Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 66. godini

Nakon kratke i teške bolesti: Preminuo Goran Stefanovski

Foto: screenshot/youtube
28.11.2018.
u 08:40

Goran Stefanovski bio je jedan od najplodnijih i najpoznatijih dramskih pisaca, ne samo u Makedoniji, već i šire. Brat je poznatog virtuoza na gitari, Vlatka Stefanovskog.

Jedan od najpoznatijih makedonskih pisaca Goran Stefanovski preminuo je u 66. godini nakon kratke i teške bolesti, prenosi Blic

Posljednje godine života provodio je u Velikoj Britaniji, nedaleko od Londona gdje je radio kao profesor na jednom sveučilištu. 

Goran Stefanovski bio je jedan od najplodnijih i najpoznatijih dramskih pisaca, ne samo u Makedoniji, već i šire. Njegovi se dramski tekstovi igraju na pozornicama diljem Europe. 

Stefanovski je autor više od 30 drama, među kojima su "Divlje meso", "Let u mjestu", "Duplo dno", "Tetovirane duše", dvostruki je dobitnik "Sterijine nagrade", a pisao je i televizijske i filmske scenarije. 

Goran je inače brat makedonskog kantautora i  bivši gitarist sastava Leb i sol, Vlatka Stefanovskog. 

- Goran je bio poslijednji titan koji je intelektualno obitavao u Makedoniji, iako je živio u Engleskoj. Bio je zaista važan pjesnik i dramski pisac kojeg bismo svi trebali iznova čitati, jer njegova su djela nažalost sve aktualnija.  A osim što je bio intelektualac europskog značaja i jedan od zadnjih velikih pisaca s ovih prostora, bio je i moj nezamjenjiv prijatelj uz kojeg me vežei  najljepši dio mladosti. Zato mi je još uvijek teško govoriti o njegovoj smrti - rekao nam je Paolo Magelli, koji je još sredinom osamdesetih režirao komade Gorana Stefanovskog u Dramskom teatru u Skopju.

Pogledajte i veličanstven oproštaj od Olivera Dragojevića. 

Ključne riječi

Komentara 2

KO
KomentatorEU
09:21 28.11.2018.

Sućut svim ožalošćenima ! Pitanje novinaru obavjest je ok ali mogao si još koji puta spomenut da je kantautor i da je brat od Vlatka i da je živio u londonu.. mislim kako ćeš samo 3 puta iste stvari napisat u jednom textu ?

DJ
djobu68
11:28 28.11.2018.

Goran je autor tekstova legendarnih pjesama sa prvih albuma grupe "Leb i sol". Sucut obitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije