Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prince Wale Soniyiki

Nigerijac iz 'Farme' radio je kod Ante Gotovine, a u domovini je svjedočio ubojstvu svoje braće

Foto: Nova TV
1/7
08.10.2020.
u 11:21

U Hrvatsku je došao prije devet godina i sedam mjeseci nakon dolaska dobio je azil.

Nigerijac Prince Wale Soniyiki kojeg trenutačno gledamo u showu Nove TV "Farma more i maslina" u Hrvatsku je stigao prije kada su teroristi Boko Harama napali Kuru, grad u kojem je tada živio. Kako je u nekoliko navrata ispričao medijima, tada se od smrti spasio skokom u rupu koja je služila kao kanalizacija. Njega i dvojicu njegove braće tada su napali mačetama i Prince Wale je svjedočio njihovu ubojstvu.

Njegovu priču prenio je i Frankfurter Allgemeine Zeitung, a napisale su je prije tri godine dvije zagrebačke gimnazijalke Valentina Jozić i Erna Jugović. U tom članku Prince Wale kaže kako je sigurnosna služba Join Task Force (JTF), koja im je trebala pomoći, ubila ozlijeđene ljude tvrdeći da je riječ o teroristima. Sve je prijavio vlastima koje su tražile da povuče svoj iskaz, a pripadnici JTF-a pretukli su ga zbog prijave gotovo do smrti. Nakon toga odustao je od traženja pravde za svoju braću te je odlučio pobjeći uz pomoć svećenika. Htio je doći do Italije, ali na kraju je završio u Splitu jer ribar koji je prevozio njega i još četiri osobe ostavio ih je na jednom otoku blizu Splita.

Kada je shvatio da nije u Italiji, od taksista je tražio da ga odvede do Italije i platio je tom taksistu 600 eura, to je bio njegov jedini novac, a ovaj ga je odvezao do Zagreba i lagao mu da su stigli u Italiju. Sedam mjeseci nakon dolaska u Hrvatsku odobren mu je azil. Iza njega je višegodišnja suradnja s Centrom za mirovne studije u pružanju podrške izbjeglicama i educiranju te senzibilizaciji javnosti, a surađuje i s međunarodnom organizacijom Liječnici svijeta, a radio je i u tunogojilištu Ante Gotovine. – Kada sam živio u Africi, uvijek sam promatrao farmere i bilo mi je zanimljivo vidjeti što čovjek sve može uzgojiti. Htio bih i ja tako nešto probati i sada ću tu priliku imati na Farmi. Mislim, ako nešto želiš, da onda to možeš i ostvariti – rekao je Prince.

Komentara 4

HE
Hejterkojimrzisve
11:50 08.10.2020.

Hahah, koja podvala! Da to nije onaj sto je nasljedio silne pare, pa ih sad pokusava prebaciti, uz tvoju pomoc, na sigurnom a ti ces zauzvarat dobiti 20 milijuna??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije