Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dva festivala

Puljak je dobio izbore u Splitu, ali njegova ekipa Splitskog festivala "izgubila" je estradne zvijezde

Festival zabavne glazbe Split 2022., nagradu žirija osvojila Lorena, a nagradu publike dobio Luka Nižetić
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/13
14.04.2023.
u 07:00

Poznate zvijezde "starog" festivala mirne su duše prešle u tabor novog Mrduljaševa tima

"Neću politiku u svoju butigu", govorio je brijač Meštar, tj. Boris Dvornik u legendarnoj televizijskoj seriji "Velo misto". No politika se ipak umiješala u butigu Splitskog festivala pa od ove godine opet postoje dvije verzije tog zaštitnog znaka Splita. Naime, promjena gradske vlasti promijenila je i koncesionara Splitskog festivala, koji je od ove godine tvrtka Wolfman j.d.o.o. sa Stevom Vučkovićem Stivijem.

Neslaganje s vodstvom

Dosadašnji višegodišnji direktor Splitskog festivala Tomislav Mrduljaš vratio je sjaj ovoj nekoć legendarnoj manifestaciji i, dakako, nije želio popustiti u namjeri da dokaže kako je njegova verzija nepravedno "ispala" iz gradskog proračuna, pa je organizirao Melodije Jadrana koje će se održati od 23. do 25. lipnja, u isto vrijeme kad se održava i prvi vikend Splitskog festivala, koji se pak u ovogodišnjoj proširenoj verziji nastavlja od 29. lipnja do 2. srpnja.

Ni to što se oba festivala održavaju istog vikenda ne može biti slučajno, jer u pravoj kompeticiji treba na terenu pokazati tko je jači. I tako opet ispada da se domaća estrada podijelila na dva splitska festivala. Sjetit ćete se, povratak je to na stanje iz devedesetih, kad je Zdenko Runjić 1993. zbog neslaganja s vodstvom Splitskog festivala organizirao svoj festival Melodije Jadrana pa je od tada grad poznat po jakoj zabavnoglazbenoj i pop sceni desetak godina imao dvije usporedne priredbe. Što samo po sebi može biti dobro, i znalo je biti dobro, jer dovodi do konkurencije programa i ideja.

Ovogodišnji Splitski festival, dakako, ostaje na Prokurativama, dok će se Melodije Jadrana održati ispred Galerije Meštrović. Mrduljaš zadržava formu tri večeri – prve nastupa Tonči Huljić s "Misom Mediterana", druge TBF s unplugged koncertom, a treće večeri izvode se nove pjesme. Stari Splitski festival, ali u novoj verziji produljen je na sedam večeri (dva vikenda) u kojima će se predstaviti žanrovski raznovrsni programi s prilično zanimljivim tematima i mnogim imenima. Prvi vikend uključuje tri večeri: "Prokurative plešu" (posvetu stotoj obljetnici rođenja Miljenka Smoje), "Split Blues Festival" (ln memoriam Jadran Zlodre Gobbo) i "Split Jazz & Funk Festival sa stranim izvođačima. Tijekom drugog vikenda održat će se četiri programa: "Retrospektiva" na kojoj će hitove Olivera, Miše Kovača, Vice Vukova, Tereze Kesovije, Mile Hrnića, Meri Cetinić i drugih u novim aranžmanima izvesti drugi pjevači uz Jazz orkestar HRT-a, "Večer mladih izvođača", "Ništa kontra Splita" (jubilej Nenada Vilovića, čije pjesme izvode Dean Dvornik, Krešo Bengalka i Žuvi, Đorđi Peruzović, Luka Nižetić, Lidija Bačić, Tereza Kesovija, Darko Domljan, Ana Opačak, Colonia, Ana Sasso, Zorica Kondža i drugi) te završna natjecateljska večer s 22 nove pjesme.

No, bez obzira na to što festivale čine svi dani, tj. večeri i programi, glavna za usporedbu i medijima najzanimljivija upravo je završna večer novih pjesama jer se tu najbolje vidi raslojavanje autora i izvođača koji su se podijelili po principu jesu li za stari ili za novi festival. Gledajući imena izvođača na završnim večerima, mogli bismo reći da je Ivica Puljak dobio izbore u Splitu, ali je – barem prema popisu estradnih "teškaša" – njegova nova, od Grada imenovana i amenovana organizacijska ekipa "izgubila" estradne zvijezde. Što uopće ne mora biti loše, dapače, sad će Split imati dva sasvim solidna festivala različitih namjena, za različitu publiku.

Netipična imena

Nije to ništa čudno jer politika se osjeti i na zabavnoglazbenom terenu, a pogotovo u Splitu gdje su strasti uvijek jače, a domaće estradne zvijezde nikada nisu bile angažirana ljevica koja bi podržala Puljka i novu ekipu. Čak ako i mnogi naknadno kažu da ih politika ne zanima i da je ovo samo stvar lojalnosti nekadašnjem organizatoru festivala, ostaje činjenica da širokopojasna estrada nije podržala novu koncepciju Splitskog festivala iako je, gledano ukupno i programski, Splitski festival bogatiji od Melodija Jadrana.

Ukratko, može reći da su poznate zvijezde "starog" festivala mirne duše prešle u tabor novog Mrduljaševa tima. Pokazuje to popis izvođača završnih večeri, od kojih su na Splitskom festivalu prisutni neki, dok je Tomislav Mrduljaš skupio skoro sve starosjedioce: Zorica Kondža, Jelena Rozga, Petar Grašo, Nina Badrić, Doris Dragović, Neno Belan, Tedi Spalato, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Matija Cvek, Giuliano, Jacques Houdek, Mia Dimšić, Marko Tolja, Goran Karan, Hari Rončević, Lorena, Jole, Rišpet, Ivica Sikirić Ico, Domenica, Pavel, Nataša Janjić, Ivo Perkušić, Elis Lovrić, klapa Kampane, Adi Šoše i Ivan Ive Županović.

Spram ovog popisa, završna večer Splitskog festivala djeluje kao zbroj imena koja nisu baš tipična za tu manifestaciju: Jurica Pađen i Aerodrom, Bravo, Leona Gradinski, Boris Rogoznica, Stijene, Marko Škugor, Maja Milinković, Zdravko Škender, Salto Guru, Đorđi Peruzović, Ibrica Jusić, Ivica Šerić, Stefany Žužić, Trio Gušt, Siniša Vuco, klapa Kaše, Ane Paška, Mario Huljev, klapa Iskon, Nenad Vetma, Brigita Vuco i Barbara i Rajko Suhodolčan.

Razlika je, dakako, i u novcu, a ne samo pjesmama, ali i u danima trajanja. Ovogodišnji Splitski festival od Grada i Turističke zajednice Splita dobio je budžet od milijun kuna i traje sedam večeri, dok je lanjski festival organiziran s 500 tisuća gradskog novca, ali trajao je tri večeri.

VIDEO Duško Lokin otkrio da je prošle godine ostao bez supruge: 'Preminula je od korone, bila je zdrava'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije