Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISA POVODOM 25. OBLJETNICE PRIZNANJA HRVATSKE

Kardinal Bozanić: Stepinac smeta onima kojima je Hrvatska tek 'neželjena privremenost'

Državni vrh na misi povodom 25 godina priznanja
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/20
15.01.2017.
u 13:44

- Dok je to poglavlje neosvijetljeno, uvijek će postojati mogućnost da netko pokuša sadašnju Hrvatsku vezati uz neko drugo vrijeme, a ne uz njezinu kolijevku, a to su poglavito obrana i žrtve u Domovinskome ratu – rekao je kardinal Bozanić.

Predvodeći euharistijsko slavlje povodom 25. obljetnice priznanja Hrvatske, a na kojemu su bili predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Božo Petrov, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić osim podsjećanja na prošlost i 25 godina od priznanja zapitao se „jesmo li tijekom dvadeset i pet godina pazili na darove u kojima je prepoznatljiv Božji Duh“ dodajući kako pritom  „ne možemo dati jednoznačan i sasvim potvrdan odgovor“.

- Jer da možemo, ne bismo u proteklim godinama gledali nacionalno razjedinjavanje, promicanje negativnog ozračja, obescjenjivanje općeg dobra, pa i nepoštivanje državnih institucija. Obljetnica je i prigoda za ispit savjesti, poziv na kajanje, traženje oproštenja i novoga početka – rekao je kardinal Bozanić, dodajući da je vrijedno ovih dana promotriti što se sve događalo i na koji način prenosimo vrijednosti novim naraštajima, jer  „očito nije slučajno da se našu Domovinu želi poljuljati upravo u onome što se pokazalo najjačim i što je bilo slabljeno u vremenu neslobode“. 

- Mislim ponajprije na odnos čovjeka i Boga. To je neizbrisivo polazište hrvatskoga identiteta. Zatim vrijednost obitelji, promicanje njezine važnosti i svega što je učvršćuje na društvenom i gospodarskom području, pazeći na otvorenost prihvaćanja dara života. Važno je područje odgoja i obrazovanja, u kojemu su vidljivi višestruki udarci: otvaranje prostora za ideologizirane sadržaje koje većina roditelja ne prihvaća, neodgovornost u pripremanju mladih da preuzmu brigu za Hrvatsku ostajući u Hrvatskoj, opremljeni znanjem i oduševljenjem – rekao je u propovijedi, dodajući kako je još uvijek i velika kočnica neprimjeren odnos prema povijesnim ranama, a s time i prema žrtvama režima zla: nacizma, fašizma i komunizma. 

- Dok je to poglavlje neosvijetljeno, uvijek će postojati mogućnost da netko pokuša sadašnju Hrvatsku vezati uz neko drugo vrijeme, a ne uz njezinu kolijevku, a to su poglavito obrana i žrtve u Domovinskome ratu – rekao je kardinal Bozanić, spomenuvši se i kardinala Alojzija Stepinca, u kojemu  „oni koji Hrvatsku nisu voljeli i koji je ne vole i koji je vide tek kao neželjenu privremenost vide najveću zaprjeku za svoja nastojanja da Hrvatsku ponize, ocrne i spriječe u ostvarivanju boljitka“.

- I danas se njegov lik pokušava prikazati spornim da bi se opravdalo vlastitu zarobljenost neistinama, vlastitu zatvorenost uma i srca. A mi dobro znamo da u njemu svakoga dana toliki vjernici, koji dolaze ovamo na njegov grob, prepoznaju ljubav Božjega Jaganjca – rekao je kardinal Bozanić. 

Komentara 12

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
14:24 15.01.2017.

svaki dan si odvoji pola sta za molitvu osim ako imaš puno posla, u tom si slučaju odvoji 1 sat

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
14:21 15.01.2017.

" kad vam otmu sve ostat će vam dvije ruke; sklopite ih na molitvu, pa ćete onda biti najjači " to su riječi blago preminulog Alojzija Stepinca

TA
tanjaraf
15:30 15.01.2017.

Stepincu svaka čast, ali ti mi ideš na živce. Stepinac se sigurno jako srami dok te gleda odozgo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije