Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osmo izdanje festivala

Nakon dvije godine stanke festival Ultra vraća se na splitski Park mladeži

Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
24.11.2021.
u 07:00

Osmo izdanje festivala službeno započinje u četvrtak 7. srpnja kada je na rasporedu Opening Party, nakon čega slijedi trodnevni Ultra Music Festival na Parku Mladeži u Splitu

Nakon dvije godine odgađanja zbog pandemije u Splitu će se sljedećeg ljeta ponovo dogoditi festival Ultra Europe. Ovaj vrhunski glazbeni događaj, posvećen prije svega elektronskoj glazbi, koji sada već godinama u Splitu okuplja najvažnije aktere i ponajbolje svjetske DJ-eve. Najprije na stadionu Poljud, a posljednja Ultra Europe održala se na nedalekom Parku Mladeži. Datum održavanja je 8., 9. i 10. srpnja sljedeće godine.

Atraktivna destinacija

Kao i u prošlim izdanjima najavljeno je i destinacijsko glazbeno putovanje na Brač, Hvar i Vis. Službene postave izvođača na Ultri Europe 2022. još nema. Kako doznajemo, prva bi imena trebala biti objavljena za otprilike dva tjedna. Osim videoteasera koji se u petak pojavio na društvenim mrežama kao svojevrsna najava najave osmog izdanja Ultre Europe u Splitu, detalja je za sada malo. Poznato je kako je južna hrvatska metropola jedna od najatraktivnijih destinacija na kojoj se održava Ultra općenito u svijetu, i to se nije promijenilo ni zamjenom lokacije pa je zadnji festival na Parku Mladeži bio izuzetno uspješan. Dovoljno o tome govori brojka od više od 150.000 fanova pristiglih u Hrvatsku iz rekordne 143 zemlje svijeta, među kojima je najviše bilo onih iz Španjolske, Velike Britanije, Norveške, Australije, Njemačke, Švedske, Austrije, SAD-a, Kanade i Nizozemske.

Domaćih je bilo više nego ikad, njih više od 35.000, a zabilježen je i milijunti posjetitelj čime je ovaj festival daleko najveće međunarodno događanje u Hrvatskoj. U organizaciji je sudjelovalo više od 2000 ljudi, za posjetitelje je sviralo više od 250 DJ-eva na 12 pozornica u 5 gradova, a sve je to pažljivo pratilo i više od 300 akreditiranih domaćih i inozemnih novinara. Treba podsjetiti i na sljedeće podatke – na posljednjoj Ultri Europe u Splitu u svojoj je povratničkoj turneji nastupio i megatrojac Swedish House Mafia koji je, dakle, među prvim povratničkim nastupima i gradovima uvrstio Ultra Europe i Split, a ukupno je to bio najveći i najskuplji line-up u povijesti održavanja ovog velikog događanja. Među brojne rekorde upisala se i glavna pozornica od 67,50 m, čime se upisala u povijest kao jedan od najdužih stageova u Europi kakav dosad nije viđen u našoj regiji. Oprema je stigla u 50 šlepera što uključuje više od 1800 svjetlosnih uređaja te više od 1200 metara kvadratnih LED ekrana. Kako se po kuloarima priča, sljedeće bi godine Ultra Europe mogla imati i svoju uvertiru kao i epilog. Pozornica bi se postavila dva tjedna ranije, a onda bi se u Parku Mladeži održao koncert jedne od velikih svjetskih zvijezda. Pozornica bi, kako smo doznali, trebala ostati i poslije festivala Ultra Europe te bi se onda nedugo nakon završetka ondje održao i još jedan glazbeni događaj, vjerojatno s domaćim glazbenicima. Moguće je da je s time povezan i ulazak jednog domaćeg partnera u Ultra Europe, odnosno u suvlasništvo tvrtke MPG Live koja je organizator ovog najvećeg glazbenog događaja u nas, što se već i vidi u sudskom registru. Navodno je riječ o partneru s kojim je suradnja trajala i na dosad održanim festivalima Ultra Europe.

Novi zamah

Još jedna splitska Ultra svakako će popuniti prazninu nastalu u ove dvije pandemijske godine tijekom kojih se od većih sličnih događanja u regiji održao jedino novosadski Exit. Najveći događaji poput Tommorowlanda i Ultre zbog pandemije su pauzirali da bi se sada uhvatio novi zamah. Novogodišnji Resistance u Sydneyju rasprodan je u samo nekoliko dana, u tijeku su završne pripreme za Ultra Music Festival u Melbourneu, a povratak festivala na mjesto gdje je sve i počelo, u Bayfront Park u Miamiju, od 25. do 27. ožujka, vijest je koja je označila ponovno buđenje svjetske elektroničke glazbene scene. Osmo izdanje festivala službeno započinje u četvrtak, 7. srpnja, kada je na rasporedu Opening Party, nakon čega slijedi trodnevni Ultra Music Festival na Parku Mladeži u Splitu od 8. do 10. srpnja. Slijedi Ultra Brač, koja će se tradicionalno održati u 585 Clubu. Već sljedećeg jutra, 12. srpnja, putuje se na najsunčaniji hrvatski otok Hvar gdje posjetitelje očekuje osvježeni programski koncept. Naime, popodnevni beach party seli se na Paklene otoke, gdje će se osim programa Ultra Beach održati i večernji program Resistance Hvar u Carpe Diem Beach Clubu. Resistance Closing Party Vis posljednja je destinacijska postaja, a održat će se 13. srpnja na tvrđavi Fort George na Visu, poznatijoj pod imenom Fortica.

VIDEO>>Branko Đurić Đuro: 'Ljudi misle da se šalim kada im kažem da ne jedem meso'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije