Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.02.2017. u 17:15

Stepinac, naime, nije bio mitska osoba.

 Ovogodišnji blagdan Stepinčeva, 10. veljače, kada se svake godine obilježava njegovo preminuće u zatočeništvu u Krašiću, dolazi u nekoliko simboličnih značenja. Prvo je aktualna najava otvaranja povijesnih arhiva, koji bi mogli otvoriti i neke nove spoznaje i poglavlja u istraživanju mučeništva blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Pa i više od toga, jer bi se moglo doznati i više o metodama koje je komunistička vlast koristila ne samo kako bi njemu naudila i kako bi ga likvidirala nego što je sve činila kako bi sputala i progonila „Stepinčevu Crkvu“, tj. Katoličku crkvu u Hrvatskoj.

No, ako se ti arhivi i ne otvore, istina o Stepincu je poznata. Ona je sada tema, kao što je poznato, zajedničke katoličko-pravoslavne komisije, koja je osnovana na prijedlog pape Franje kako bi se istražila uloga kardinala Stepinca prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata. Malo se zna o radu te komisije. Tek ponešto kroz štura priopćenja i u kuloarima. Uglavnom, glavnu riječ imaju povjesničari. Crkve pastiri, kaže se, dobro se razumiju, a poslije službenog dijela prijateljski se i podruže. Takva atmosfera ulijeva optimizam. A polako kao da blijedi i ona prvotna gorčina koju su hrvatski katolici osjetili kada su doznali da je papa (koji nimalo ne sumnja u Stepinčevu svetost) dao priliku srpskom patrijarhu da zaustavi dovršetak postupka kanonizacije.

Međutim, taj zastoj u dovršetku Stepinčeve kanonizacije donio je, zapravo, mnogo dobroga. Ponajviše za ponovno upoznavanje javnosti s likom i djelom kardinala Stepinca. Sama Crkva, a i mnogi povjesničari i mediji, probudili su novi interes za Stepinca i o njemu progovorili s raznih strana. I to je jako dobro jer kao da je mučeništvo kardinala Stepinca posljednjih desetljeća, a osobito nakon njegove beatifikacije 1998. postalo općepoznato mjesto i postojala je opasnost da postane svojevrsnim mitom. Dakle, nečim čemu se divimo i klanjamo, a da malo o tome znamo. Upravo ono što se s hrvatske strane zna prigovarati Srbiji i njenoj vječitoj čežnji za mitomanijom i njezinu unošenju u međunacionalne i međucrkvene odnose.

Stepinac, naime, nije bio mitska osoba. Nego stvarna, heroj svoga vremena, koji je znao prepoznati opasnosti obaju totalitarnih sustava za sudbinu čovječanstva, čovjeka i naroda. Kako nacizma, tako i komunizma. I jedan i drugi radili su mu o glavi. Potvrđuju to upravo istraživanja dostupna u arhivima koji su pak, kako se zna, velikim dijelom uništeni ili jednim dijelom još uvijek u Beogradu. Dakle, nedostupni. Tako rad mješovite komisije nije nužno novo suđenje Stepincu, kako se moglo čuti nakon njezina osnivanja, nego prilika za novo osvježavanje njegova lika. Čišćenje od svega mitomanskoga i neevanđeoskoga što bi ga moglo okaljati. I sprečavati Katoličku crkvu u budućnosti da i dalje bude prava i autentična Stepinčeva crkva.     

>> Kardinal Bozanić: Stepinac smeta onima kojima je Hrvatska tek 'neželjena privremenost'

>> Jednom je toliko daleko bacio kuglu da je slučajno ubio prase u blizini

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije