Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Zašto se svijet divi Hercegovini, a neki 'naši' je ismijavaju

A britanski časopis Independent, američki portal Matador Network te portal Cheapism preporučili su Mostar kao najbolju destinaciju koju treba posjetiti.
25. lipnja 2019. u 10:15 20 komentara 2870 prikaza
Mostar
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Najpopularniji turistički portal na svijetu Lonely Planet na popisu deset europskih destinacija preporučio je turistima Hercegovinu kao četvrto mjesto koje treba posjetiti. Uz nju se našla i Istra. Istodobno s ovom viješću, američki turistički časopis Conde Nast Traveller vodopad Kravicu kod Ljubuškog uvrstio je među 20 najljepših mjesta u Europi.

Neretva/Ilustracija štetne tvari Mostar: Gradske vlasti opovrgavaju ispuštanje piralena u Neretvu

A britanski časopis Independent, američki portal Matador Network te portal Cheapism preporučili su Mostar kao najbolju destinaciju koju treba posjetiti. Tako se još jednom pokazalo kako taj dio BiH više prepoznaje svijet nego oni sami u svom okružju. Štoviše, Hercegovina je, nekako “zahvaljujući” stereotipima, nerijetko izvrgavana ruglu, etiketirana bijelim čarapama, mobitelom i Mercedesom.

No, Hercegovina je zemlja svjetla, sunca, ljutog krša, plodnih polja, vinograda, duhana... I prekrasnoga plavog neba. “Sve to ima zemlja ta”, napisao je pjesnik. Ima more (Neum) i visoke planine. Nekoliko ih je viših od 2000 metara – Volujak, Prenj, Čvrsnica, Vran. Jedinstvena močvara Hutovo blato bogat je rezervat od 200 vrsta ptica. Planinska jezera Blidinjsko, Ramsko, Boračko i Jablaničko ukras su pitomih planinskih krajolika.

Mostar JOZO PAVKOVIĆ Što sajmovi u vrijeme interneta znače Mostaru

Spilja Vjetrenica kod Ravnog s desetak kilometara podzemnih hodnika ostavlja bez daha. Ovom regijom teku Neretva, Lištica, Trebišnjica, Rama, Bregava... Ponornica Tihaljina kroz svoj tok čak devet puta mijenja ime. Turiste privlače Počitelj i drugi stari gradovi, a hodočasnici, pak, hrle u Međugorje, gdje se na današnji dan prije 38 godina, po izjavama vidjelaca, ukazala Gospa. Prema tvrdnjama meksičkog arheologa Salinasa Pricea, u Gabeli kod Čapljine u antičkim vremenima bila je smještena Homerova Troja. Franjevačke galerije u Širokom Brijegu i Ljubuškom čuvaju umjetničko blago. Hercegovinu ukrašavaju i brojni vjerski objekti. Uz katoličke samostane u Mostaru, Humcu, Širokom Brijegu, Tomislavgradu, pravoslavne manastire u Žitomislićima i Trebinju, o multireligijskom bogatstvu svjedoče i Karađozbegova i Mehmed-pašina džamija u Mostaru te derviški samostan tzv. tekija u Blagaju.

Jozo Pavković Zašto je za Široki Brijeg i Mostar oslobođenje 1945. bilo pad

Različitosti Hercegovinu čine istodobno i bogatijom i podjeljenijom. Njezin pravoslavni dio, istočna Hercegovina, oduvijek se vezao uz Srbiju i Crnu Goru, zapadna Hercegovina uz Hrvatsku, a sjeverni dio gdje žive muslimani Bošnjaci uz Bosnu. Od 10. stoljeća, kada se prvi put spominje, izrodila je brojne velikane. Tisuće njih učinile su još većim ovaj pitomi krš. Hercegovina su upravo ponajviše njezini uspješni gospodarstvenici, intelektualci, sportaši... Mnoge su države učinili bogatijima, mnoge su naselili, ali sebe nisu učinili siromašnijima niti su se raselili. Ako su se uspjeli očuvati kroz tešku i surovu povijest, mogu i sada.

Svjetski mediji prepoznali su ljepotu njihovih planina, dolina, jezera, rijeka, gradova... Ali, zemlja su ljudi. Budu li je napuštali, Hercegovina će polagano umirati u svojoj ljepoti. U njoj će ostajati samo spomenici koji više neće zanimati ni strane turiste.

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • moškov:

  Hercegovina i Dalmacija su dvije sestre blizanke......Hercegovina je jedna od posljednjih utvrda hrvatstva .....i neka vjecno traje...

 • Deleted user:

  Nikome se oni ne dive. Oni imaju svoj interes u promoviranju neke regije kao potencijalne turističke destinacije. Dobro bi nam stajalo malo više pragmatičnog razmišljanja i djelovanja, a malo manje patetike i samoprecjenjivanja jer to onda ispadne zbunjujuće, ako ne i smiješno...

 • Avatar Dixie_land
  Dixie_land:

  Sve to stoji ,ali Neum je Dalmacija dok je npr. Imotski Hercegovina.