Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ZAGREBAČKOM HNK

Čekanje je gotovo! Večeras ćemo doznati tko su dobitnici jubilarne Večernjakove ruže

Zagreb: Statua Večernjakova ruža
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/43
22.03.2024.
u 07:00

Žiri je odabrao najbolje u osam kategorija, a gledatelji su svojim glasovima odlučili tko će ove godine uzeti najstariju i najprestižniju medijsku nagradu

Sve je spremno za večerašnju glamuroznu dodjelu najstarije medijske nagrade u Hrvatskoj, Večernjakove ruže. Jubilarno 30. izdanje u HNK će dovesti najbolje iz televizije, radija, glazbe i filma.

Pozornica zagrebačkog HNK i ovoga će puta svjedočiti glazbenom spektaklu, a za to će se pobrinuti dobro poznata imena poput Nine Badrić i Vesne Pisarović, ali i mlada lica, točnije glasovi, poput triljskog repera Grge Šipeka Grše i zagrebačke pjevačice Mije Čičak, poznatije kao Miach. Tu je i posebni gost – ovogodišnji predstavnik Hrvatske na Euroviziji, umaški glazbenik Marko Purišić poznatiji kao Baby Lasagna, koji će također pridonijeti ovom glazbenom spektaklu. Marko će na pozornici HNK zapjevati prvi put nakon pobjede na Dori.

– Večernjakova ruža postavila je vrlo visok standard, stoga i pripreme počinju vrlo rano. Rekla bih da iz godine u godinu po završetku dodjele već planiramo što ćemo za iduću. Scenarist Alen Đurica i ja smo uhodana ekipa i znamo što radimo, pa nas i ove godine očekuju odlični glazbeni brojevi, sjajni nastupi, prava poslastica za sve uzvanike i gledatelje pred malim ekranima. Ono što mogu najaviti jest da ove godine imamo, kao i prije pet godina, jednu posebnu Ružu, onu za životno djelo koja će savršeno zaokružiti ovogodišnju priču – kazala je producentica Ruže Mirjana Žižić. Lokacija je svima dobro poznata – Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu koje je uvijek kulisa za najsvečaniju dodjelu i crveni tepih o kojem se priča danima.

14.03.2022.Zagreb-Mirjana Zizic i Alen Djurica. Photo: Boris Scitar/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

– Naravno da se iz godine u godinu trudimo dodati neki novi moment, bilo da je riječ o scenografiji bilo o nastupima i gostima iznenađenja. Ove godine i sama najavna kampanja bila je drukčija, maknuli smo se od standarda i Ružu ubacili u svijet mode gdje se sjajno uklopila. Uvijek slijedimo prepoznatljiv koncept koji dodatno "začinimo" iznenađenjima i mislim da je to recept za uspjeh – kazala je Žižić koja svake godine podiže letvicu i svake godine sa smiješkom pita scenarista Alena Đuricu je li ovo njihova posljednja Ruža i je li vrijeme da je prepuste mladima.

– Nakon dugo godina Večernjakova digitalna ruža stigla je kao nova kategorija te kao dokaz da Večernji list uvijek ide u korak s trendovima budući da se velik dio naših života, ali i stvaralaštva, preselilo u virtualni svijet te je važan iskorak nagrade prema novim platformama, ali i mlađoj publici. Iz godine u godinu nastojimo podići dodjelu na jednu novu stepenicu, no uvijek radimo u miru i tišini pa vas iznenadimo nečim novim. Neka tako i ostane – kaže Žižić.

Scenarista Ruže Alena Đuricu pitali smo ima li ove godine kakvih promjena u odnosu na prijašnje.

– Ruža je, tijekom tri desetljeća, postala medijski blagdan, a HNK u Zagrebu njezin dom u kojem se okuplja obitelj. Stoga, da se slikovito izrazim, ne pada mi na pamet služiti tajlandska jela, jer to je dan za puricu s mlincima. Posebnost Ruže je u tome što okuplja na istom mjestu, u istom kadru, najistaknutija lica medijskog, glazbenog i glumačkog svijeta. Iako su međusobno konkurencija, svi rade u interesu gledatelja, slušatelja i čitatelja. Očekujte dostojanstvenu priredbu, ne vjerujem da ikome u Hrvatskoj nedostaje cirkusa – kazao je Đurica i otkrio kako nastaje scenarij i ima li u njegovu pisanju uzora u stranim dodjelama.

– Scenarij smišljam tako da sam sebi postavljam pitanja. Transformiram se u Barbaru i Duška i onda se upitam: "Bi li se ti ugodno osjećao s ovim rečenicama na sceni?" Preispitujem se i kao da sam uzvanik na priredbi i gledatelj pred ekranom. Odgovore sam dužan i cijeloj ekipi koja realizira projekt. Uglavnom, izložim se prilično grubom samomaltretiranju jer drukčije ne ide. Oscar mi služi kao podsjetnik koliko priredba ne smije trajati. Ne možemo ljude dovoditi u situaciju da zbog gledanja jednog prijenosa moraju uzeti slobodan dan. Ili godišnji odmor – kazao je Đurica koji je u proteklih 30 godina pisao scenarije za brojne emisije kod nas, ali i u drugim zemljama. Mnogo se toga promijenilo od vremena kada je nosio scenarije na disketi. Mijenjali su se i tehnički uvjeti, ali i humor.

– Kad pišem scenarij, moram imati autocenzuru jer na scenu ne izlazim ja, rečenice ne pišem u svoje ime, i obraćam se publici koja nije moje intimno društvo. Ne, ne trudim se biti puritanac, da se razumijemo, ali ajmo reć' da sam puno opakiji kad me "puste s lanca". Recimo, poželi li neka stranka da joj napad na političke suparnike podignem na višu razinu, neka me slobodno kontaktira. Skoro da bih besplatno – smije se Đurica koji nam je za kraj kazao i misli li da ćemo na budućim Ružama više koristiti digitalnu tehnologiju i umjetnu inteligenciju.

– Radio sam pandemijsku Ružu, kad nas u HNK bilo nas je samo nekoliko, a svi ostali po kućama, povezani videopozivima. Lijepo, posebno, ali… Ne bih volio da nas tehnologija u budućnosti otuđi, no daleko od toga da ne treba koristiti njezine pogodnosti. Ne znam što može zamijeniti okupljanje u istom prostoru, rukovanje, zagrljaje i osmijehe. Da, lijepo je uživati u blagodatima tehnoloških novotarija, ali je važno da one ne postanu smisao – zaključio je Đurica.

Foto: Večernji list

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić kazao nam je kako je ponosan na činjenicu da je najvažnija medijska nagrada u Hrvatskoj došla do jubilarne dodjele.

– Kada kažem da je to najvažnija medijska nagrada u Hrvatskoj, ne kažem to tek tako. Ova je nagrada u proteklih 30 godina obilježila showbiz scenu. To je nagrada koju s ponosom ističu doajeni radijskog, televizijskog i glazbenog biznisa, a da se dođe do te pozicije, vrijedilo se truditi i raditi. Izgraditi jedan takav brend znači da smo svih ovih 30 godina bili na vrhu. Večeras ćemo uživati u tome što su generacije Večernjakovaca radile zadnja tri desetljeća. Uživat ćemo u spektaklu koji i ove godine potpisuje producentica Večernjakove ruže Mirjana Žižić. Jedan od najboljih poteza koji sam napravio s povratkom u Večernji list jest povratak Večernjakove ruže nakon pauze od četiri godine. Dodjeljuje se samo osam Ruža i biti dobitnik u žestokoj konkurenciji uistinu je pitanje prestiža – istaknuo je Klarić.

Žiri, u čijem su sastavu televizijska legenda Ksenija Urličić, slikar i glazbenik Ivica Propadalo, producent Nikša Bratoš, doajen radijskog novinarstva Vojo Šiljak, redatelj Dalibor Matanić, glumac Dragan Despot, poduzetnik i investitor Saša Cvetojević, znanstvenik Boris Jokić, producent Ivan Lovreček te večernjakovci Goran Gerovac, Anamarija Kronast, Maja Car, Ivana Carević i Mirjana Žižić, pomoćnica glavnog urednika Večernjeg lista i voditeljica projekta Večernjakova ruža, izabrao je najbolje u osam kategorija prošle godine.

TV OSOBA GODINE

Damira Gregoret (RTL)

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Uzdanica RTL-ova Informativnog programa gledateljima je postala omiljeno TV lice jer je u izvještavanju konkretna, britka i direktna, a istodobno pristojno inzistira na svakom odgovoru.

Sabina Tandara Knezović (NOVA TV) 

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Izuzetno profesionalna reporterka od čijih pitanja zaziru mnogi političari poznata je po tome što za nju ne postoje nedopuštena pitanja kad je riječ o izvještavanju javnosti.

Domagoj Novokmet (N1) 

31.1.2024.,Zagreb - Urednik,novinar i voditelj na N1 televiziji,Domagoj Novokmet. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

 Urednik i voditelj N1 s vremenom je stekao veliko povjerenje gledatelja svakodnevno uređujući i vodeći Dnevnik, "N1 Studio uživo" i "Newsroom" te prateći na terenu sve najvažnije političke događaje i teme.

Aleksandar Stanković (HRT) 

20.03.2024., Slavonski Brod - Predstavljanje knjige “Depra” autora, novinara i TV voditelja Aleksandra Stankovića u velikoj dvorani Gradske knjiznice. Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Njegova emisija "Nedjeljom u dva" jedna je od najkomentiranijih na medijskom nebu, a prošle je godine snimio i nove epizode serijala "Vjetar u kosi".

Martina Validžić (HRT)

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Dugogodišnja HTV-ova novinarka, urednica, scenaristica i redateljica zablistala je prošle godine serijalom "Sretni gradovi“, koji je već nakon prve epizode podjednako osvojio gledatelje i TV kritičare.

RADIJSKA OSOBA GODINE

Daniel Bilić i Matko Antonović (Yammat FM)

Foto: PIXSELL

Njihova emisija "Gammad" zabavlja i informira u jutarnjem programu. Slušatelji ih obožavaju jer su uvijek aktualni, a sjajno razumiju glazbene trendove i odlično ih spajaju s društvenim temama koje obrađuju.

Miljenko Cvitković Minja (Radio Sljeme) 

24.04.2023., Zagreb- Voditelj i novinar Radio Sljemena Miljenko Minja Cvitkovic. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

U zagrebačkom eteru dosegnuo je kultni status zahvaljujući Radiju 101. Trenutačno ga slušamo na Radio Sljemenu, na kojem vodi emisiju "Što vas žulja" i javlja se u program.

Kristina Iveković (Medulin FM)

Foto: Privatni album

U radijskom eteru pokušava pokriti sve teme od interesa zajednice te ih prezentirati na zabavan i slušateljima zanimljiv način – od politike, umjetnosti i kulture do obrazovanja, zdravlja, sporta, duhovnosti, lokalnih aktivnosti, dječjih i vjerskih tema.

Renata Belc-Krog (Radio Tvornica)

Foto: Promo

 Voditeljica, urednica i novinarka, dugogodišnja radijska profesionalka, živi i diše radio, a čula je sve, i više nego što možete zamisliti, u eteru i izvan njega. Godinama ima brojnu vjernu publiku.

Dinko Putrić (Laganini FM)

Foto: Promo

Radijski je DJ te DJ za vjenčanja i evente, a ove godine slavi 30 godina karijere. Od 2022. godine slušamo ga na Laganini FM-u svakog radnog dana od 14 do 18 te u "Soundtracku", emisiji o filmskoj glazbi koju obožava i o kojoj uistinu puno zna, što mu je osiguralo veliki broj pratitelja.

GLUMAČKO OSTVARENJE GODINE

Živko Anočić

Foto: Josip Regović/PIXSELL

U filmu "Escort" pokojnog redatelja Lukasa Nole sjajno je odigrao glavnu ulogu biznismena čiji se život urušava nakon što mu u hotelskoj sobi premine prostitutka.

Tihana Lazović i Slavko Sobin

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

U filmu "Samo kad se smijem" Vanje Juranić, koji je inspiriran slučajem Ane Magaš i koji progovara o mučnim slojevima obiteljskog nasilja, glavne uloge moćno i suvereno odigrali su Tihana i Slavko.

Krešimir Mikić

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Maestralno je u "Sedmom nebu" redateljice Jasne Nanut odigrao lik Ninoslava Radmana, čovjeka s previše žena i premalo vremena koji je hodajući recept za katastrofu.

Goran Navojec

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Uloga inspektora Mungosa u Kulenovićevu filmu "Smrt djevojčice sa žigicama" bio je veliki izazov za glumca koji je pokazao da je dorastao i ovom izazovu te da se uvijek savršeno uvuče u karakter lika koji glumi.

Marija Škaričić 

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

U filmu "Tragovi", hrvatskom kandidatu za Oscara, ulogom znanstvenice Ane koja se, kao posljednja članica nekada brojne obitelji, suočava s osobnom krizom još smo se jednom uvjerili zašto je Marija jedna od najboljih domaćih glumica.

TV EMISIJA GODINE

Betonski spavači (HRT) 

Foto: Saša Ban

Dokumentarna serija o modernističkoj arhitekturi bivše Jugoslavije stalan je podsjetnik na važnost brige o javnom interesu, racionalnom raspolaganju resursima i uvažavanju kulturnih dosega bliske povijesti. Serija je ozbiljna, nepretenciozna i objektivna.

Dosje Jarak (RTL) 

25.10.2023., Zagreb - U River Pubu je odrzana projekcija prve epizode dokumentarnog serijala "Dosje Jarak" ciji je autor RTL-ov novinar Andrija Jarak Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Dokumentarni serijal u kojem voditelj i novinar Andrija Jarak tematizira najveće zločine novije hrvatske povijesti. Dosadašnje epizode bacile su novo svjetlo na neke stare slučajeve, a pred kameru su stali i sugovornici koji su sada prvi put otvoreno govorili o slučajevima.

Masterchef (NOVA TV) 

Foto: Nova TV

Jedna od najgledanijih zabavnih emisija donijela je u novoj sezoni brojna iznenađenja koja su gledateljima uistinu odlično začinila uzbudljivo kulinarsko putovanje. Kroz svjetski poznati zabavni show "MasterChef" natjecatelje i gledatelje vodili su njegovi mentori, poznati chefovi Damir Tomljanović, Melkior Bašić i Stjepan Vukadin.

Superpotjera (HRT)

Foto: Renato Branđolica/HRT

Svojevrsna ekstenzija "Potjere" od prve je epizode prikovala gledatelje za TV ekrane. U "Superpotjeri" lovci su okupljeni u fantastičan tim u kojem svih petero rade kao jedan, a svaka emisija nudi novu dozu adrenalina i uzbuđenja natjecateljima, lovcima i gledateljima.

The Voice (HRT)

Foto: HRT

Najozbiljnije televizijsko pjevačko natjecanje i ove je godine donijelo mnoštvo talentiranih glazbenika i glazbenica, ali i golemu dozu odlične zabave uz sjajne mentore: Vannu, Davora Gopca, Damira Urbana i Dinu Jelusića.

RADIJSKA EMISIJA GODINE

Draga nam je Istra (Radio Istra) 

Foto: Promo

Emisija predstavlja i čuva od zaborava bogatu nematerijalnu baštinu istarskog poluotoka, odnosno hrvatsku kulturnu baštinu. Gostovanja raznih sudionika koji čuvaju hrvatsku baštinu redovito su dio emisije.

Dolcevita (Radio Sljeme)

Foto: Promo

Donosi lakoslušajuće, pitke, lounge minute, koje će vašu subotu učiniti opuštenijom i zabavnijom. Dolcevita u vaš vikend donosi bossa novu, swing, boogaloo, mambo, sofisticirani funky te pametni pop, retro, ali i recentnu produkciju.

Psiholog(I)ja (Radio Sljeme)

Foto: Promo

U svakoj emisiji vode se razgovori s inspirativnim psiholozima i psihijatrima koji pomažu da bolje razumijemo sebe, druge i svijet u kojem živimo. Odgovori na brojna pitanja iz popularne psihologije pomažu gledateljima u osobnom rastu i razvoju.

Ritam srca (Radio Ritam) 

Foto: Promo

Emisija je jedna od rekorderki u domaćem eteru jer se u programu šibenskog Radio Ritma emitira punih 30 godina. Urednik i voditelj je Antonio Lučić, zaljubljenik u poeziju koji je protekla tri desetljeća u svojoj emisiji pročitao puno pjesama, ali i ugostio brojne autore.

Žena zmaj (Laganini FM)2

20.02.2024., Zagreb - Edina Pršić i Sasa Buneta, voditelji emisije "Zena zmaj" koja je nominirana za radijsku emisiju godine Vecrnjakova ruza Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Žene koje inspiriraju i nadahnjuju i dalje su omiljena tema brojnih slušatelja Laganini FM-a, a sjajan izbor gošći s kojima razgovaraju Saša Buneta i Edina Pršić iz godine u godinu osigurava im sve veću popularnost.

GLAZBENIK GODINE

Doris Dragović 

26.11.2023., Zagreb - Druga vecer koncerta Doris Dragovic u Areni. Photo: Karlo Klasic/PIXSELL
Foto: Karlo Klasic/PIXSELL

Rasprodala je dvije Arene Zagreb i vlasnica je jednog od najjačih vokala hrvatske glazbene scene, a ponovno je dokazala da ni nakon četiri desetljeća karijere ne silazi s vrha.

Gibonni

20, October, 2023, Belgrade - The first of two concerts by Zlatan Stipisic Gibonni in Stark Arena. Zlatan Stipisic Gibonni. Photo: Antonio Ahel/ATAImages 20, oktobar, 2023, Beograd - Prvi od dva koncerta Zlatana Stipisica Gibonnija u Stark Areni. Photo: Antonio Ahel/ATAImages Photo: Antonio Ahel/ATA Images/PIXSELL
Foto: Antonio Ahel/ATA Images/PIXSELL

S dva velika koncerta u Areni Zagreb splitski glazbeni čarobnjak proslavio je 35 godina karijere i svojim vjernim obožavateljima priuštio nezaboravan glazbeni doživljaj.

Grše 

18.01.2024., Zagreb - Grgo Sipek, umjetničkim imenom Grse Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Reper Grše, pravim imenom Grgo Šipek, publici se predstavio 2019. godine debitantskim albumom "Tilurium". Uz niz uspjeha prošle je godine postao prvi domaći glazbenik koji se našao na prvome mjestu Billboardove ljestvice za Hrvatsku.

Let 3 

11.02.2023., Opatija - Dolazak izvodjaca na festival Dora u dvoranu Marino Cvetkovic. Let 3 Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Članovi Leta 3 predstavljali su Hrvatsku na Euroviziji u Liverpoolu, u kojem su bili prave zvijezde zahvaljujući pjesmi "Mama ŠČ", a onda su na Šalati u rujnu za vjernu publiku priredili vrhunski rock-spektakl.

Vesna Pisarović

Foto: Promo

Iako je na vrhuncu popularnosti bila devedesetih godina, njezine hitove pjeva i publika koja je rođena puno poslije toga vremena. Prije gotovo dva desetljeća napravila je zaokret u karijeri i odselila se iz Hrvatske. Ipak, njezina popularnost nije izblijedjela, a koncertom u Ciboni i brojim drugim nastupima napravila je najbolji mogući povratak na scenu.

NOVO LICE GODINE

Domagoj Ivanković

Foto: Nova TV

Slovi kao jedan od najvećih mladih glumačkih talenata koji je gledatelje osvojio ulogom simpatičnog Josipa Kvasine u seriji "Kumovi" Nove TV.

Lovro Juraga

1.12.2023., Zagreb - Poznati na premijeri predstave Cudesna radionica Djeda Mraza. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Mladi glumac svoj je glumački talent dokazao u predstavama "Don Juan" i "Ubojstvo", a da posjeduje i glazbeni talent, pokazao je u showu "Zvijezde pjevaju", u kojem je pobijedio.

Lorena

28.09.2023., Zagreb - Glazbenica Lorena Bucan. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Koliko publika voli njezinu glazbu, najbolje pokazuje podatak da je Lorenina pjesma "Je l' moguće" bila među najslušanijima na YouTube trendingu, a koncert Erosa Ramazzottija u pulskoj Areni otvorila je upravo ona.

Katja Matković

Foto: Dnevnik Pauline P. promo

Nova je glumačka nada koja je publiku osvojila ulogom emotivne i duhovite glavne protagonistice filma "Dnevnik Pauline P."

Miach

Foto: Promo

Odličnom suradnjom s Hiljsonom Mandelom na pjesmi "NLO" osvojila je radijski eter i YouTube trending te zaslužila nominaciju za Porin u kategoriji za najboljeg novog izvođača, a pjesmom "SMS" potvrdila je svoj glazbeni potencijal.

DIGITALNA RUŽA

Explora

Foto: Promo

Pokrenuta je 2004. na HRT Radio Puli, a osim u formi radijske emisije, sada se svaki tjedan plasira kao radijski podcast na svim relevantnim platformama i kao videopodcast na YouTubeu.

Podcast Inkubator 

Foto: Promo

Jedan je od najpoznatijih podcasta čiji poziv nitko ne odbija jer se uvijek vode strastvene rasprave o aktualnim temama.

Špica

Foto: Promo

Multimedijalna emisija uživo se emitira na HR-u 2, emitira se i videostream na društvenim mrežama, a brojnu publiku i slušatelje uveseljavaju akademski glumac Miro Čabraja i njegovi gosti.

Ida Prester 

Foto: Promo

Putem društvenih mreža s udruženjem Arterarij pokrenula je hvalevrijednu kampanju “Štit”, usmjerenu na sve veći problem nasilja nad ženama.

Videobox 

Foto: Promo

Humoristična serija koja prati priču trojice prijatelja u ranim dvadesetima nastala je iz strasti prema stvaranju nečeg novog i drukčijeg, a na kanalu na YouTubeu ukupno je 164 tisuće pregleda.

VIDEO: Baka Zorana Milanovića 15 godina skrivala veliku tajnu o njemu! Majka mu nije imala lak život

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije