Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Zvijezde

Ovacije Bečana bravuroznom Arsenu Dediću

Obilje emocija, suze radosnice i neizmjerna zahvalnost za pregršt izvanrednih pjesama i knjiga poezije i više od pola stoljeća nezaboravnog glazbenog i pjesničkog druženja povezale su u kazalištu Akzent u Beču bečku publiku i nenadmašnog hrvatskog kantautora, pjesnika i skladatelja Arsena Dedića, koja ga je ugostila u utorak navečer
29. travnja 2015. u 20:33 2 komentara 1512 prikaza
arsen dedić
Foto: Snježana Herak
Pogledajte galeriju 1/2

Obilje emocija, suze radosnice i neizmjerna zahvalnost za pregršt izvanrednih pjesama i knjiga poezije i više od pola stoljeća nezaboravnog glazbenog i pjesničkog druženja povezale su u kazalištu Akzent u Beču bečku publiku i nenadmašnog hrvatskog kantautora, pjesnika i skladatelja Arsena Dedića, koja ga je ugostila u utorak navečer.

Spektakularna filmsko-glazbena večer počela je dokumentarcem o Arsenu Dediću "Moj zanat", beogradskog redatelja Mladena Matičevića. Dojmljiva i sjajno obrađena biografska priča o hrvatskom glazbenom velikanu i njegovu umjetničkom i privatnom crno-bijelom svijetu, kronološki ispričana, ostavila je Bečane bez daha... Zanimljivo je bilo slušati Arsena kako na filmskom platnu uživo priča vlastitu priču o svom djetinjstvu, mladosti i poznom dobu koju, kako je rekao, pomalo privodi kraju. Započeo ju je kratkim predstavljanjem da je „kao lijek i otrov, ovisi u kojoj ga se mjeri uzima", a završio rečenicom "Ovo je moj zanat", ilustrirajući na samo njemu svojstveni duhovit i humoristični način protkan melankolijom i sjetom svoje umjetničke i osobno-intimne životne vrhunce i padove. Frenetičan pljesak i pokoja suza najbolja su potvrda da je biografska priča ovog toplog, poetičnog i nostalgičnog zagrebačkog Šibenčanina očarala bečku publiku, uglavnom Hrvate i ostale Arsenove obožavatelje s europskog jugoistoka. Jednako kao i koncert "uživo" koji je potom uslijedio.

Započeo ga je solo točkom mladi renomirani džez pijanist i skladatelj Matija Dedić koji je Arsena pratio na glasoviru. Zapaženi nastup s Arsenom imala je i sjajna zagrebačka kantautorica Lea Dekleva, izvedbom pjesme "Moje tijelo tvoja kuća". "Ono sve što znaš o meni" već je ritual kojim je Arsen započeo i bečki koncert, a zatim je nizao svoje veličanstvene hitove: "Otkako te ne volim", "Tvoje nježne godine", "Djevojka iz moga kraja", "Amigo", "Što još hoćete od mene", "Djevojka za jedan dan" i druge, izvodeći i svoje drage pjesnike (Ujevića, Goloba), kao i pjesme posvećene njegovim najdražim živim i preminulim prijateljima (Endrigo, Paoli). Svoje pjesme Arsen je obogatio čitanjem svoje poezije, sjetno i zatajno, pročitavši između ostalih i onu posvećenu svojoj prvoj unuci Lu koja mu, kako je istakao, izuzetno mnogo znači kao i "njegova draga Gabi i sin Matija".

Gotovo trosatna večer kojom je Arsen Dedić, jedan od naših najvećih živućih estradnih umjetnika, bravurozno predstavio svoj impozantan stvaralački opus oduševljenim Bečanima, prebrzo je prošla. Ovacije "starih" i "mladih" i višestruki pozivi na "bis", koji su se pretvorili u dodatni mini koncert,  potvrda su da se je ovaj hrvatski glazbeni velikan već odavno upisao u vječnost. "Večer Arsena Dedića" organizirao je KUD Napredak Beč na čelu s Filipom Zloušićem. Nazočni su bili i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota i voditeljica Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanica Dubravka Šimonović te ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH Zdenka Weber.

>>Arsen Dedić posjetio Veleposlanstvo RH u Beču

>>Večer o i s Arsenom Dedićem u Beču

IZIDOR PELAJIĆ
Poznati hrvatski meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na dan izbora
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
  • danijelrukavina4:

    Gospodine Arsene, Vi ste kao cvijet lotosa u baruštini. Hvala Vam za prekrasne pjesme. Vi ste hodajuće legenda.

  • Avatar Ironman0105
    Ironman0105:

    nemrem vjerovat....arsen dedic u becu...svje je otislo u k.....