se Gestalt i zasad je tako.

S obzirom na to da ste diplomirali i socijalnu pedagogiju, kako gledate na aktualnu temu kurikularne reforme? Što biste promijenili u današnjem obrazovanju?

Pa mislim da školstvo definitivno treba reformu, i to možda više u izvedbi nego u ideji, ali to nekako prati i opće stanje kolektivne svijesti naroda i čovječanstva, tako da vjerujem da je sve vrlo realno. Mislim da je obrazovanje važno, ali i da djeca u školama trebaju imati više neke kreativne slobode. U tom ih se smjeru treba poticati i davati im prostor da se izraze.

Što planirate nakon odmora? Gdje ćete sve nastupati?

Sljedeći je Vis, tvrđava Fort George 11. kolovoza. Zatim smo 12. kolovoza na Lake festivalu u Crnoj Gori, nakon čega nastupam u Tuhlju 19. kolovoza, a na Špancir festu u Varaždinu 21. kolovoza.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije