Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz TV

Nigerijac iz 'Farme' radio je kod Ante Gotovine, a u domovini je svjedočio ubojstvu svoje braće

U Hrvatsku je došao prije devet godina i sedam mjeseci nakon dolaska dobio je azil.
08. listopada 2020. u 11:21 3 komentara 1468 prikaza
Foto: Nova TV
Pogledajte galeriju 1/7

Nigerijac Prince Wale Soniyiki kojeg trenutačno gledamo u showu Nove TV "Farma more i maslina" u Hrvatsku je stigao prije kada su teroristi Boko Harama napali Kuru, grad u kojem je tada živio. Kako je u nekoliko navrata ispričao medijima, tada se od smrti spasio skokom u rupu koja je služila kao kanalizacija. Njega i dvojicu njegove braće tada su napali mačetama i Prince Wale je svjedočio njihovu ubojstvu.

Njegovu priču prenio je i Frankfurter Allgemeine Zeitung, a napisale su je prije tri godine dvije zagrebačke gimnazijalke Valentina Jozić i Erna Jugović. U tom članku Prince Wale kaže kako je sigurnosna služba Join Task Force (JTF), koja im je trebala pomoći, ubila ozlijeđene ljude tvrdeći da je riječ o teroristima. Sve je prijavio vlastima koje su tražile da povuče svoj iskaz, a pripadnici JTF-a pretukli su ga zbog prijave gotovo do smrti. Nakon toga odustao je od traženja pravde za svoju braću te je odlučio pobjeći uz pomoć svećenika. Htio je doći do Italije, ali na kraju je završio u Splitu jer ribar koji je prevozio njega i još četiri osobe ostavio ih je na jednom otoku blizu Splita.

Kada je shvatio da nije u Italiji, od taksista je tražio da ga odvede do Italije i platio je tom taksistu 600 eura, to je bio njegov jedini novac, a ovaj ga je odvezao do Zagreba i lagao mu da su stigli u Italiju. Sedam mjeseci nakon dolaska u Hrvatsku odobren mu je azil. Iza njega je višegodišnja suradnja s Centrom za mirovne studije u pružanju podrške izbjeglicama i educiranju te senzibilizaciji javnosti, a surađuje i s međunarodnom organizacijom Liječnici svijeta, a radio je i u tunogojilištu Ante Gotovine. – Kada sam živio u Africi, uvijek sam promatrao farmere i bilo mi je zanimljivo vidjeti što čovjek sve može uzgojiti. Htio bih i ja tako nešto probati i sada ću tu priliku imati na Farmi. Mislim, ako nešto želiš, da onda to možeš i ostvariti – rekao je Prince.

NA TJEDNU MODE Svijet ne prestaje s reakcijama na izdanje Ronaldove Georgine: 'Nosi li išta ispod?' Ana Gruica EMOTIVNA OBJAVA Ne viđamo ih često! Ana Gruica ponosno pozirala s dvije sestre i emotivnom objavom raznježila sve VOLI LUKSUZ Lijepa supruga Dinamovca počastila se torbicom od 120 tisuća kuna
Zagreb: Ministar Banožić primio u posjet ministricu Oružanih snaga Francuske
NABAVKA AVIONA
Hrvatska na slatkim mukama: Francuski Rafale u laganoj prednosti pred američkim F-16?
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih
  • Vidovnjak Stevo:

    Hahah, koja podvala! Da to nije onaj sto je nasljedio silne pare, pa ih sad pokusava prebaciti, uz tvoju pomoc, na sigurnom a ti ces zauzvarat dobiti 20 milijuna??